Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 14°C Még több cikk.

Sírva búcsúztak Marian Cozmától Szegeden

Szeged - Kedden kora délután 14.00 és 14.30 között mintegy 5-600 fős gyászoló tömeg vett búcsút a tragikus körülmények között elhunyt Marian Cozmától. Az MKB Veszprém román beállósát közben Veszprém városának tiszteletbeli polgárává fogadták.
Több száz fős, főleg Pick-szurkolókból és sportbarátokból álló tömeg gyűlt össze kedden kora délután az újszegedi sportcsarnok előtt, hogy búcsút vegyenek az MKB Veszprém román beállósától, a tragikus körülmények között elhunyt Marian Cosmától. Többen sárga és vörös színű rózsákkal, szurkolói sálakkal, fekete gyászruhában jelentek meg.

A helyszínen volt az országos és a helyi média, sőt a román közszolgálati rádió is átjött Szegedre. A riporterek megtört arcú szurkolókat kérdeztek. A román rádió munkatársának egy idős férfi elmondta: sírva fakadt, amikor meghallotta a tragikus hírt, és ezekben a pillanatokban is sír a lelke Cozma értelmetlen halála miatt.

Az újszegedi sportcsarnok előtti búcsúzáson jelen voltak a román konzulátus munkatársai, Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke, valamint több szegedi és megyei politikus.

A koporsót szállító fekete jármű 14 óra után néhány perccel érkezett meg a sportcsarnok elé - rendőri biztosítással. A Pick Szeged vezetői és játékosai sírva ölelték meg Cozma családjának tagjait.

Több százan fogadták Szegeden az elhunyt kézilabdás édesapját és családját. Fotó: Schmidt Andrea

A sportcsarnok egyik sarkából trombitás fújt gyászindulót. Két fiatal - akik valószínűleg Erdélyből érkeztek Szegedre - egy "R.I.P. Marian" feliratú transzparenst emelt a magasba. A koporsó mellől Marian Cozma édesapja megköszönte, hogy ennyien eljöttek a fia búcsúztatására. Mint mondta: Magyarországon számára két város létezik, Veszprém és Szeged; éppen ezért kérte, hogy álljanak meg Szeged városában, mert tudja jól, hogy mennyien szeretik itt Mariant. 

A Pick Szeged kézilabdacsapatának vezetői az elhunyt sportoló édesapjának kérésére egy 8-as számmal ellátott, dedikált mezt adtak át.

Veszprém tiszteletbeli polgára lett Cozma

Veszprém város közgyűlése tiszteletbeli polgár címet adományozott a vasárnap tragikus körülmények között elhunyt Marian Cozmának. A kedden reggel nyolc órakor kezdődő testületi ülésen részt vett a sportoló édesapja, Mocsai Lajos a veszprémi csapat vezetőedzője, valamint Hunyadfalvy Ákos a klub társadalmi elnöke. Az oklevelet és emlékplakettet Marian Cozma édesapja vette át, miután egy perces néma felállással adóztak a résztvevők az elhunyt sportember emléke előtt.

Pistrui László elmondta: Cozma halála hatalmas veszteség a kézilabdasport világában, mert bár - ahogy fogalmazott - rengeteg problémát okozott játékával a pályán a Pick Szegednek, kőkemény ellenfél volt, de sosem ellenség.

A család 14.30 körül indult tovább Romániába. A járművet hat-nyolc - Pick-szurkolókkal teli - személyautó és rendőrkonvoj kísérte egészen Nagylakig, a román határig. Több településen, amikor elhaladt a járműoszlop, a helyiek kiálltak az út szélére és integettek, így búcsúztatták a hazatérő sportolót.

Hatalmas, több száz fős tömeg várta Marian Cozma koporsóját a nagylaki határátkelő román oldalán. Barátok és sporttársak, zászlókkal, koszorúkkal, virágokkal várták a meggyilkolt sportolót. A koporsót egyházi szertartással fogadták a nagylaki határátkelő román oldalán. A koporsót szállító autó a román sportbarátok sorfala között ért át a határon.

