Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Sikeres volt az örökbefogadó-nap a Tappancsnál

Szeged - Három kutya talált gazdára szombaton Röszkén a Tappancs állatai közül. Egy negyediknek majdnem összejött, de a családfő végül megvétózta. Az örökbefogadó-napra nyolc bájos kölyköt vitt az alapítvány.

A szegedi Tappancs Alapítvány több mint kétszáz kutyája közül nyolcan különleges esélyt kaptak szombaton Röszkén. Az alapítvány munkatársai és önkéntesei a település sportpályájára vitték őket – ahol egyébként kutyaszépségversenyt is rendeztek –, hogy személyes varázsukkal gazdát szerezzenek maguknak.

Az egészséges, ivartalanított, 7-8 hónapos állatok különböző taktikákat vetettek be: volt ugrándozás, kéznyalogatás, nemtörődöm fűben fekvés, szégyellős asztal alá bújás. Hármuknak sikerült, gazdára leltek. Egy negyedik kutyának majdnem összejött, de a családfő végül vétózott.

Zselébe, a selymes szőrű, fehér kutyába Császár Melinda és édesanyja szeretett bele. Ő volt az első eb, aki gazdára talált szombaton. A nagymamáé lesz, aki nyugodt, barátságos kutyust kért a lányától és az unokájától. Zselé különben egy cég telephelyén született, ahonnan pici korában kidobták őt és testvérét – aki azóta már gazdára talált.

Császár Melinda (balról), Zselé örökbefogadója és Farkas Gabriella, a Tappancs vezetője Fotó: Frank Yvette
Császár Melinda (balról), Zselé örökbefogadója és Farkas Gabriella, a Tappancs vezetője
Fotó: Frank Yvette

Az örökbefogadó-napokon nem az a cél, hogy minél több kutyát elvigyenek, hanem hogy minél több jó helyre kerüljön. Az alapítvány szeretné elkerülni a hirtelen felindulásból elkövetett gazdává válást, ezért ilyenkor is – de akkor is, ha a telepről választ valaki – megkérdezik az illetőt az állat leendő körülményiről, és később is tartják a kapcsolatot az új gazdával – magyarázta Farkas Gabriella, a Tappancs Alapítvány elnöke.

Hívták már őket friss gazdik azért is, hogy az új kutyust levitték, de nem akar pisilni. Várjanak, majd fog – hangzott a tanács, és úgy is lett.
A röszkei sportpályán különben sokan voltak azok is, akik már kutyatulajdonosok, ezért csak adományt vittek vagy ebet simogattak. A svájcisapkás Johanna például legszívesebben tizenöt kutyát tartana otthon, de csak úgy engedték el kutyanézőbe, hogy megígérte, egyet sem visz haza.

A kutyasimogatós, teaivós délelőtt hangulatát csupán az első tacskóháború kitörésének réme fenyegette. Az összecsapás szerencsére elmaradt, az állatok csak ugattak, nem haraptak. 

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. pampalini 2008. november 05. 22:17
  „Nem kellene hőbörögni, és az állatvékők vállára helyezni minden felelősséget, ráadásul, mikor mondjátok, hogy nincs megoldás.
  Nincs megoldás, de azt rosszul csinálják a Tappancsnál mi?
  Ahelyett, hogy tisztelnétek őket, hogy legalább próbálnak tenni valamit az álllaotért - keveset tudnak, de a semminél jóval többet - az állatok gazdái helyett...”
 • 22. KaraLáb 2008. október 31. 14:13
  „A menhely legyen a rendkívüli dolgok felvevő - mentőhelye, hiszen azért a neve menhely!

  A problémákkal küszködő (rákos-beteg) németjuhásznak (mint megtudakoltam) a karantén után a szenvedést kiváltó altatás következik, azaz az számára a leghumánusabb...

  Az érdekes az, hogy egész kis - kutyaalmok - könnyebben örökbe adhatók, a nagyongáz állatokat meg elutasítják helyhiány végett,

  Ilyen értelemben a menhely klasszikus fogalomként nem illik az alapítványra, inkább (szabadhely függvényében beteljesíthető) állatok átmeneti szállása, aminek nevezhetnénk.

