Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Sírhely, pénz és megváltás

Öt és fél éve 25 évre megváltott egy sírhelyet a szegedi Alsóvárosi temetőben egy tápéi család, ahová eltemették hozzátartozójukat. Nyolc hónappal később a holttestet exhumálták, a helyet az idén át akarták adni egyik rokonuk családjának. Legnagyobb megdöbbenésükre a sírhely már foglalt volt.
Miklós Lajos és a megváltott sírhely az Alsóvárosi temetőben Fotó: Frank Yvette
Miklós Lajos anyósa 1999. december 31-én halt meg. Mivel akkor Tápén a magas talajvíz miatt nem lehetett temetni, a család úgy döntött, másik temetőben vesznek búcsút rokonuktól. Választásuk az Alsóvárosi temetőre esett. A Szeged-Alsóvárosi Ferences Róm. Kat. Plébánia Temetőgondnoksága 6725 SZEGED, Alsóváros ff. 21., Telefon: 62/444-608 feliratú bélyegzővel hitelesített számla szerint Miklós Lajosné özv. Kószó Istvánné részére 2000. január 4-én 11 ezer 400 forintért 25 évre megváltotta a VI/B 9 sor 25. számú sírhelyet.

Még ugyanabban az évben, hét hónappal később a család úgy döntött, a holttestet exhumáltatják, és eltemettetik oda, ahová eredetileg is szerették volna, a tápéi temetőbe. Természetesen ezért is fizettek, a számlát szintén az Alsóvárosi temető gondnoksága állította ki.

Miklós Lajos unokatestvérének egyik családtagja az idén elhunyt. A férfi a család egyetértésével úgy döntött, az Alsóvárosi temetőben 25 évre megváltott sírhelyet átadja unokatestvérének. A temetőben legnagyobb megdöbbenésükre azt látták, hogy családtagjuk exhumálása után egy hónappal, 2000 augusztusában oda eltemettek valakit. Miklós Lajos feleségével együtt felkereste a temető gondnokát, Bajusz Jánost, és kérdőre vonta a férfit, hogy milyen jogon adták át másnak azt a sírhelyet, amit ők 25 évre megváltottak.

– A gondnok semmiről sem akart tudni, ráadásul minősíthetetlen hangon beszélt velünk. Azt mondta, hagyjuk békén, tőle akár az Úristenig is elmehetünk, akkor sem lesz igazunk. Elismerem, egy idő után én is felemeltem a hangom, de hasonló esetben más is így tett volna. A feleségem csitítgatott, mert nehezen tudtam uralkodni magamon – beszélt a történtekről Miklós Lajos.

A férfi számlákkal támasztotta alá, hogy mikor mit fizettek ki a temetőgondnokságnak. Többször is megismételte, bár nem gazdagok, nem a 11 ezer 400 forint érdekli őket, hanem az eljárás háborítja fel.

A temető gondnoka azt mondta, jogszerűen jártak el, ugyanis exhumálás után a sírhely feletti rendelkezési jog automatikusan megszűnik. Bajusz János elismerte, hogy ugyanaz a törvény azt is előírja, ilyen esetben a megváltásra kifizetett összeget időarányosan vissza kell fizetni, ami ebben az esetben nem történt meg. A gondnok nem emlékezett arra, hogy Miklós Lajos és felesége felkereste, azt meg visszautasította, hogy ő minősíthetetlen hangon beszélt volna velük.

– Ez egy katolikus intézmény, itt így nem beszélnek – hangsúlyozta a férfi, aki még hozzátette: náluk ilyen tévedés nem szokott előfordulni, egyébként minden exhumáláskor tájékoztatják az ügyfeleket, hogy a sírhely feletti rendelkezési joguk megszűnik. Bajusz János azt mondta, a pénz átutalásáról rövid időn belül intézkedik.

Miklós Lajos nem érti, hogy a gondnok miért tagadja le találkozásukat. – Kétszer is felkerestük, a két beszélgetésre emlékeznie kellene, hiszen nem olyan rég volt – mondta a férfi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vége a Kossuth nyomdának

Hiába ígérte a Szegedi Kossuth Nyomda Kft. vezetése, hogy megpróbál megoldást találni a gazdálkodási… Tovább olvasom