Pénteken helyezik végső nyugalomra Marian Cozmát. Az elhunytat volt klubjánál, a bukaresti Dinamónál ravatalozzák fel, mielőtt pénteken utolsó útjára kísérik a Pipera temetőbe. A Román Kézilabda Szövetség a sportoló veszprémi klubjával és a magyar hatóságok együttműködésével kétnapos gyászszertartást szervezett.

Marian Cozmának - Veszprémhez hasonlóan - a bukaresti önkormányzat is díszpolgári címet adományoz, melyet édesapja, Petre Cosma vesz majd át.

Lele Ambrus korábban elmondta: a Pick Szegednél felajánlották, hogy a hétvégi León elleni Bajnokok Ligája mérkőzésre adnak játékosokat, az MKB Veszprém nem élt ezzel a lehetőséggel.

Mint ismert, Marian Cozma román válogatott kézilabdázót, az MKB Veszprém játékosát egy veszprémi szórakozóhelyen ölték meg vasárnap hajnalban, Ivan Pesic és Zarko Sesum pedig életveszélyes sérüléseket szerzett. Ivan Pesicnek az egyik veséjét el kellett távolítani, mert teljesen szétroncsolódott. Sesum pedig arckoponya-törést szenvedett.

Olvasóink írták

112 hozzászólás
 • 112. Piki 2009. február 12. 14:44
  „113!
  Én tuti megyek! Már toborzom a barátokat is!!!!”
 • 111. vargakiss.pista 2009. február 12. 13:54
  „Mindenkit meghívunk a szegedi Jobbik és a Magyar Gárda cigánybűnözés elleni figyelem felkeltő megmozdulására, ahol megemlékezünk az áldozatokra.

  Felszólal: Tóth Péter -- Csongrád megyei
  Jobbik elnök
  Mucsi Zsolt - Csongrád megyei
  Magyar Gárda kapitány
  Rácz Tibor - szegedi Jobbik
  alelnök

  Helyszín: Szeged, Széchenyi téren a városháza előtt

  Időpont: 2009. február 12-én (csütörtök) 18 órakor

  Mindenkit szeretettel várunk!”
 • 110. vargakiss.pista 2009. február 12. 13:54
  „Szavazzatok!

  http://szeged.jobbik.hu/”
 • 109. strasz1 2009. február 12. 12:52
  „Miért kell mindjárt álltalánosítani? Ha cigányok csinálnak valamit, mindjárt úgy adják le a médiában is, hogy cigány(ok) voltak. Ha magyarok akkor csak név rövidítésel pl: M. Károly. Ez miért van? Olyan okosnak, becsületesnek teszik magukat a nem cigányok, mégis több fehér van a börtönben is. Azt nem beszéli senki, hogy az országot nem cigányok akik szétbasszák? Kik miatt éhezik az ország? Kik miatt ne tudja sok-sok magyar befizetni a számláját? Kik miatt veszik el az autókat, lakásokat mert a törlesztő részletét nem tudja befizetni az ember? Ugye a parlamentben nem cigányok hozzák a döntéseket, megszorító intézkedéseket? Lopnak- csalnak a cigányok? A magyarok mit csinálnak? Ha miliárdokról van szó azt nem veszi észre senki? Hány gyárat zártak be cigányok, nem törődve az ott dolgozókkal, lessz-e mit enni adniuk a gyerekeiknek? Hol tart ez az ország? Kik vezették el idáig?
  A válasz most, ugye nem a cigányok?! Gyilkolhatják egymást a külömböző fajok azzal nem lessz megoldva semmi. Meg kell tanulni egymás mellett élni és elfogadni egymást.

  február 11., 20:46”
 • 108. Chaster 2009. február 11. 16:28
  „Járóka Lívia: a határ nem a romák és magyarok közt húzódik
  2009. február 11. 14:12 | Utolsó módosítás:2009. február 11. 14:40
  küldés
  nyomtatás
  betűméret

