Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Sikkasztás a vád a szegedi ügyvéd ellen

Benyújtotta a vádiratot az ügyészség ifj. K. László ellen. A szegedi ügyvédet sikkasztás bűntettével vádolják.
A Szegedi Rendőrkapitányság és a Csongrád megyei főkapitányság, a szegedi ügyészség és a Békés Megyei Főügyészség is nyomozott ifj. K. László szegedi ügyvéd ellen. A férfit kezdetben ügyvédi visszaéléssel és csalással gyanúsították, később már „csak" sikkasztással
– A Békés Megyei Főügyészség benyújtotta a vádiratot a Csongrád Megyei Bíróságra, K. Lászlót különösen nagy értékű, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett sikkasztással vádoljuk – tájékoztatta lapunkat Fazekas Géza ügyész, a Békés Megyei Főügyészség szóvivője.

A vád után a kamarának is lépni kellett

Törvény írja elő, hogy az ügyészségnek a vádemelésről értesítenie kell az illetékes ügyvédi kamara elnökét. A Békés Megyei Főügyészség a vádirat benyújtásával egy időben tájékoztatta a Szegedi Ügyvédi Kamarát. A fegyelmi eljárást azonban elfogultság miatt nem a szegedi, hanem a Békés Megyei Ügyvédi Kamara folytatja le K. László ellen. Bohács Zsolt, a szegedi kamara fegyelmi bizottságának elnöke azt mondta, a fegyelmi bizottság a jogerős bírói ítélet után dönti el, hogy az érintett megtarthatja-e kamarai tagságát. Bohács Zsolt a konkrét ügytől függetlenül elmondta, ha az ügyvédet a vád szerint három, vagy annál több évig tartó börtönbüntetés fenyegeti, a testület nem mérlegelhet, az érintett ügyvéd tagságát azonnal fel kell függesztenie. A Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke, Dobozy Levente korábban azt nyilatkozta lapunknak, hogy a kamarából fegyelmi úton kizárt ügyvéd tíz évig nem gyakorolhatja hivatását.

Az ügy 2003-ban kezdődött. A szegedi ügyvéd közreműködött a Mol Rt. algyői ipartelepének megvásárlásában. A lehetséges vevők a tárgyalások előrehaladtával átutalták a vételár 10 százalékát, 270 ezer eurót a nevükben eljáró ügyvédnek, aki az akkori árfolyamon számolva mintegy 68 millió forintot nem ügyvédi letétbe helyezte el, hanem saját, előző nap nyitott számláján. De ez csak jóval később derült ki. Akkor, amikor az ingatlan adásvételéről szóló tárgyalások egy idő után megszakadtak, és a befektetői kör kérte vissza a pénzt, és ennek K. László nem tett eleget.

A károsultak megunták K. halogató taktikáját, és tavaly januárban Szegeden feljelentést tettek ellene. Az ügyet először elfogultság miatt áttették a Békés Megyei Főügyészségre, ám pár hónap múlva visszakerült a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságra, majd ismét a szomszédos megye ügyészsége következett. Közben kiderült, K. László ellen a Szegedi Rendőrkapitányságon hasonló, csak jóval kisebb jelentőségű ügyben is folyik nyomozás. A két feljelentést összevonták.

Ifjú K. László sokáig nem tett vallomást, majd végül rászánta magát, de nem szóban, hanem írásban „mondta" el, hogy szerinte mi és hogyan történt. K-t az elmúlt napokban is és korábban is kerestük, de sem akkor, sem most nem sikerült vele kapcsolatba lépnünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilencven éve halt meg Tömörkény István

Kilencven éve hunyt el Tömörkény István író, régész és etnográfus, a Szeged környéki népélet írója,… Tovább olvasom