Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Sín mellett panaszkodó kereskedők

Szeged - Kompenzációt várnának a Boldogasszony sugárúti kereskedők, mert az építkezés csúszása miatt a tervezettnél kevesebb a bevételük. A Fidesz-frakció egyetért. A városvezetés meg azt kérdezi: hogyan lehet pontosan megmérni, hogy mennyiben csökkent a forgalom a beruházás, és mennyiben a válság miatt?

Kompenzációt várnának a Boldogasszony sugárúti kereskedők az 1-es villamosvonal rekonstrukciós munkálatai miatt, mert amióta bonyolult a közlekedés, elmaradnak a vevők. Méltányos lenne ezért, szerintük, ha az iparűzési adó egy részét vagy az egészet jövőre nem kellene befizetniük.

– Borotvaélen táncolunk, nem hagynak dolgozni – fogalmazott egyikük, Csizmadiáné Fülöp Edit. Azt mondta, azokon a napokon, amikor esik az eső, akár be is zárhatnának, mert akkora sár van, hogy „egy jobb csizmában nem szállnak ki az emberek a autóból". Ha egyáltalán eljutnak odáig, hogy le tudjanak parkolni. Ugyanis – tette hozzá – szinte minden vevője azzal kezdi: már fél órája kering a környéken, de nem tud hol megállni.

A kereskedő szerint a sugárúton a gyalogosforgalom is csökkent, sárban és a délutáni sötétben a felbontott járda nem túl vonzó. Kíváncsi arra is, hogy visszakapja-e a parkolóhely-megváltás korábban befizetett összegét, ha – ahogy hallotta – nem lehet majd autóval megállni a Boldogasszonyon.

Csizmadiáné Fülöp Edit forgalma 30–40 százalékkal csökkent. Fotó: Frank Yvette
Csizmadiáné Fülöp Edit forgalma 30–40 százalékkal csökkent.
Fotó: Frank Yvette

Magáénak érzi a problémát a szegedi Fidesz. Hüvös László frakcióvezető elmondta: az önkormányzatnak egy részleges, legfeljebb a vállalkozások által fizetett iparűzési adó mértékig terjedő, pályázati úton igényelhető kompenzációt kellene biztosítani az építkezések csúszása miatt is nagyon nehéz helyzetbe került cégeknek.

Csizmadiánénak saját számításai szerint 30–40 százalékos forgalomcsökkenést kell elszenvednie. Ő ruházattal foglalkozik, szerinte ez az a termék, amelyre az utóbbi időben a válság miatt egyébként is kevesebbet költenek az emberek.
Épp „ez a baja" a városvezetésnek is. Azzal érvelnek, hogy nincs olyan módszer, amivel egyértelműen el lehetne dönteni, hogy a bevétel mennyiben csökkent a válság, és mennyiben a felújítás és a munkálatok csúszása miatt. De – mondta Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester – nyitottak mindenre, így arra is, ha a Fidesz-frakció meg tudja fogalmazni normatív szabályként, hogy mindez hogyan mérhető.

A többi panasszal kapcsolatban elmondta: a járdát azért bontották fel, mert süllyesztett kerékpárút készül. A Vitéz utcától kifelé pedig – erre a részre esik egyébként Csizmadiáné üzlete is – lehet majd parkolni.

Olvasóink írták

 • 12. linca 2009. november 27. 17:01
  „Én is kérek kompenzációt!! mé?? me csak!!!”
 • 11. nyomdasz63 2009. november 26. 20:30
  „10. web 2009.11.26. 20:02
  és hová süllyesztik a kerékpár utat?
  ...A Móravárosi körúti szintjére !”
 • 10. web 2009. november 26. 20:02
  „és hová süllyesztik a kerékpár utat?”
 • 9. Szecskamester 2009. november 26. 17:24
  „Ugyanmár...Egy komoly üzletember számol az ilyen kockázatokkal..és úgy tervez!”
 • 8. szatyi 2009. november 26. 17:23
  „Azért legyünk őszinték: a vállalkozók, kereskedők adóforintjai is benne vannak a felújításban.”
 • 7. darch 2009. november 26. 14:42
  „De akkor az építkezés költségeibe is beszállnak majd, mert a szépült környezet több vevőt hoz, ugye? Röhej.”
 • 6. makákó 2009. november 26. 13:40
  „Ha meg kész lesz, akkor ő fizessen a kis szutyok utcában lévő kereskedőtársának, akinek nem újították föl az utcáját/járdáját! Fogjanak össze egymással, kézenfogva, vörös zászlóval lehet vonulni, csak senkit nem érdekel!”
 • 5. spiler 2009. november 26. 13:35
  „szerintem nekem is jár.......koszos lesz a cipőm,a ruhám, por van,nem tudok ugy lözlekedni ahogy megszoktam....stb.NE HOGY MÁR VALAKI KOMOLYAN VEGYE.”
 • 4. joy 2009. november 26. 09:51
  „Lófüttyöt!
  Úgy igaz, amint "favágó" írta.
  A kiskörútiak sem kaptak fillérnyit sem, pedig sírtak, mint a fürdős, most meg hogy virítanak a csodaszép környezetben.
  A trehány, csúszó kivitelezőt pereljék be.
  Ha tisztességes munkát végeztek volna alvállalkozói, már befejezéséhez közeledne a fölfor dúlás!”
 • 3. Zs 2009. november 26. 08:43
  „P!
  Hááát, én kosztümöt semmiképp :DD”
 • 2. favágó 2009. november 26. 08:19
  „A kiskörút átépítésekor miért kaptak kárpótlást a kereskedők? Akkor járt? Most nem? A kivitelező által vállalt határidő 2009. november 15!!! Legalább egy hónapot fog csúszni csak ez a szakasz! Persze időjárás függő!:-)) (ha esik azért, ha meleg van azért, ha fagy azért stb.) A tisztelt kivetelező nyugodtan belenyúlhat a zsebébe! (de ne azért, hogy a tökeit vakargassa!:-)))”
 • 1. persona 2009. november 26. 08:01
  „igen, kevesebbet költenek az emberek ruhára. Új ruhára! meg lehet nézni a turik forgalmát, azok nem panaszkodnak. Végül is ki vesz manapság 60 ezerért kosztümöt és 30 ezerért cipőt? :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utcai pornóforgatás Szegeden

Több mint egymillióan látták már az interneten azokat a pornográf felvételeket, amelyeket forgalmas szegedi közterületeken forgattak. Tovább olvasom