Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Sikertelen éjjeli rohamok a neten

Sok bosszúságot okoz az egyetemi és főiskolai hallgatóknak az egységes tanulmányi rendszer (ETR) működése az utóbbi hetekben. A számítógépes programba sokszor túlterheltség miatt nem tudnak belépni a diákok, de ha sikerül, akkor sem működik minden zökkenőmentesen.
Fotó: Karnok Csaba
Az egyetemi számítóközpont osztályvezetője, Makay Árpád hangsúlyozta, az ETR nem általában túlterhelt, hanem csak akkor, amikor egy-egy kar vizsgajelentkezése vagy kurzusfelvétele elkezdődik. A különböző karok ugyan külön időpontokban helyezik el óráikat a rendszerben, mégis sokszor fennakadásokat okoz a hallgatók rohama. – A bölcsészettudományi kar hallgatói például szombaton 0 órától vehették fel a második félévi óráikat. Hajnali egyig 15 ezer kurzust vettek föl a bölcsészek – végzett rövid számvetést az egyetemi docens. Az első óra rekordját azóta sem döntötték meg, hétfő délutánig körülbelül ugyanennyivel nőtt a felvett órák száma BTK-n.

A legtöbb kar hallgatói már túl vannak a szakos órák felvételén, de még hátra van a mintegy ötezer fős orvosi kar és a kis létszámú mezőgazdasági főiskolai kar kurzusainak meghirdetése. – A legnagyobb terhelésre január 25-én 0 órától számítunk – mondta Makay Árpád. – Ekkor hirdetik meg valamennyi kar minden hallgatója számára egy időben az általánosan művelő, a tanárképző, a testnevelés és az ingyenes nyelvórákat.

Az index még marad

Az egyetemen jelenleg elektronikusan, és papír alapú formában is regisztrálják a hallgatók eredményeit. A törvény szerint a hagyományos leckekönyvet továbbra is kötelező vezetni – sőt egyelőre ez számít hitelesnek –, holott ma már szinte minden intézmény számítógépen ellenőrzi, ki hol tart a tanulmányaiban. A technika kiforratlansága, pontatlansága azért tetten érhető: előfordul, hogy a hallgatóknak az indexükkel kell bizonyítaniuk a tanulmányi osztályon, hogy nem az ETR-en szereplő jegyük a valódi.

Mivel az ETR egyszerre 6-700 hallgatót tud ellátni, valószínű, hogy a mintegy 32 ezer egyetemi polgárnak várakoznia kell, amíg a program beengedi a rendszerbe. A szorgalmi időszakban viszont éppen csak lézengenek a hallgatók a szervereken.

Az ETR novemberben újult meg, a program jelenlegi változatát csak Szegeden használják az országban. A tavalyi újítások nagy részét a bolognai rendszerre való átállás tette szükségessé, de több olyan problémát megoldottak a programban, amely az előző verzió használata során merült föl. Az új köntösű ETR jelenleg „éles tesztüzemben" működik, a mostani kurzusfelvétel lezárultával már elegendő tapasztalattal rendelkeznek majd a pécsi fejlesztők, hogy kijavítsák a hibákat. – Mi is látjuk, hogy vannak még nehézségek az ETR használatában – vallotta be Makay Árpád. – Részemről köszönöm az oktatók, hallgatók megértését és türelmét.

Szikora Szilárd negyedéves biológushallgató az elmúlt évek tapasztalatai alapján úgy látja, elvetélt ötlet a kurzusfelhelyezések éjjelén megpróbálkozni az ETR-rel.
– Nem érdemes éjfélig fönnmaradni az órafelvétel kedvéért. Én általában másnap délelőtt szoktam elintézni, és így is sikerül jó órarendet összeállítanom – mondta Szilárd, aki szerint inkább az bosszantó, hogy gyengébb gépeken, lassabb internetkapcsolattal nagyon körülményes az ETR böngészése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem fizették ki a vakoknak az utolsó munkabért

Megindult a felszámolási eljárás a gödöllői cég ellen, amely országszerte több mint kétezer vaknak… Tovább olvasom