Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

Sikertörténet a DEAK tudásközpont

Szeged - Tudásközpontot hoztak létre tavaly európai uniós forrásból a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE). A 722 millió forintos beruházással létrejött Dél-alföldi Élet- és Anyagtudományi Kooperációs Kutató Központ (DEAK) vállalati igényeknek megfelelő kutatásokat végez az eredményes piaci hasznosítás érdekében.
Három évvel ezelőtt tíz ipari partner és az Európai Unió támogatásával alakult meg a Dél-alföldi Élet- és Anyagtudományi Kooperációs Kutatási Központ, ismertebb nevén DEAK – tájékoztatott Dombi András professzor, a Szegedi Tudományegyetem kutatási, fejlesztési és innovációs igazgatója. – Az európai uniós program egy dél-alföldi mintaprojektjeként egyesíti az egyetem műszaki, természettudományi és orvosi karának tudásbázisát, alapító partnerei között tudva a régió gazdaságának technológiaintenzív, valamint K+F orientált szektoraiban jól működő vállalkozásait.

Azontúl, hogy a projekt a maga 722 millió forintos költségvetésével – amelyből 361 millió forint az európai uniós támogatás – jelentős lendületet adott a térség fejlődésének, a DEAK az SZTE élet- és anyagtudományi szellemi potenciáljának alkalmazott kutatásokban való kamatoztatásával hosszú távú kutatási-ipari együttműködéseket eredményezett. A létrejött tudásbázis az alapkutatástól a szellemi tulajdon hasznosításig a teljes innovációs folyamatot képes menedzselni.

Tények

A projekt elnevezése: DEAK létrehozása.
A megvalósulás helye: Szegedi Tudományegyetem.
A projekt költségvetése: 722 000 000 Ft.
Európai uniós támogatás: 361 000 000 Ft.

A DEAK az egyetem egyik sikertörténetévé nőtte ki magát, szemléletét és célkitűzését híven tükrözi a jelképévé vált árbocra fonódó öt vitorla: ezek öt, az életminőség szempontjából kulcsfontosságú kutatási területet jelölnek. Az orvosi képalkotás programban az orvosi képalkotó diagnosztikai eszközök és módszerek fejlesztésében Szabó Gábor akadémikus kutatócsoportja a General Electric Healthcare-rel együttműködve a CT- és röntgenberendezések optikai és informatikai továbbfejlesztését végzi, amelynek célja jobb minőségű és orvosilag könnyebben kezelhető képek kidolgozása.

A kozmetológiai programban a Kemény Lajos professzor által vezetett bőrklinika a szegedi Florin Zrt.-vel közös kutatóbázist alakít ki, ahol kísérletet tesznek az UV sugárzás okozta bőröregedés befolyásolására. A megújuló energiaforrásokat, azok újfajta energiahordozóit és nanotechnológián alapuló tárolási módjait Erdőhelyi András professzor és csoportja kutatja a Démásszal és a Dégázzal együttműködve.

A Kovács Kornél professzor vezette bioremediáció és biokonverzió programban megfelelő mikroorganizmusok „segítségével" hatékony és biztonságos módon állítanak elő biogázt, illetve olajjal, szerves anyagokkal szennyezett talajok, vizek tisztítására dolgoztak/dolgoznak ki eljárásokat. A program – többek között – félüzemi kísérletek megvalósítását is célozza, az Atys-co Kft., a Corax-Bioner Zrt., a Hologén Kft. és az IKV Zrt. közreműködésével.

Kiricsi Imre professzor kutatócsoportja a nagy mennyiségben képződő kohászati és olajipari hulladékok gazdaságos és környezetbarát hasznosítására, illetve szennyezett hulladékvizek tisztítására és olajjal szennyezett fúróiszapok kezelésére dolgoz ki eljárásokat. A kutatócsoport a munkáját az Olajipari Karbantartó, Fejlesztő és Tervező Kft.-vel szoros együttműködésben végzi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Intelligens kistérség lett a homokháti

A tanyai életnek csak az egyik oldala a romantika és a nyugalom, hiszen akik itt vagy más… Tovább olvasom