Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Sikertörténet lett a szegedi szívátültetés

Tizenöt hónappal a műtét után az orvosok végre ki merik jelenteni: jól van az az édesanya, akin az első szegedi szívátültetést hajtották végre. Kónya Máriának ma már egyre kevesebbet kell foglalkozni egykori betegségével, szeptembertől pedig ismét iskolapadba ül.
Kónya Mária gyermekeivel. A műtét után tizenöt hónappal szemlátomást jól érzi magát. Fotó: Schmidt Andrea
Igazi orvosi szenzációnak számított tavaly májusban az első szegedi szívátültetés, amelyről akkor lapunkban is beszámoltunk. Korábban ugyanis soha nem volt példa arra, hogy a fővároson kívül, vidéki gyógyintézetben végezzenek ilyen műtétet. Kónya Máriát azonban nem lehetett szállítani: ha Szegeden nem operálták volna meg, biztosan nem éli túl a terhessége következményeként fellépett keringési elégtelenséget. Bár azt mondják, a szívátültetetteknél az első év a kritikus, a szegedi, kétgyermekes családanya esetében az orvosok csak most, 15 hónappal a transzplantáció után merték kimondani: jól van az új szívet kapott nő.

– Már kijelenthetjük, hogy leküzdöttük a műtét utáni szövődményeket, így valószínűleg évtizedekig rendben lesz az egészsége – mondta Babik Barna, Mária kezelőorvosa. Az eddigi óvatosságnak megvolt az indoka: komoly problémákat kellett megoldania az elmúlt hónapokban
a Szegedi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet adjunktusának, illetve a munkáját segítő többi szakembernek. – Nehezen birkóztunk meg a kilökődést gátló szerek mellékhatásaival – mesélte. – Az egyik gyomorpanaszokat és gyomorfertőzést, a másik pedig komoly veseproblémákat okozott. Még Amerikából is rendeltünk gyógyszert, végül azonban sikerült megtalálni a számára megfelelő készítményt és dózist.

Mária hosszú hónapok megpróbáltatásai után végre felhőtlenül tud mosolyogni, és 15 hónap után már nem azon gondolkozik legtöbbet, mi rossz történhet vele. – Az elmúlt időszakban több olyan pillanat is volt, amikor nagyon elkeseredtem – mesélte. – Március közepéig 20 kilót fogytam, mert semmilyen étel nem maradt meg bennem. Csomókban hullott a hajam, és hiába kaptam hetente többször infúziót, nem segített. Az a helyzet nagyon letört, de szerencsére a gyógyszerváltás eredményt hozott. Már külsőre is kezdek egészen hasonlítani a régi önmagamra.

Azóta sem volt ilyen

Kónya Mária sorsának alakulását az egész szívsebészeti osztály nyomon követi. A transzplantációt végző Bogáts Gábor osztályvezető főorvos is mindent tud „híresé vált" pácienséről. Mint mondta, természetesen Mária története számára is sikertörténet, hasonlóra pedig azóta sem volt példa az osztályon. – Egyhamar nem is lesz, hiszen az egyetem továbbra sem kapta meg a transzplantációk végzéséhez szükséges akkreditációt – tette hozzá.

A kétgyermekes édesanya napról napra erősödik, amire szüksége is van örökmozgó négyéves fia és 16 hónapos lánya mellett. – Csinálok én itthon már mindent, amit engednek – mesélte mosolyogva. – Takarítok, főzök, mosok, bevásárolok. Egyszer már Maját is a karomba emeltem, amit azért még nem lenne szabad.

Kónya Mária annyira jól érzi már magát, hogy elhatározta: szeptembertől ismét beül az iskolapadba, és megszerzi harmadik diplomáját. – Fejlesztő pedagógiát tanulok majd, és bízom benne, hogy ezzel a végzettséggel ismét visszakerülhetek a pedagógusi pályára – mondta. A szorgalmi időszak megkezdéséig azonban van még egy fontos esemény a család életében: Benedek óvodába megy.

– Ő már a beiratkozáskor ott akart maradni, úgyhogy nem hiszem, hogy gond lesz a beszoktatással – mondta az édesanya, miközben arról próbálta meggyőzni a kisfiút: hagyja abba a strandlabda dobálását a nappaliban. A nyarat idéző játék azóta került ismét elő, hogy kiderült, a labda lesz Beni jele az oviban. – Már délután menni kell – dicsekedett a kisfiú, de végül kiegyezett azzal is, hogy kettőt addig még aludni kell.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétfőtől járható a Bakay

Befejeződött a sínfelújítás a szegedi Kelemen utcán, a rakpartot viszont lezárták. Hétfőtől megint… Tovább olvasom