  Járóka Lívia néppárti, fideszes európai parlamenti képviselő szót emelt a romákkal szembeni hangulatkeltés ellen. A képviselő szerdai közleményében leszögezte: "a jövő csak együtt képzelhető el".

  hvg.hu
  A képviselőnő megfogalmazása szerint "tőrbe csalták és vadállati módon kivégezték" Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román válogatott kézilabdázóját. "Magyarként, cigányként és anyaként is megrendüléssel értesültem a tragédiáról, és külön fájdalom, hogy a kegyetlen elkövetők cigányok voltak" - írta közleményében Járóka.

  Felhívta a figyelmet arra, hogy Marian Cozmát cigányok ölték meg, de nem "a" cigányok. Az elkövetők - tette hozzá - büntetett előéletű, profi bűnözők voltak, és ha már most érvényben volna a zéró tolerancia, és az igazságszolgáltatás a törvényes keretek adta legteljesebb szigorral járt volna el, akkor ez a szörnyű tragédia szerinte nem történt volna meg.

  "A magyar állam képtelenné vált ellátni állampolgárainak védelmét. A politika sorozatos baklövései és az általános társadalmi válság következtében a közbiztonságnak még az illúziója is szertefoszlott. A magyar igazságszolgáltatás kudarca volt, amikor emberi mivoltukból kivetkőzött (egyébként cigány) gengszterek, hideg vérrel meggyilkolták Marian Cozma válogatott kézilabdázót, és az is a magyar igazságszolgáltatás kudarca volt, amikor kísértetiesen hasonló körülmények között (egyébként nem cigány) biztonsági őrök brutálisan meggyilkolták Simon Tibor válogatott labdarúgót" - írta az EP-képviselő.

  Járóka Lívia szerint a határ nem a romák és a többségi társadalom között húzódik. Az egyik oldalon a tisztességes, jogkövető emberek állnak, a másik oldalon pedig a bűnözők, és a rendőrség feladata lenne az előbbieket az utóbbiaktól megvédeni.

  "A rendőrség feladata lenne megálljt parancsolni azoknak az alvilági köröknek, akik a mi saját közösségeinket is megnyomorítják, akiktől a romák becsületes többsége is retteg. A mélyszegénység által sújtott, kilátástalan helyzetükből kilábalni igyekvő, tisztességes cigány magyarok nevében is elítélem a bűnözés minden formáját, és egyben a leghatározottabban elutasítok minden olyan törekvést, amely a tragédiát a romákkal szembeni általános hangulatkeltésre próbálja felhasználni" - hangsúlyozta. Mint hozzátette, minden józan magyar embernek a közös jövőt kell szem előtt tartania, "hiszen sorsunk évszázadok óta összefonódott, (...) a jövő csak együtt képzelhető el".”
 • 107. Norman_Bates 2009. február 11. 15:34
  „úgy látszik nemcsak mi magyarok rüheljük a tetves cigányfajzatokat
  http://www.youtube.com/watch?v=oXF4QwI92LY&feature=related”
 • 106. .suhym. 2009. február 11. 14:15
  „Tegnap óta nem sikerült kijavítani a meggyilkolt kézilabdás nevét az utolsó bekezdésben.

  Őszinte gratulációm a szerkesztőségnek!:((”
 • 105. vargakiss.pista 2009. február 11. 13:16
  „Mindenkit meghívunk a szegedi Jobbik és a Magyar Gárda cigánybűnözés elleni figyelem felkeltő megmozdulására, ahol megemlékezünk az áldozatokra.

