Délmagyar logó

2019. 03. 20. szerda - Klaudia 4°C | 13°C Még több cikk.

Siketek szépségversenyén járt a dorozsmai Varga Enikő

Szeged - A kiskundorozsmai Varga Enikő részt vett a siketek és nagyothallók első szépségversenyén Budapesten.
Hangos ugatással köszöntött bennünket Gaston és Odette, a két boxer, amikor megérkeztünk Varga Enikő kiskundorozsmai otthonához. Mosolyogva fogadott bennünket a 22 éves lány édesanyjával, majd a szobájába vezetett, ahol élete első szépségversenyéről mesélt. Idén október 9-én rendezték meg hazánkban először a siketek és nagyothallók nemzetközi szépségversenyét Budapesten.

– Egy emléklapot és egy szalagot kaptam – mutatta a polcán őrzött ereklyéket a szőke hajú Enikő. A 22 éves dorozsmai lány siketen született, 1996-ban ő volt az első Magyarországon, akinek meg akarták műteni a hallószervét, de édesanyja, Lesznek Amália, az utolsó pillanatban nem egyezett bele a műtétbe, mert veszélyesnek tartotta azt. A fiatal lány aktív tagja a Siketek és Nagyotthallók Országos Szövetségének; nehézkesen képzi a hangokat, de szavait, mondatait – nagyobb odafigyeléssel – megértettük.

Varga Enikő elmondta, kislánykora óta álmodott arról, hogy szerepeljen a tévében – a szépségverseny révén valóra vált. A fiatal lány szeret sportolni, gyerekként a tornában jeleskedett, gerendán különösen ügyes volt. Később kipróbálta a táncot is. Most sokat edz, főként futni jár, hogy a következő megmérettetésen még vékonyabb és csinosabb legyen. Enikőék szerint ugyanis többek között azért nem szerepelt jobban a versenyen, mert "van rajta egy kis felesleg".

Varga Enikő indult a siketek és nagyothallók szépségversenyén. Fotó: delmagyar.hu (galéria)

Enikő végzős fodrásztanuló Hódmezővásárhelyen, szeretne itt elhelyezkedni. Már van egy kisebb vendégköre, reméli, hogy később még többen bízzák rá a frizurájukat. A szépségiparban szeretne dolgozni, kislánykora óta vonzza a modellek csillogó világa. Ismerősei, barátai sokszor mondták, hogy neki is köztük a helye, ezért jelentkezett a budapesti versenyre.

– Utcai ruhában sétáltunk a zsűri előtt, én a kilences sorszámot kaptam, de legközelebb már magassarkúban leszek – ígérte meg mosolyogva Enikő, aki élete első szépségversenyén egy fekete cicanadrágot, piros, kötött felsőt és lapos talpú csizmát viselt. A szépségversenyt a fővárosi Rókus-kórházban rendezték, ott sminkelték őket, és a frizurájukat is elkészítették; az említett zsűri tagjai között pedig ott ült Rák Kati színművész is.

Kiskundorozsmai otthonában látogattuk meg Varga Enikőt. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Nem voltak olyan nagy ajándékok, mint egy hagyományos szépségversenyen, az első három helyezett egy-egy nagy csokor virágot kapott. Enikőt az édesanyja kísérte el, a barátai pedig nagyon büszkék voltak a barna szemű lányra. Testvére, a 13 éves Edina is örült nővére szereplésének, a harmadik testvérük, Zalán még csak nyolc hónapos.

A csend ritmusa a fényhang

Az Európai Unióban már több ízben rendeztek különböző versenyeket a fogyatékkal élő emberek részére, de országos szépségversenyt még ez idáig sehol sem tartottak. A szervezők egy egész országot átfogó, többfordulós versenysorozatot terveznek, hogy felfedezzék "az eddig rejtőzködő szépségek csodáit" – olvastuk a szépségverseny honlapján.

A siketek és nagyot hallók szépségversenyére 18 és 40 év közötti hölgyek jelentkezhettek, hogy megmutassák magukat és azt, hogy "a siketség nem betegség, hanem képesség". A koreográfia teljesen rendhagyó volt; egy új módszerrel – amit a szervezők találtak ki és védettek le – tanították be a versenyzőknek: a lányok számára hallhatatlan a zene, mozgásukat a csend ritmusa irányította. A fényhangeffektusokkal színesített szépségversenyen a kommunikációt jelnyelvi tolmácsok segítették. A megmérettetésen 22 versenyző indult, a szépségkirálynő a 18 éves birjáni Weisz Fanni lett.

