Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Sipos Sándor 14 szakmával lángost süt Mars téri bódéjában

Tizenöt éve dagasztja a lángostésztát szegedi Mars téri üzletében Sipos Sándor. A környéken csak Télapónak becézett férfi édesanyjától tanulta a mesterséget. Tizennégy szakmája mellett repülőgép-vezetői engedélyt is szerzett.
Hosszan kígyózik a sor a Mars téri lángossütő előtt. Idősek, fiatalok fogyaszthatják itt kedvenc csemegéjüket, amit Sanyi bácsi süt számukra – már több tíz éve.

– Édesanyámtól tanultam a lángossütés mesterségét. Ő már hároméves korában tésztát dagasztott. Senki nem tudott olyan finom lángost sütni, mint ő. A bódénk 1969 óta áll itt, a piac szélén: édesanyám után a „Nagymama lángosa" nevet viseli – meséli a Télapónak is becézett Sipos Sándor. Kérdésünkre, hogyan ragadt rá e név, elmeséli: unokái miatt minden év december 6-ára megnöveszti a szakállát, Mikulás-gúnyát ölt, és úgy szolgálja ki a lángosra váró vevőket. De a környéken Sanyi bácsiként vagy Lángosos Sanyiként is emlegetik. Lángosain több generáció nőtt fel. Vannak visszatérő vendégei, de előfordult, hogy japán diákok is megkóstolták finomságát.
– A szegedi egyetem francia és japán vendégeit is elhozták hozzám: az idegenek először bátortalanul csak egy lángost vettek, kóstolóba, majd több darabot rendeltek belőle – jóízűen befalták.

Extrém hobbik

Repülőgép-vezetői engedélyt is szerzett a tizennégy szakma mellé Sipos Sándor. Gyakori látogatója volt a szegedi reptérnek. Az utóbbi időben megromlott egészségi állapota miatt már nem repül. Nagy álma viszont, hogy husky fajtájú kutyájával egyszer egy kanadai szánhúzó versenyen induljon.

A bőbeszédű férfi nem lángossütőként kezdte pályafutását – gépésznek tanult.
– Az iskola alatt élsportoló voltam – futottam. Készültem a moszkvai olimpiára, de anyagi okok miatt nem jutottam ki, így maradt a gépészszakma – mondja Sanyi bácsi, aki gépészvégzettsége mellé később még 13 másikat is szerzett.

– Dolgoztam például kéményseprőként fél évig, majd tüzeléstechnikusként. Pirotechnikai, kazánfűtői és kommunikációs végzettségem is van. Évekkel ezelőtt kaptam egy autót a nagynénémtől, amit meg kellett szerelni. Mivel túl sokat kellett várni az autószerelőre, elvégeztem egy lánghegesztői tanfolyamot, és megjavítottam magam – meséli az ezermester, aki végül vendéglátó-ipari végzettséget is szerzett, hogy szakmailag is képzett legyen a lángossütéshez.

– Mindig azt vallottam: amibe egy ember belefog, azt a lehető legjobban csinálja – legyen az az ember gépkezelő, vagy lángossütő. Figyelembe veszem a vendégek igényeit, a legjobb alapanyaggal és technikával dolgozom – szögezi le Sándor, és viccesen megjegyzi: lángosa olyan, mint a csokító – ronda, de finom.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kráter a Kárász utcán

Hat éve, a Kárász utca felújításakor csak megerősítették a csatornát. Most megrepedt egy vízelvezető… Tovább olvasom