  Sok a pénzért bevett, és pénzért kiadott állatka, az utcai csatangolóknak meg tényleg csak a gyepmesteri telep marad, ahova egyenesen a menhely irányította át "Petya29"-et is, meg a multkor a szomszédomat is, aki előtt egy vemhes szuka vert tanyát.

  A megoldás a kutyatartás szigorítása lenne, mert nem az állatvédő szervezetek okolhatók a sok kidibitt állat végett, hanem a társadalom. De a működési szemlélet és az elvek pontozzák magukat a szervezeteket is!”
 • 21. streamer 2008. október 31. 11:07
  „Kedves fagabi!

  Szerintem fordulj orvoshoz!
  Petya29 írt valamit, te rögtön cáfoltad (itt azt hiszem nem neked kellene felháborodni azon, hogy ki kiben bízik, ki mennyire hiszi el a másik szavát, mikor pontosan te reagáltál úgy,ahogy nem kellett volna), kiderült, hogy igazat beszélt, mert valóban felhívta a Tappancsot, erre te még nekiesel, holott a hozzászólásában messziről sem esett szó arról, hogy ti lennétek az alja nép.
  Egyszerűen leírta, hogy hogy járt veletek...és nincs szükség itt semmi magyarázkodásra. Gyakorlatilag tényt közölt...ahogy én is.
  A Tappancsos telefonszámra meg csak azt tudom mondani, hogy akkor ne hirdessétek, ha az ide befutó hívásokkal nem tudtok mit kezdeni.

  Ha pedig reálisan végiggondolod, nem kell azon meglepődni, hogy ideiglenes gazdát találtok a legnehezebben...nekem szerencsém volt a 4 hétig kutyatartással, mert reálisan végiggondolva, egyszerűen a kutya mérete miatt nem maradhatott a panellakásban...viszont ennyi idő eltelte után, a szívünk bezony mást diktált...
  De ezt például, hogy magyaráztam volna meg a gyerekemnek? hogy most kicsit ittvan, de többet nemlesz? mikor egyszerűen magamnak is nehéz volt megmagyarázni a dolgot...

  másrészt, fordítva is elsülhet...mondjuk nem vagyok épp egy kutyatartásra alkalmas ember, annak ellenére, hogy állatbarátként hoztam haza az utcán kóborló állatot (sokat dolgozom, utazok külföldre...stb.)...elsülhet úgy, hogy a kutyáért meg senki sem jelentkezik...és akkor itt megint beszélhetnénk a kutyatartásra alkalmas körülményekről, de kár fecsérelni a szót.

  Panaszkodni nekünk is ezer okunk lehet, meg magyarázni a bizonyítványunk...történt valami, közzététetett, mindenki levonta magának a tanulságot...végülis ez itt egy fórum, optimális megoldás pedig ebben a kérdésben nem létezik...”
 • 20. fagabi 2008. október 31. 07:52
  „70/380-69-66 a menhely száma - nekik nincs idejük arra, hogy a bejelentéseket fogadják, koordinálják, keressék a talát és az elveszett kutyák között a kapcsolatot. Takarítanak, állatokkal foglalkozna, nem papírral, ceruzával szaladgálnak, hanem talicskával, sörpűvel meg kutyagyőgyszerekkel.

