Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Sikeres volt a cigarettastop

Szeged - Bevált a június 1-jén hatályba lépett cigarettastop Szegeden. A tömegközlekedési eszközök megállóiban már most sokkal kevesebb eldobott csikket találni.
Két hete tilos dohányozni Szegeden a tömegközlekedési eszközök megállóiban, a játszótereken, temetőkben, oktatási, egészségügyi és kulturális intézmények bejárata előtt. Akár 30 ezer forintos büntetést is kiszabhatnak a tiltott területen pöfékelőkre a közterület-felügyelők, ám az illetékesek egy hónap türelmi időt adtak az embereknek – csak figyelmeztetik az illegális helyen rágyújtókat.

– Éppen egy megállóban állok, és egy darab eldobott csikket sem látok – közölte velünk telefonon Varga Gábor, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. zöldfelület fenntartási részlegvezetője. Azt is elmondta, hogy a rendelet bevezetése előtt a megállók már kora reggel csikkekben fuldokoltak, most sokkal kevesebb eldobott bűzrudacskát kell munkatársaiknak összeszedniük.

Persze akadnak olyanok, akik még mindig rágyújtanak a különböző megállókban. Básthy Gábort, a Szegedi Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatóját például kora reggel láttuk cigizni a Centrumnál. – Nem dohányoztam tiltott helyen, a rendelet szerint csak a megállók fedett részén tilos rágyújtani. Ezzel egyébként teljes mértékben egyet is értek. Ugyanakkor jó lenne több szemetes a megállókba, soknak nincs alja, így a csikk kiesik belőle – magyarázta az igazgató. Vaskeba György, a városüzemeltetési iroda csoportvezetője lapunk kérdésére ugyanakkor azt mondta, a rendelet szerint a tömegközlekedési eszközök megállóinak teljes területére vonatkozik a tiltás, nem csak azok fedett részére.

Füstölő sofőrök

Nem egyszer láttuk a rendelet bevezetése óta, hogy a végállomásokon a villamos- vagy trolivezetők leszállnak rágyújtani egy cigarettára. Gombos Ferenc, az SZKT forgalmi osztályának vezetője elmondta, hogy minden munkatársuknak felhívták a figyelmét a változásra, a baleseti helyszínelő autóikban ülő kollégáikat pedig azzal bízták meg, hogy jelezzék, ha cigarettázó sofőrt látnak a járműveken vagy a megállókban. Eddig egyetlen vezetőjük ellen sem kellett emiatt fegyelmi eljárást indítaniuk.

Olvasóink írták

 • 11. LBA 2009. június 17. 11:20
  „szerintem ha már itt tartunk tiltsunk be még egy két dolgot, nem baj ha nyírbáljuk az emberi jogokat, végülis úgy jó. de szerintem a kövéreket, a csúnyákat, a szépeket, a nevetést, a hülyeséget igazán betilthatnánk, aztán meg az életet is, így kerek. hajrá.”
 • 10. YoDa 2009. június 17. 11:04
  „Tényleg a Tiszába kanalazzák a vizet. Ez csak kultúra és szokás kérdése.

  Volt szerencsém sok nagyobb városban járni Európa szerte és elmondhatom, hogy ott sem különb a helyezet. SŐT!

  London és Párizs hömpölyög a szemét és az ÜRÜLÉK az utcán Birminghton-ban szintúgy.

  A angol buszokon ki kell írni, hogy ne köpködj, mert ugye ez angolszász szokás, tehát köpnek és rá is gyújtanak. A buszon is. Ha szerencséd van, akkor nem a lábadra megy a csula és a pernye.

  Párizsban teljesen normális dolog az utcán megállni és gyors elvégezni a dolgod, tekintve, hogy nincs elég nyilvános vécé. És ami van, az drága 50 EUR Cent (kb: 110 Forint)

  Brüsszel ugyan ez! Nincs akadálymentesítve a közintézmények nagy része! Pedig ez EU-s előirás. Nincs kuka. Dobod, ahová tudod!