Olvasóink írták

 • 14. smalltown 2010. október 31. 16:17
  „Gratulalok Enikonek!
  Volt mar vilagszepe hallasserukt lany - nem kulon siketek szepsegversenyen. Szerintem sem helyes oket kulon versenyeztetni - kategorizalni!”
 • 13. somani 2010. október 29. 14:11
  „Gratulálok Varga Enikőnek és további sok sikert kívánok neki, csak nekem furcsa, hogy nem sikerült megemlíteni, hogy szintén Csongrád megyéből, Hódmezővásárhelyről való az a kétgyermekes anyuka, aki 3. helyezést ért el. Ez így lett volna szerintem kerek, egész történet. Mindenesetre mégegyszer sok sikert!”
 • 12. 0123Bobe 2010. október 29. 13:41
  „www.siketekszepe.hu”
 • 11. atomboy 2010. október 28. 19:08
  „1. daveedbrown
  Mert a tarsadalom meg mindig kulon kezeli azokat, akinek valami problemajuk van.

  5. Vandorr
  Siket nem teljesen azt jelenti, hogy suket. Lehet, hogy hallasserult.”
 • 10. soligor 2010. október 28. 13:37
  „1
  teljesen igazat adok”
 • 9. tarkan 2010. október 27. 19:08
  „Kimondottan szép és helyes lány!!!Hogy miért rendeznek a siketek ilyen tipusú versenyeket??Hát pontosan ezért,hogy vegyük már észre,emberből vannak ők is,és sokan keverik őket a szellemileg csökkent értelmű fogyatékosokkal,pedig....Rengeteg tehetséges és sokoldalú fiatalt képeznek Szegeden a Klúg Péter speciális iskolában,ahonnan ha kikerülnek nem egyszerű a beilleszkedésük az úgymond"hétköznapiak"közé..sajnos ((!!”
 • 8. Nius 2010. október 27. 19:05
  „Enikő! Nagyon örülök neked :) Jó volt látni... és nekem is nagyon szép hajat csináltál :D Szóval nem csak szép, de tehetséges is ;)”
 • 7. jozko 2010. október 27. 11:42
  „" A siketség nem betegség, hanem képesség"
  Hát ez legalább akkora marhaság, mint amekkora diszkrimináció siketeknek " virágcsokros " szépségversenyt rendezni!
  Mert ha teszem azt, fodrász szakmai versenyen indul, ott is külön süket frakciót indítanak?
  Bocsánat,nem tisztelenkedem: siket.

  Süketek a szervezők voltak....”
 • 6. barta132 2010. október 27. 11:34
  „3. hozzászólás flexs. 2010.10.27. 09:47

  Nekem kimondottan tetszik ez a lány:) bár a tárgyi hölgy sem csúnya, sőt:)

  5. hozzászólás Vandorr 2010.10.27. 10:29

  Epic faiL:D”
 • 5. Vandorr 2010. október 27. 10:29
  „"Ismerőseitől, barátaitól sokszor hallotta,..." ???”
 • 4. THK 2010. október 27. 09:53
  „2,
  így van, nincs itt semmi "fölösleg", csak egy egészséges, vonzó nő!

  Az alább linkelt győztes lány gyufaszál lábai kimondottan ijesztőek :(
  (bár úgy látom, 3 évvel ezelőtti képek, azóta talán észheztért ő is?)”
 • 3. flexs. 2010. október 27. 09:47
  „http://www.bama.hu/galeria/12487
  ő lett a nyertes, ha már a cikk egy kurva képet sem közöl.”
 • 2. favágó 2010. október 27. 07:57
  „Miért is ne lehessen? Egyébiránt szép léányzó!:-)) Nekem pontosan ennyi "fölösleggel" tetszik! Nem olyan piszkafa mint a többi!:-)”
 • 1. daveedbrown 2010. október 27. 06:16
  „Siketek szépségversenye? Miért kell nekik külön szépségverseny? Mintha nem olyan emberek lennének mint mi.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botka szövetséget ajánlott a városukat szerető szegedieknek

Botka László hamarosan mind a 28 megválasztott képviselővel találkozni akar, és meggyőződni, hogy Szegedet akarják szolgálni, nem a pártjukat. Tovább olvasom