  Beszéltem velük, igen őket hívtátok aznap, és csak azért nem irányította a várólistára, mert egyrészt Éva is csak ezt tudta volna mondani, másrészt meg tudta, hogy a héten koszorúzik.
  Az Otti teljesen ki volt borulva. Ő egy kétkezi ember, nem fél a munkától, ha nemet mond, annak oka van. Pld. csak onnan jött rá, hogy nő létére 50 kilós zsákokat emelget, amikor nagyon nézték a férfiak. és kereste, hogy mit bámulnak rajta. Ezt csak azért mondom, hogy ő aztán igazán mindent megtesz, sőt 2 ember helyett dolgozik. Ha azt mondja, hogy nincs hely, akkor tényleg nincs. És ő ezt nem érti, hogy miért nem hiszik el neki. Nem érti ezt a világot, hogy senki sem bízik meg a másikban (és hogy sokszor milyen igazuk van). Hidd el, neki mindegy, hogy 270 vagy 269 kutya alól takarít, vagy annyi elé teszi le a kaját. De ha egy 2x2-es (egyszemélyes) kennelben már van 4 kistestű kutya, vagy van 2 nagytestű, akkor oda még egy idős németjuhászt (amelyik már tapasztalt, nem hagyja magát legyűrni, jogot követel magának) nem lehet betenni.

  Te mit csinálnál ilyenkor, ha tudod, hogy nem fogadhatod be a következő kutyát, mert nagy eséllyel széttépnék, összemarnák egymást. De jönnek a hívások, és te vagy a világ alja, mert nem oldod meg 20 perc alatt a problémát.

  Van egy másik öreg németjuhász is a nagyállomás környékén. egy telephelyen próbáltuk ideiglenesen bekönyörögni, azaz, hogy tűrjék még egy kicsit. Valószínű kirakták, mert már a közeli töltés oldalánál látták. Éva (70/380-9922) és Ott (70/380-6966) szerint nem ugyanaz a kettő, a töltéses kutyára ráállítottak egy önkéntest, hogy figyelje meg etesse.
  A "ti kutyátokró" tudtok azóta valamit? mert más hívás nem jött róla azóta (legalábbis tegnap kora délutánig nem)
  De van még: pld. pár napja láttama környékünkön 2 napig egy kis tacsifélét fekete és sárga rajzos. Tegnap már a híd túlfelén látták az EKO-park környékén. Neki sincs helye. Tegnap este egy kis zsemleszínű kutyát láttam, ő annyira fél, hogy a kaját sem fogadta el. Ma reggel már volt víz is. Neki sincs helye. Éva nagyon szívesen elmeséli, hány kutya vár a sorára, mind utcán. Gazdától kutya meg május óta vár a sorára. Egy csomót már biztos kitettek, lealtattak. Kevesüknek szerencséje lett, és a gazdája talált neki új gazdát. Ez a tapasztalat a visszahívásokkor. Október 19-én este 263 kutya volt bent a 117 férőhelyen.

  Szerinted mit lehet csinálni? hirdetjük, hogy ideiglenes befogadót keresünk. Senki (talán lesz 1 azaz egy kóbor kutyának helye - de még nem biztos, és sokszor a feltételek olyanok, hogy jobb bele sem vágni). Hirdetjük, hogy fogadjanak menhelyről örökbe. Erre mi a reakció: agyonhirdetik magukat...
  Pedig csak a menhelyi kutyákat hirdetjük, hogy vigyék, de nem kellenek senkinek.
  Ha kérdezik a telefonban: "más szervezet, más megoldás nincs?" Ha merjük mondani a gyepmesteri telepet, hátha ott épp van lehetőség (amit szintén állatvédők működtetnek - több pénzből mint mi - és elmondásuk szerint minden kutyának, cicának találnak gazdát), a reakció " a sintérhez küldik a bejelentett kutyát"...
  Mondd, mit tegyünk, hogy jó legyen?”
 • 19. Petya29 2008. október 29. 08:15
  „70/380-69-66-ot hívtam... mert ez nem a telep száma?!

  Egy építkezésnél volt mindez, ahol mások is jelezték, hogy hívták a számot, meg én, mint járókelő is telefonáltam.

  Ezek szerint hazudunk?!”
 • 18. fagabi 2008. október 28. 14:38
  „streamer 2008.10.27. 23:17

  Ugye jelezted a várólistán, hogy az a hely több, mint nem megfelelő. Sajnos, ha telefonon keresnek kutyát - pld. kölyök németjuhászt sokszor szoktak, és a menhelyen ritkán szokott lenni, akkor ilyen esetben a várólistáról ajánlunk.

