Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Sírva fakadtak a számla láttán a belvárosi lakók

Több tízezer forintos fűtés elszámoló számlát kaptak egy szegedi önkormányzati bérlakás lakói. Remélik: tévedésből. A lakásokban májusban szereltek fel költségmegosztókat, ezek a bérlők szerint rosszul működnek. Az IKV szerint a tartozás valós, de részletfizetés kérhető.
A Remző házaspár nem bízik a műszerben. Fotó: Karnok Csaba
Volt, aki nem hitt a szemének, volt, aki tévedést gyanított, és olyan is, aki sírva fakadt a decemberi elszámoló fűtés- és melegvíz-számla láttán. A Jókai utcai önkormányzati társasházban 60 bérlő közül több mint tíznek 45-90 ezer forintos számlát kellene kiegyenlítenie december 15-éig. A többiek kevesebbel tartoznak, de olyan is akad, akinek néhány tízezer forint visszajár.

– Két nyugdíjas lakik egymás fölötti, ugyanakkora, ötvenhárom négyzetméteres lakásban. Egyikük az elszámolás szerint 97 ezer forinttal tartozik, másikuknak visszajár 19 ezer forint, holott mindketten ugyanannyi fűtéselőleget fizettek be – magyarázta az egyik lakó, és hozzátette: nem értik, minek köszönhető a hatalmas különbség.

A bérlők eddig minden évben visszakaptak, vagy minimális pluszösszeget fizettek be az elszámoláskor. Idén május elején viszont költségmegosztókat szerelt fel a lakásokban a budapesti székhelyű ISTA Magyarország Méréstechnikai Kft. A műszerekben – most már – nem bíznak a lakók. Úgy gondolják, a mérő azt a hőt is számlázza nekik, melyet főzéssel, sütéssel termelnek.

– A konyhámban el van zárva a fűtőtest. Ha főzök, és növekszik a hőmérséklet, a radiátoron lévő mérő bekapcsol. Fűtésdíjat fizessek a főzés után? – méltatlankodott Godó Jenőné, majd hozzátette: a nyugdíjából nem tudja kigazdálkodni a több mint negyvenezer forintos számlát.

A Jókai utcai lakók napokig tárgyalták, mit tegyenek. A családok egymást nyugtatták: biztosan nem kell fizetniük, biztosan tévedés történt. Végül az IKV-hoz fordultak. A társaság válaszlevélben értesítette őket, hogy lehetőség van részletfizetésre, illetve megpróbálhatnak az önkormányzattól támogatást kérni. A bérlők közül ezen többen felháborodtak. Nem segélyt kérünk, hanem magyarázatot – mondták.
Az IKV Rt. gazdasági igazgatója levélben válaszolt lapunk kérdéseire.

Ebben Baranyi Irén ismertette azokat a jogszabályokat, amelyek alapján a fűtési szolgáltatás költségelszámolását végzik. Az IKV álláspontja szerint a tartozások számításakor nem történt tévedés. Ennek ellenére a bérlők problémáját ismertették az ISTA Kft.-vel is.
A kft.-t mi is kerestük, de lapzártánkig nem válaszolt kérdéseinkre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezárt a Krisna-templom

Bezárták a Sándor utcai Krisna-templomot. A szerzetesek a pappal együtt elmentek Szegedről. A… Tovább olvasom