  Felszólal: Tóth Péter -- Csongrád megyei
  Jobbik elnök
  Mucsi Zsolt - Csongrád megyei
  Magyar Gárda kapitány
  Rácz Tibor - szegedi Jobbik
  alelnök

  Helyszín: Szeged, Széchenyi téren a városháza előtt

  Időpont: 2009. február 12-én (csütörtök) 18 órakor

  Mindenkit szeretettel várunk!”
 • 104. emzsr 2009. február 11. 11:38
  „Kedves Hozzászólók!
  Azt hiszem, néhányan elmentek a durva személyeskedés irányába, sajnos.
  Ha valakinek joga van bármit mondani, az P. Cosma, a halott fiát gyászoló édesapa!
  Arra figyeljetek, ő mit mond! Uszít? Nem.
  Méltósággal, hihetetlenül tiszteletreméltó emberséggel viseli az elviselhetetlent!
  Talán példát kellene venni róla, mert példamutató, ahogy viselkedett ebben a néhány napban Magyarországon!

  Természetesen én is azt kívánom, hogy az összes (15-30?) bűnöst a lehető legszigorúbban ítéljék el! Azt is kívánom, hogy ha XY magyar honfitársunkat bántalmazzák, ölik hasonló módon, akkor azokat az elkövetőket is a lehető legszigorúbban büntessék meg!
  De hogy egymásnak essünk hülye izmusok miatt?!
  Józan ész, emberek, józan ész! Könyörgöm!”
 • 103. katcsi 2009. február 11. 11:37
  „nekem a Lestyán romákkal van tele a hocipőm
  a nagyfülü kandzsi családdal
  többszöris inzultálták már, a családom és az ismerösöm tagjait
  de a buszrol a mars téren kell leszállni, még kikerülni se tudjuk öket
  éjt nappallá téve ott állnak
  , olyan cuccokba járnak , ami a legmenöbb, kérdem én miböl?
  ha egész nap ott állnak
  általában pénzt kérnek a gyerekektöl és amikor a fiam nemet mondott kis hiján majdnem megütötte.
  FÉNYES NAPPPAL A MIKSZÁTH KÁLMÁN UTCÁN!”
 • 102. Norman_Bates 2009. február 11. 11:36
  „chaster! lepereg róluk minden! szerinted hol érdekli egy cigányt ha ugrik az erkölcsije? neked meg ezáltal lehet, hogy oda lenne az egzisztenciád. szerinted ez így fair? meg se érzi ha bevarják 1-2 évre. csak mégjobban ki tudja gyúrni magát ez idő alatt, a mi pénzünkből. Ezt így, ilyen törvényes keretek között nem lehet megoldani, ezt kéne már fölfogni.”
 • 101. Atya 2009. február 11. 11:33
  „Tényleg távol áll tőlem a gyűlöletkeltés és az uszítás, amint arra ezen ablak alján kéretlenül figyelmeztetnek, de nem tarthatom magamban azt a véleményt, hogy azok a naplopó, ingyenélő, kigyúrt férgek, akik mindezt elkövették, csak erőből értenek. Olyanok, mint a patkányok. Alattomosak, rafináltak, hátulról támadnak, és tömegben erősek - bátrak.
  Itt már többről van szó, mint hogy van-e cigány bűnözés, meg, hogy ezt ki lehet-e mondani, lehet-e ellene nyíltan demonstrálni, itt pontosan arról van szó, hogy egyes erők akarata szerint, a többségnek kellene behódolni egy olyan népcsoportnak, amelynek a politika által is támogatott "kultúrális hagyománya" a munkakerülés, a bűnözés és az identitás mögé búvó állandó replika, amellyel meg akar menekülni a számonkéréstől, büntetéstől.
  Minden nagypofájú politikus házába, szomszédjába be kellene költöztetni egy-egy ilyen maffiacsoportos családot, azután csak számolni kellene a perceket, mikor jelentik ki annak az ellenkezőjét, amit most a cigányság védelmében és megsegítése érdekében hangoztatnak.
  A farkasok között csak a nagy és erős medve képes rendet csinálni. Az Úr legyen veletek!”
 • 100. Chaster 2009. február 11. 11:24
  „Conquer. Szigorítani és szigórúan betartatni a mindenkire érvényes törvényeket. Ezt látom értelmes, civilizált megoldásnak.”
 • 99. Norman_Bates 2009. február 11. 11:23
  „87! ne fárassz már! eddig is a fasz kivolt a büdös cigányokkal, ez az eset csak az utolsó csepp volt a pohárba!
  elmagyarázom: ha te pl folyamatosan szarul dolgozol a munkahelyeden, és egyszer elkésel. a főnököd nem azért fog kirúgni mert elkéstél, hanem azért mert márfasza kivolt veled.
  érthető?”
 • 98. ultra 2009. február 11. 11:18
  „Holnap a 18 órakor kezdődő " CIGÁNYBÜNÖZÉS ELLEN" tüntetésen részt vesznek a Csongrád megyei csapatok szurkolói is!