  Ez viszont jó lecke, ezután nagyobb hangsúllyal fogjuk mondani, hogy csak telefonos a kapcsolat, alaposan nézzék meg, szívük szerint otthagynák-e a kutyát.

  Sajnos sok ilyen hely van, ahol ilyen brutálisan bánnak kutyákkal. És igazából nem tehetünk semmit. A gyakorlatban nincs jogcím - hacsak nem találunk egy pluszmunkát bevállaló hatósági embert, aki bevállalja a kétséges kimenetelű kobzást, de ekkor meg sincs hová vinni, mert az utcán tengődő kutyáknak sincs helye a menhelyeken.
  Az elkobzott "tárgyakról" meg jogerős bírói ítéletig meg kell őrizni. Elkobzott kutya - ilyen fogalom nincs a törvényben, nincs leszabályozva, hogy hol és kinek a költségén kell "tárolni". Ezért az állatvédők csak az igazán kirívó esetekben kérik a hatósági közbelépést, mert az elehelyés gondja és a költségek mindenképpen a civilekre hárul. És több ezer kutya jó esetben kenyéren és vízen éli le az életét. Jó dolga van, nem verik agyon, nem szurkálják, vagdossák, nem műtik ki belőle a kölyköket otthon, csak néha egy kicsit megnevelik, néha kimarad a kaja, néha nincs víz, néha nincs kutyaház, és az egyetlen szórakozása, hogy szabadon csörgetheti a láncait. Bocs, nem biztos, hogy ez érdekel bárkit is.”
 • 17. fagabi 2008. október 28. 14:21
  „Petya29 2008.10.28. 12:00
  Beszéltem az Évával, ma nem (és napokra visszamenőleg sem) jött öreg németjuhászról hívás, sem a Hópárduc utcábóll sem a 70/3809922-es számra. ha a menhelyet hívnád, ő meg általában a várólistára irányítja a hívást, mert a kennelben takarítás közben nincs felkészülve, hogy felírja az adatokat pld.) Ha félreértettem a bejegyzésed, akkor pontosíthatunk.

  Egyébként 7-15:30 között ki lehet menni a menhelyre, és megnézni, hányan vannak kint. Igan, nem ketrecben vannak a kutyák, de tényleg nagyon nagy a zsúfoltság, de ez nem jelenti azt, hogy utcáról öreg kutyát nem fogadunk. De legtöbbször nem azonnal.

  Havonta annyi kutya jöhet be, amennyit elvisznek, ha 40et fogadnak örökbe, akkor annyit, ha 50-et, akkor annyit. Sajnos kevés az örökbefogadó, a tegnapi Dm megkérdeztük-ben is négyből négy megszólalónak - különböző okok miatt - de nem kell menhelyi kutya. Talán az fontosabb lenne, az ismerősöket rávenni menhelyi kutya befogadására. Nem a Tappancs, hanem a kutyák érdekében.”
 • 16. Petya29 2008. október 28. 12:00
  „Én ma hívtam a Tappancsot, hogy van egy öreg németjuhász kutya a Hópárduc utcában (Szegeden)... rövid eszmefuttatás után "nincs kocsi", "teli minden ketrec", "hegyekben állnak a kutyák" címszóval átirányítottak a gyepmesteri telepre (uram atyám!).

  A gyepmesteri telepiek, akik ebrendészeti telepnek hívták magukat... igéretük szerint kimennek az öreg állatért, és megfigyelésre be is szállítják.

  Egy öreg kutyának sokkal jobban elkélne a segítség, mint egy fiatalnak, hiszen a fiatalt örökbeadni nem nehéz! Vagy tévedek?

