Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Sikeresnek ítélték az évadot

Szeged - Sikeres szezont tudhat maga mögött a Szegedi Nemzeti Színház – egyetértett ebben a tegnapi évadzárón a fenntartó önkormányzat irodavezetője és a teátrum vezérkara. Az objektív mérőszámok is emelkedést mutatnak.
- Kellemes nyomokat hagyott bennünk, nézőkben az elmúlt szezon; közönségben és tapsviharban nem volt hiány. Jó évad volt, ezért a város nevében is köszönetet kell mondanom a társulatnak – adott szubjektív értékelést a Szegedi Nemzeti Színház tegnapi évadzáró társulati ülésén Kardos János. Az önkormányzat kulturális irodájának vezetője azt is elárulta: amióta 8 éves kisfia megnézte a Hattyúk tava gyermekeknek készült változatát, nem akar bábszínházba járni.

Tényeket – számokat, százalékokat, forintokat – sorolva értékelt Gyüdi Sándor főigazgató. A vendégprodukciókkal együtt 346 előadást tartott a hamarosan záruló évadban a színház, amit összesen több mint 106 ezer fizető néző látott. Tavalyhoz képest ötszázzal, 7597-re emelkedett az eladott gyermekbérletek száma, szerényebben, egy százalékkal nőtt, 5338 a felnőttbérletek száma – különösen az akciós bérletek iránt nőtt a kereslet. A jegyekből, bérletekből származó bevétel így meghaladja a 115,2 millió forintot. Gyüdi Sándor szerint mindhárom tagozat, a zenés, a drámai és a balett is gazdag kínálatot nyújtott, jelentősen javult az előadások nézettsége is. Több sikerprodukciót, például az Aranycsapatot, a Háztűznézőt, az Álarcosbált, valamint a mindig telt házas Bolha a fülbe című vígjátékot és a Liliomot a következő évadban is műsoron tartják. A költségvetésről szólva hangsúlyozta: a színház állami támogatása minden évben attól függ, mennyi támogatást biztosít az előző esztendőben a fenntartó önkormányzat, és mennyi a fizető nézők száma. Ha a jelenlegi tendencia nem változik – vagyis az önkormányzat sem csökkenti a korábbi 341 millióról idén 512 millióra növelt helyi apanázst –, akkor a 2011-es évet már biztatóbb anyagi helyzetből indíthatja a 2010-re költségvetési mélypontra jutott szegedi teátrum.

Tajti Gabriella Pataki Ferencnek adta át az egyetem egyik közönségdíját. Fotó: Veréb Simon
Tajti Gabriella Pataki Ferencnek adta át az egyetem egyik közönségdíját.
Fotó: Veréb Simon

Juronics Tamás művészeti igazgató úgy fogalmazott: büszkék arra, hogy az eredményeket nem a gagyival, a műsorterv bulvárosításával sikerült elérniük, hanem Verditől Csajkovszkijig, Gogoltól Vörösmartyig – vállalható szerzőkkel. Jövőre sem szeretnék alább adni; október 1-jén a Csárdáskirálynővel indul a következő évad, a Háry János, az Anyegin, a Traviata, a Három nővér, az Édes Anna, Weöres Sándor Csalóka Pétere, A makrancos hölgy, Moličre Képzelt fösvény betege és több kortárs magyar szerző darabja is szerepel a kínálatban.

Juronics viccelődött

A színháziak fizetését duplájára, a legjobban teljesítőkét triplájára emelik. Ingyenes lesz a dolgozók számára a büfé, saját újságot adnak ki, amibe csupa dicsérő kritikát írnak önmagukról. Mindenki csak főszerepeket kap, a varrodások és a díszítők nehéz munkáját automatizálással könnyítik meg, a gazdasági osztály létszámát pedig a duplájára emelik – jelentette be hivatalosnak tűnő komolysággal tegnap Juronics Tamás. Nagy sikert aratott. Mielőtt bárki is komolyan vette volna, gyorsan közölte: csak vicc volt. Nem lesz fizetésemelés, de a játszó ember boldogságát nem veheti el senki a színházban dolgozóktól. Megígérte: a következő évadban is kemény tempót diktálnak majd, hogy sok örömet, katarzist okozhassanak a közönségnek.

Nánási Helga énekkari művész és László Boldizsár magánénekes megosztva kapta az idei Vaszy Viktor-díjat, jobbról, a háttérben Gyüdi Sándor főigazgató. Fotó: Veréb Simon

Nánási Helga énekkari művész és László Boldizsár magánénekes megosztva kapta az idei Vaszy Viktor-díjat, jobbról, a háttérben Gyüdi Sándor főigazgató.
 Fotó: Veréb Simon


László Boldizsár tarolt

A megalakításának 20. évfordulóját idén ünneplő Szegedi Operabarátok Egyesülete nevében Gyémánt Csilla, a civilszervezet elnöke László Boldizsár tenoristának adta át Az évad énekesének járó díjat. A Szegedi Tudományegyetem közönségdíját Tajti Gabriellától Erdélyi Tímea és Pataki Ferenc színművész vehette át. Köszöntötték 40 éves színházi jubileuma alkalmából Eperjesi Ferencné öltöztetőt. A Vaszy Viktor-díjat idén megosztva Nánási Helga énekkari művész és László Boldizsár magánénekes kapta. A Makó Lajos-díjat Poroszlay Kristóf színművésznek, az Imre Zoltán-díjat Horváth M. Gergő táncművésznek ítélték oda. Az énekkari nívódíjat Keresztury János, a háttérmunkásoknak járó Varga Mátyás-díjat Tapasztó Béla gépkocsivezető kapta.

Olvasóink írták

 • 5. embör 2010. május 30. 15:15
  „Volt az a Megatánc c műsor...már ott is iszonyú "büszke" lehetett mindenki a szegedi koreográfus nagyképű,flegma viselkedésére.Ő már csak ilyen: Vicces,Nagy (képű)”
 • 4. Aqua 2010. május 30. 09:56
  „Gondolom Juronics Tamás viccelődésén mindenki halálra röhögte magát! Bár ha én is több százezret keresnék iszonyú vicces lennék! HAhaha, szánalmas!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 3. varosi 2010. május 29. 17:35
  „Remélem a szoclib színházvezetésnek is ez volt az utolsó teljes évada!!!!!!!!!!!!”
 • 2. embör 2010. május 29. 15:50
  „ÉVEKIG AZT LEHETETT HALLANI, HOGY MINDEN RENDBEN,SIKERESEK AZ ÉVADOK......

  Szétesőfélben a kaposvári Csiky Gergely Színház

  2010. május 19., szerda, 09:21 o Utolsó frissítés: 2010. május 19., szerda, 09:22
  Szerző: MTI

  Szétesőfélben van a kaposvári Csiky Gergely Színház; nem az épülete, bár a hírek ez ügyben sem biztatóak, hanem a művészete, a szelleme, a társulata - írta szerdai számában a Somogyi Hírlap.”
 • 1. vogyo 2010. május 29. 09:24
  „És ma Dömötör díj kiosztó gála”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zöld iroda

Szeged - A KÖVET Egyesület Zöld Iroda versenyén az idén közösen indult négy egyetemi egység Kreatív… Tovább olvasom