  Na Svájc az más, ott még nagyon egy kóbor falevelet se látsz elejtve. Ha mégis látsz egy zsebkendőt vagy egy szalvétát, akkor a rendőr, vagy a közterületes viszi a kukába. Ha meglátja, hogy eldobod, megy a 100-500 EUR bírság. Ja és nem kell aláírni, hogy elismered, mint nálunk...

  Tehát Szeged szerintem tisztának mondható, az egész csak viszonyítás kérdése!!!

  Tényleg nem ártana több kuka Szegeden és ami máshol nagyon tetszett, a villanyoszlopokra szerelt tábla, amin A/4-es lap van ragasztva (politikusok és hírességek fényképét v. karikatúráját ábrázolják) és ezekre kell a rágógumit nyomni, ha megtelik, akkor jön a kukás-manus és csak letépi, rakja rá a másik A/4-est. Szerintem ez tök jó!”
 • 9. bambinaXX 2009. június 16. 15:04
  „dohányzás-, és szemetelés-ellenes vagyok, mivell itt a kultúrálatlanság színvonaláról beszélhetünk, sztem csak a büntetésnek lehet visszatartó ereje..
  kifejezetten irritáló, ha terhes v kisgyerekes nőt látok cigizni!! pláne játszótéren..
  De utáltam a dohányosokat a megállóban is - még gyors szív pár slukkot, mielőtt felszáll és az égő csikket meg eldobja.. Szívja és dobálja otthon!!”
 • 8. vuk 2009. június 16. 11:38
  „Igazabol en azt nem ertem, hogy a szemetelest amugy miert nem buntetik? Nem kell sokaig varni, hogy szemetelot lass... A keplet egyszeru lenne.”
 • 7. JoGabor 2009. június 16. 09:02
  „A szemetelés vagy nem szemetelés a viselkedéskultúra része, ami nálunk igen alacsony színvonalú. Tökéletesen mindegy, hogy használt papírzsebkendőt, műanyagszatyrot, csokipapírt, vagy csikket dobálunk szanaszét. Egyfelől több szemetes, több takarítás, másfelől környezet-tudatos nevelés szükséges.
  A dohányzás ostoba és agresszív tiltása egy egészen más téma, a felnőtt lakosság felét érinti hátrányosan. Látható, kik vezetnek minket: műveletlen, erőszakos populisták, akik rongyos 2-3 szavazat reményében bármit, bármikor betiltanának. Miközben a hízlalt hátsójukat 1-2 km-es utakra drága szolgálati autóba tuszkolják, amivel egy cigarettányi idő alatt több ezerszeres káros anyagot pöfögnek az orrunk alá, mint a cigarettafüst. Miközben azt a hazug propagandát nyomatják, hogy tettek valamit az emberek egészségéért. Lehet őket ünnepelni. Na, szép.”
 • 6. ditta79 2009. június 16. 07:11
  „3.
  Igen, két anyuka, egy egy gyerekkel beültek játszana a homokozóba, és közben elszívtak egy egy cigit!
  Amúgy is szép látvány, ha valakinek lóg a cigi a szájából közben meg vezetgeti a gyereket...de az is ha tolja az újszülöttet és pöfékel...gondolom a gyerek szopizik,mert amúgy jót akar neki...de azért bagózik...pfff :(”
 • 5. ditta79 2009. június 16. 07:06
  „4.a TIK-hez is kellene pár madár formájú matrica, ott is sok madár megy neki az üvegnek.”
 • 4. CID 2009. június 15. 20:53
  „<moderálva off>”
 • 3. CID 2009. június 15. 20:45
  „anyuka ?”
 • 2. ditta79 2009. június 15. 18:02
  „remélem egyszer a játszóterekre is jönnek ellenőrizni!
  A múltkor két anyuka a homokózó közepén pöffékelt és nyomta el a csikket!”
 • 1. rozator 2009. június 15. 16:32
  „Normális ember eddig is tudta hol gyujt rá, a többinek meg mindegy! A Tiszába kanalazzák a vizet! Vagy a büntetésre megy a dolog?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Melegebb és szárazabb, mint száz éve

Szeged - Szakértők szerint látványosan megváltozik hazánk időjárása a következő évtizedekben: nő az… Tovább olvasom