  Álszíntér! Dehát ilyen ez a világ!”
 • 15. streamer 2008. október 27. 23:17
  „Én is találtam már kóborló kölyökkutyust...órákon át kerestem a gazdiját, ráadásul ellógtam egy vizsgámat is vele, ahogy az övemmel a nyakában baktattunk házról házra, mindenkit kérdezgetve, nem-e ismerős a pára. Eléggé eleven kis jószág volt, csak kicsit soványkás, de végül hazabuszoztam vele a 74 m2-es panelbe :)
  felhívtam tappancsékat, akik rendkívül segítőkészek voltak, ráadásul bizakodtunk, jó helyet találhatunk neki, mivel kölyök németjuhász kutyáról van szó...aztán csak vártunk. 2 hetet. azalatt megkapta az oltásokat, felszedett pár dekát, megszabadult a bolháktól, körömnagyságú kullancsoktól, nőtt is nemkeveset, kiegyenesítette a füleit is, és persze belopta magát az itthoni szivekbe.
  aztán jött a hír tappancséktól, hogy lenne hely számára egy tanyán. Akkor már tudtuk, hogy nem lesz könnyű a búcsú, de ez volt a helyes.
  Elvittük a tanyára, és a következővel szembesültünk: alig látó, halló idős néni, 2 öreg, hatalmas, vad kutya, egy hatalmas bot, brutális ütés a hátukra, hogy eriggyenek be a csirkeólba (ami a méretükhöz képest nem volt elég nagy, de kövezzetek meg, végülis panelben élek én is).
  Abban a pillanatban visszatettem a kutyust a kocsiba, odamentem a hölgyhöz, és sajnálattal közöltem vele, hogy sajnos meglett a gazdija, és a kocsi mellett álló testvéremre mutogattam bőszen.
  Kb azt gondoltam, hogy ha már úgy alakult, hogy én dönthetek a sorsáról, akkor ennél egy kicsit jobb sorsot szánnék neki.
  Végül találtam neki jó helyet, ahol kutyaház készítéssel telt az a nap, amikor vártak minket. Évente látogatom, persze sose üres kézzel...és még most is megismer...hanyatdobja magát, körbeugrál...stb...pedig ez kb. 5-6 éve történt.

  Ezzel a történettel csak a hagyma külső héját akartam lehúzni...úgylátszik nem feltétlenül értjük ugyanazt "megfelelő" körülmények alatt, ami egy kutya tartásához elkel.
  Persze érhető: kell jószág a tanya védelmére...gondolta a Tappancs is meg az idős néni is (itt meg is köszöntem a közreműködésüket)...de mivan akkor, ha esetleg ennél egy kicsit többre hivatott az a jószág, mint vadul csaholni a csirkeólból.

  Ahol most él, beteg gyerek is van, aki mellesleg egy fej vöröshagymából is orchideát csinál, úgy szereti a növényeket...és mint tudjuk, aki a virágokat szereti, rossz ember nem lehet...”
 • 14. Teddy 2008. október 27. 17:01
  „Alkalmazni kell az élő törvényeket + + +

  - meg kell büntetni (APEH szinten) az állattenyésztőket, akik felelőtlenül szaporítanak, kereskednek... 1-1 kutyaujságban teli szaporítók hirdetéseivel...

  - a kutyatartást jogosítványhoz kell kötni...

  - a kutyaszart meg kell nyílvánosan etetni a panelos kutyatartókkal, vagy legalábbis felemelni a közös költségeiket!

  Városatyák... mikor készül új ebrendelet?!”
 • 13. KRISTÓ ZSÓFIA 2008. október 27. 15:28
  „SZERITEM TÚL SOK KUTYA VAN MENHELYBEN ÉS A MENHELY ÉS EZ ÁLTAL A MENHELYEK MEG SZÜNNEK.
  HA VALAKI MEGUNJA A KUTYÁT EGYBŐL VESZ MÁSIKAT A RÉGIT PEDIG KIDOBJA!
  AZ ÁLLATOK NEM RUHADARABOK ,HOGYHA MAGUNJUK AKKOR ELDOBJUK.”
 • 12. marton2k 2008. október 27. 14:41
  „kedves fagabi...szerintem nem egy és ugyanarról az esetröl beszélünk...mivel volt gyerekszobám - vagyis úgy emlékszem - nem szoktam magas cén kommunikalni számomra ismeretlen emberekkel, pláne, ha segítséget kérek...most se teszem...
  semmi gond, megértem, hogy nincs erö, pénz, idö stb. ez sajnos általanos ebben az országban, miért lenne ez más errefelé.
  az ajánlattal - köszönettel bár, de nem élnék, nem értek hozzá, nem gondolom, hogy jól el tudnám végezni, valószínüleg ezért nem is csinálom, nem szívesen kezdek olyanba, amiröl tudom, hogy nem csinalnám legalább kielégítö szinten, és ne kelljen szidni a körülményeket, hogy miért is nem megy...
  a céljaitok, további, maximális tiszteletével, és bízván a körülmények mielöbbi pozitív valtozásában...
  m”
 • 11. fagabi 2008. október 27. 11:31
  „N.P., gratula!, kutty, Kussmá

