Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Sissyt majdnem mindenki ismeri

Szegeden a köztéri szobrok egy részét egy hónapja fedi lepel, mégis sokan elfelejtették, kik rejtőznek a védőfólia alatt. Széchenyit senki sem ismerte fel, Erzsébetet és Dankó Pistát viszont már könnyebben azonosították a szegediek.
Mindenki ismeri Sissyt – gondoltuk, amikor elhatároztuk: teszteljük a szegedieket az év utolsó napján. A köztéri plasztikák egy részét – Tisza Lajos, Széchenyi István, Tömörkény István, Móra Ferenc, Sissy királyné, Dankó Pista szobrát, valamint a Klauzál téri ivókutat – alig több mint egy hónapja bugyolálta be a környezetgazdálkodási kht. Lehetséges-e, hogy ennyi idő alatt elfelejtettük őket? Vagy van, akit lepel nélkül sem ismerünk fel?

A tesztet – szerintünk – könnyű terepen kezdtük, a Stefánián bicikliseket és vacogó gyalogosokat állítottunk meg, hogy rájöjjünk, tudják-e, ki van a bugyola alatt.

– Valami csajszi. Nagy szoknyája van. Szoknyás csajszi, az biztos – kaptuk a találó leírást Sissyről egy fiatal embertől.

– Elképzelhető esetleg, hogy királyné? – kérdeztük a fiatalembertől.
– Persze, az lehet – egyezett bele készségesen.
– És az a másik ott, a régi Hungária előtt?
– Azt már nem tudom.

Így volt ezzel egy másik férfi is. Ő Erzsébetet gond nélkül azonosította, de a cigányprímást Kölcseynek gondolta. Miután közöltük vele, hogy Dankó Pista rejtőzik a lepel alatt, rávágta: persze, hiszen így hívják az utcát is! Nem akartuk elvenni a kedvét azzal, hogy megmondjuk: azt bizony Dózsa utcának hívják.

A többi arra járó gond nélkül ismerte fel az alakokat, s arra is tudta a választ, miért vannak betakarva.
– A fagy miatt, ehhez nem kell sok ész – jegyezte meg egy asszony, majd hátrafordult, végigmért bennünket, és hozzátette: vagy igen? Nem sértődtünk meg a célzáson, inkább tovább kérdezősködtünk.
Ludányiné Bajnok Friderika azt is eltűrte, hogy lefotózzuk, amíg a szobrokról beszélgetünk. Meglepődött azon, hogy nem mindenki számára egyértelmű az alakok kiléte, főleg, mivel tábla is segít a tájékozódásban.
Dankó Pistánál valóban így van, de a Széchenyi téren már nem mindenhol segít az írás.

Itt Széchenyi szobráról kérdezősködtünk, s az eredményt egészen megdöbbentőnek találtuk. Hat emberből egy sem tudta megmondani, hogy ki van a fólia alatt.
– Nahát, pedig itt járok el nap mint nap, de fogalmam sincs – csodálkozott el egyrészt a kérdésen, másrészt saját magán egy kutyát sétáltató nő.
– Nem tudom drága, de rá van írva, meg kell nézni – tanácsolta egy idősebb úr.

A közelben dolgozó álarc- és trombitaárus sem tudta a választ, de neki mentsége volt: nem szegedi.
Miután elmondtuk, miért kérdezősködünk, így szólt: nem fogja azt tudni senki, mert nem érdekli az embereket.
– Nem így van az – szólt közbe egy másik eladó – , csak régen volt már nyár, azért nem emlékeznek a szegediek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Petárdázások és egy sajtlopás volt az összes rendbontás

Szeged belvárosában petárdadobálók miatt indult szabálysértési eljárás, a Pulcz utcában egy… Tovább olvasom