  A sorokban megtalálhatóak lesznek a Makó, Hódmezővásárhely, Pick Szeged, Szegedi foci szurkolók akik NEM FOGNAK RÁCSATLAKOZNI A JOBBIK POLITIKAI PÁRTRA, HANEM KÜLÖN CSOPORTOSULVA FEJEZIK KI NEMTETSZÉSÜKET!

  TALÁLKOZÓ A KÁRÁSZ UTCA SARKÁN 17.45-KOR!
  MINDENKIT SZERETETTEL VÁRUNK!
  HAJRÁ MAGYAROK!”
 • 97. achilleus 2009. február 11. 11:18
  „Bocs, pedig csak egyszer nyomtam rá.”
 • 96. achilleus 2009. február 11. 11:17
  „Tisztelt Chaster! A rendszerváltás óta eltelt 20 év. abból 4+4 év jutott a "jobboldalnak" (értsd: törvényeket hozhattak), és a többi a balliberális pártok koalíciójának, így a legutóbbi 6-7 év is. Állítom, soha nem volt ilyen feszült a többségi és kisebbségi társadalom szembenállása, és kérdezem, mit csináltak ennek enyhítésére a hatalmon lévők? Semmit, csak dumáltak. A latens polgárháború (már szerintem az van) legfőbb felelősei a hatalom birtokosai, akik uszítással, a társadalom egyes csoportjainak megkülönböztetésével, állandó rasszistázással, a társadalom generál elszegényítésével a teljes kilátástalanságig, azaz ideáig "kormányozták" az országot.”
 • 95. achilleus 2009. február 11. 11:17
  „Tisztelt Chaster! A rendszerváltás óta eltelt 20 év. abból 4+4 év jutott a "jobboldalnak" (értsd: törvényeket hozhattak), és a többi a balliberális pártok koalíciójának, így a legutóbbi 6-7 év is. Állítom, soha nem volt ilyen feszült a többségi és kisebbségi társadalom szembenállása, és kérdezem, mit csináltak ennek enyhítésére a hatalmon lévők? Semmit, csak dumáltak. A latens polgárháború (már szerintem az van) legfőbb felelősei a hatalom birtokosai, akik uszítással, a társadalom egyes csoportjainak megkülönböztetésével, állandó rasszistázással, a társadalom generál elszegényítésével a teljes kilátástalanságig, azaz ideáig "kormányozták" az országot.”
 • 94. Conquer 2009. február 11. 11:15
  „Tudom, hogy így indultak... De mi más választásunk maradt? Az integrációba ölt ezermilliárdok csak kidobott pénz. Van valami értelmes megoldásod, mielőtt cigányaink fegyvert nem fognak ellenünk? Várom a javaslatot...”
 • 93. Chaster 2009. február 11. 11:04
  „Conquer. Így indultak a népirtások is. Média szépen megtámogatta az uszítást. Erről elhiheted a nemzetközi sajtónak meg van már a véleménye, meg a világnak is. Olvass nemzetközi cikkeket is a témáról.”
112 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közmunkás ápolók

Szeged - Áprilistól indul, és egyelőre decemberig tart az a munkaügyi tárca által meghirdetett… Tovább olvasom