  Köszi, aranyosak vagytok. Nem ezért csináljuk, de azért jól esik.
  És azt is tudjuk, hogy az igazi segítséget azoktól az emberektől kapjuk, akik csak csendesen a háttérben figyelik a munkánkat.

  És a röszkei örökbefogadó nap kapcsán köszönöm a beagle-seknek, a röszkei önkormányzatnak, hogy megszervezték ezt a napot, illetve megengedték megszervezni, és nem utolsó sorban Kormányos Erika kutyakozmetikusnak, hogy jó szokása szerint most is kipucolta, beillatosította a kutyáinkat csak úgy. És ha már ilyen köszönős vagyok, a résztvevő önkénteseknek is minden tisztelet, hogy a négynapos ünnepbe ez is belefért. A három kuttynak meg drukkoljatok, hogy jól viseljék ám magukat! Mert ezek a fontos dolgok.”
 • 10. fagabi 2008. október 27. 11:25
  „marton2k 2008.10.27. 09:36

  Igen, az a baj, hogy úgy kezeltek bennünket, mint egy szolgáltató céget. Sajnos nincsenek

  Ha a 2. mondat nem a magas céről indul, akkor van lehetőség kommunikálni, mert ilyenkor ki szoktuk fizetni az állatorvosi költséget, pontosabban ahhoz az állatorvoshoz lehet menni, akivel együtt dolgunk, és odaszólunk, hogy mi álljuk a költségeket. De ehhez meg kellene hallgatni az embert. Mert óriási segítség, ha a bejelentő el tudja vinni a kutyát orvoshoz.
  Ha meg lecsapják a telefont, akkor amikor tudunk, elmegyünk arra a helyre, hátha találunk még kutyát, ha nem, akkor meg imádkozunk, hogy olyan találja meg újra, akivel tudunk közösen megoldást találni.
  És ez a cicás helyzetre is ugyanígy vonatkozik, azzal a különbséggel, hogy legalább tízszer annyi kóbor cica van, és tizedannyi ccás önkéntes.

  Van egy tiszteletteljes kérésem hozzád marton2k: kb. 4 óra idődet szeretném "elkérni". Ki kellene jönnöd velem a menhelyre, megnézni, hogy mekkora helyen, hány kutya van kint, hány sérült, hány beteg, hogy tudjuk őket elkülöníteni, hogy zajlik kint az élet, mikor kezdenek, mit csinálnak, stb. stb. Ez kb. 1 óra. A további 3 óra egy beszélgetés a kutyás várólistással hármasban, hogy tudd, milyen szituációban mik a lehetőségek, milyen hívások jönnek. Kiket lehet mozgósítani ilyenkor, stb. És utána, ha van kedved, egy hétig tied a tappancsos telefon. Segítünk, amiben csak tudunk, mert vannak mozgósítható embereink, de van, amikor nincs. Ha megfeszülsz, akkor sem.
  És most pont jól jönnél, mert a kutyás várólistás egyébként virágkötő, és pont most mondta, hogy ezen a héten az agya is a koszorúin jár, mert ott is meg kell felelnie, pont jól jönne a segítséged. Persze nem kötelező, viszont - szerintem - állást foglalni csak mindkét oldal ismeretében lenne szabad. De ahogy gondolod.
  info@tappancs.szeged.hu - itt is fel tudod velünk venni a kapcsolatot, de a kutyás telefonon is (de a halottak napja meg a koszorúk miatt most messze nem biztos, hogy egyáltalán azonnal fel is veszi a telefont.)”
 • 9. fagabi 2008. október 27. 11:06
  „cicabarát 2008.10.27. 08:12

