Délmagyar logó

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 18°C | 33°C Még több cikk.

Siklósi Gábor: Csalánba nem üt a mennykő

A Budapest–Bamako ralin való indulás megfontolását kérte a Külügyminisztérium a versenyzőktől az afrikai Észak-Maliban indított terrorellenes katonai műveletek és a terrorista túszejtő akciók miatt. A Szegeden született Siklósi Gábor mentőrobogós orvos Kis Adri újságíró navigátoraként vesz részt a versenyen: nem félnek a terroristákról, de azért önvédelmi eszközökkel felszerelve várják a 16 napos kalandot.
Rendkívül veszélyesnek tartja a közelmúltban Észak-Maliban indított terrorellenes katonai műveletek miatt a Külügyminisztérium az idei Budapest–Bamako ralit: a versenyzőktől az indulás megfontolását kérik. A versenynek Siklósi Gábor személyében szegedi indulója is van. A 32 éves fiatalember civilben a fővárosi Főnix Mentőrobogó Szolgálat csoportvezetője, a ralin pedig ő lesz a navigátora Kis Adri újságírónak, a rali első kerekes székes női indulójának.

Az önvédelmi eszközökről Gábor inkább nem mondott semmit. Fotó: Segesvári Csaba
Az önvédelmi eszközökről Gábor inkább nem mondott semmit. Fotó: Segesvári Csaba

– Bár Bamako Maliban van, de még az országot se fogjuk érinteni: túraútvonalon közlekedünk majd Marokkóban, Mauritániában, Szenegálban és Bissau-Guineában. Hiszek a sorsszerűségben: ha Afrikában kell meghalnom, hát ott kell. De nem hinném, hogy különösebben félnünk kellene: csalánba nem üt a mennykő – mondta jókedvűen lapunknak egy nappal a pénteki budapesti indulás előtt Siklósi Gábor. A fiatalember azért sietett megjegyezni: figyelik a napi híradásokat a térségről, tisztában vannak a Külügyminisztérium álláspontjával, de nem gondolják, hogy a terroristáknak pont rájuk és a Lidl-csapatra fájna a foguk.

– Azért lesznek majd olyan szakaszok, ahol fegyveres őröket fogunk felfogadni magunk mellé. Ezen kívül a térségben levő veszélyes helyzet miatt viszünk magunkkal néhány önvédelmi eszközt, de ezekről inkább nem mondanék bővebben semmit – mesélte Siklósi Gábor.

A Külügyminisztérium kiemelte: a rali útvonalába eső térségben folyó katonai műveletek, az ott végrehajtott terrorista akciók új, a korábbiaknál lényegesen nagyobb veszélyhelyzetet idéztek elő, ami elsősorban a régióban tartózkodó külföldi állampolgároknak jelent fenyegetést. A legutóbbi algériai túszejtő akció – amelyben iszlamista fegyveresek január 16-án több száz túszt, köztük több tucat külföldit ejtettek foglyul Algériában annak megtorlásaként, hogy az ország engedélyezte légtere használatát Franciaországnak a Maliban indított katonai intervencióhoz – is megmutatta, hogy a terroristák célja nemcsak az áldozatok foglyul ejtése, hanem az elrettentés és figyelemfelkeltés érdekében az emberi életek kioltása is. Ráadásul Magyarországnak – Marokkót leszámítva – egyetlen északnyugat-afrikai országban sincs diplomáciai vagy konzuli képviselete, ezért az állampolgárok konzuli védelme nagy nehézségekbe ütközik.

– Korábban ennél keményebb helyeken is dolgoztam már: voltam ápoló a Gázai övezetben, és segédkeztem orvosként Afganisztánban a harcok idején. Kis Adrit pedig bombával se lehetne elrobbantani a indulástól. Terveink szerint 16 napos lesz a túra, aminek végén röntgengépet, gyógyhatású készítményeket, gyerekjátékokat és ruhaneműt adunk át egy bissaui gyermekkórháznak – magyarázta Siklósi Gábor.

Olvasóink írták

 • 4. obyka 2013. január 26. 09:21
  „Gábor soha nem volt orvos!! (Talán utána kellene nézni a tényeknek, kedves cikkíró, vagy nincs rá igény?)
  Nincs neki diplomája, csak feltünési viszketegsége...”
 • 3. kissolga01 2013. január 25. 13:48
  „"A Szegeden született Siklósi Gábor mentőrobogós orvos"
  Amennyire én tudom, ő nem orvos, hanem mentőszakápoló.”
 • 2. szatyi 2013. január 25. 10:27
  „Aztán meg, -ha valami baj történik- megy a sírás-rívás, hogy segítsen valaki.”
 • 1. diverfrog 2013. január 25. 09:45
  „16 napos kaland a végén egy nemes céllal.
  Adri, Gábor jó utat, szerencsés hazatérést!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pipás Pista életre kel

Szabó Gabi címszereplésével, Kovács Frigyes rendezésében ma 19 órától tartja a drámai tagozat Pozsgai Zsolt tanyawesternjének, a Pipás Pistának az ősbemutatóját a kisszínházban. Tovább olvasom