  Örülök, ha menhelyről vinnél kutyát. Lehet a Tappancs Tanyáról, lehet a vásárhelyi, a makói állatvédőktől, vagy az ország bármelyik menhelyéről. A www.allatok.info oldalon rengeteg gazdát kereső kutyát találhatsz, ha eljön az ideje. Egy pesti programozó saját költségen fejleszti és tartja karban ezt az oldalt (meg hirdetéseket is ad fel - főleg Pesten). De szerintem hirdetett Szegeden, a lifreklámban is, csak nem volt hatása, nem volt látogató az oldalon.

  Találtál kiscicát: még menhelyünk sincs cicáknak. Csak önkénteseknél, alkalmi ideiglenes befogadóknál lehet őket elhelyezni, de szinte csak befogadásra váró cicákkal jelentkeznek az emberek, ez a segítség. Minden más az alapítvány önkénteseire hárul. Viszed haza akárhanyadiknak, vagy lecsesznek, és közlik bölcsen, hogy az egész alapítvány humbuk, veled meg, hogy nem csinálsz semmit.

  A cicás hölgy szabadidejéről: ehó 30-án ambuláns szemműtétre megy - egy napra átveszi a telefont a kutyás várólistás. 31-én már ismét a cicást fogjátok hívni. Emberek, mi nem 24 órás, váltott műszakban foglalkoztatott alkalmazottakkal oldjuk meg a kommunikációt, hanem az év 365 napján "önkéntes" alapon egy ember. Szombat-vasárnap, ünnep, és éjjel is jön hívás. És akkor is, ha épp egy haldokló cica van a kezében, és akkor is, ha épp figyeli a jeleket, sikerült-e a műtét, vagy megvakul. Jó, ez szerencsére nincs gyakran. És nincs ember, akit ilyenkor kiküldjön, mert nincs rá vállalkozó ember. Nem sajnáltatni akarom magunkat, de ezek tények.
  Cicabarát, írj e-mailt az info@tappancs.szeged.hu címre, és nagyon szívesen belefolyhatsz a cicamentésbe. Akkor fogod tudni, hogy mivel kell szembesülni, és milyen eszközök állnak rendelkezésre, és mik az akadályok, amit meg kell oldani.

  Pld. nagyon szeretnénk rendszeres örökbefogadó napokat is tartani, de ahhoz min. 8 önkéntes kell, egy autóval (saját autóval, saját költségen), és egy, aki a Tappancsos kocsival behozza a kutyákat. Ő lehet menhelyi dolgozó is, de akkor kint kell pótolni arra az időre a munkáját. Ha cicákat is vinnénk, akkor még egy autós önkéntes kell hozzá. Várunk szeretettel téged is, és mindenki mást. Ha segíteni akarsz az állatokon, így tudsz igazán.”
 • 8. fagabi 2008. október 27. 10:58
  „Erika_Kiss 2008.10.27. 07:25

  A menhely beindulásától 2006 decemberéig 1000 Ft, 2007-től 1500 Ft adományt kérünk a többi állat ellátására. A kezdetekben néha engedményt tettünk, mert nem volt pénze, mert kevés a jövedelme, mert szegény, de nagyon szeretne kutyát... stb. És azt tapasztaltuk, hogy aki ennyit sem "áldoz" a leendő kutyájára, később sem törődik vele igazán. Elpusztult a kutya, mert nem vitte állatorvoshoz, két év múlva visszahozta, egy oltást sem kapott az idő alatt, vagy a rosszabb, bejelentés alapján hoztuk vissza, mert katasztrofális állapotban volt. Ezért csak annak adunk kutyát, aki minimum 1500 Ft adománnyal hozzájárul a menhely működtetéséhez. Aki ezt nem vállalja, és kutyát szeretne: Déli Apró, ingyen elvihető rovat.
  Vannak olyan menhelyek, ahol pld. fajtatiszta kutyáért "többet kérnek" - mert ez is egy külön történet. De mi nem teszünk különbséget fajtatiszta és keverék között. Viszont mi is tervezzük, hogy kicsit emelünk az összegen (egységesen), mert már a legolcsóbb helyen is a veszettség oltás nem jön ki 2300-2500 Ft alatt, és még erre jön a féreghajtás, és még szó nincs arról, hogy esetleg megbetegszik a kutya.
  A tőlünk örökbefogadott kutya az utóbbi években min. 1 veszettség és 1 kombinált oltással megy gazdához, a kölykök minimum 3 oltást kapnak, de ha később viszik el, akkor lehet már 4 vagy 5 is.
  Még annyi: ha a saját néven írtál, sem egy s-el, sem kettővel nincs ilyen nevű támogatónk a pénzadományozók között. A menhelyen nincs persely, ott adományt csak bevételi pénztárbizonylattal lehet adni. Írd meg kérlek az info@tappancs.szeged.hu címre, hogy kinek, mennyi adományt adtál, mert utána szeretnék ennek nézni (pontos dátum szerint lenne igazán jó).”
 • 7. marton2k 2008. október 27. 09:36
  „A tappancs-ról csak annyit, hogy kb. egy éve talátam a mihalytelki úton egy elütött kóbor kiskutyát, igen rossz állapotban volt, csak feküdt szomorú ábrázattal. gondoltam - én naív - felhívom AZ alapítványt, akik mindenhol reklámozzák magukat, valamit csak kezdenek szerencsétlen kutyával. A hölgy aki felvette a telefont, már-már sértödötten közölte, hogy semmit nem tud tenni...mi a francnak zaklatom...erre berágtam, elvittem szerencsetlen kutyát egy állatorvoshoz, aki az én költségemen elaltatta, mivel segíteni nem tudott rajta, olyan állapotban volt...legközelebb is ugyanigy tennék, nem a 6000 forintot - amennyi az elaltatás volt -, hanem a 20 forintot - amennyiert a tappancsot hívtam - azt sajnalom nagyon...”
 • 6. Kussmá 2008. október 27. 08:58
  „Ne pattogjatok, sokba kerül minden!

  De az kerül a legtöbbe, hogy az emberek többsége szaporítja az állatokat, nem törödve azzal, hogy sokkal több születik, mint amennyire igény lenne!

  Ebből adódik, hogy sokukat kibasszák az utcára, és sokan ott pusztúlnak!l”
 • 5. kutty 2008. október 27. 08:28
  „Nekem "Tappancsos" kutyusom van 2 éve, és nagyon jól döntöttem :)
  Valóban kellett 1500 Ft-ot fizetni de nem a kutyusért, hanem hogy a többi ottmaradt árva jószágnak is jusson. De ha utána számoltok, hogy mennyibe kerülnek az oltások, a féreghajtó, az ápolás úgy, hogy egy egészséges, minden kórokozótól mentes kisállatot vigyetek haza, ez valóban csak jelképes összeg... Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy tegyen boldoggá egy árva kutyust vagy cicát és százszor meghálálja!”
 • 4. cicabarát 2008. október 27. 08:12
  „Én is csak menhelyről vinnék haza kutyust, már alig várom, hogy legyen kertes házam. De azzal is kéne foglalkozni, hogy már nem egyszer hívtam a Tappancsot, hogy találtunk kiscicát és fura mód sosem sikerült őt elvinniük, arra hivatkozva, hogy a "cicás hölgynek" is van magánélete. Akkor itt az "állatmentés" a fontos vagy más......lsd:Erika Kiss hozzászólása”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyvtári felnőttképzési program álláskeresőknek

Szeged - Tanulni sosem késő címmel a munkaügyi központtal és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem… Tovább olvasom