Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Síszünettel kezdik az évet a Madáchban

A szegedi Madách Imre Általános Iskolában síszünettel kezdik az évet. Az intézmény diákjai húsz éve járnak síelni. Idén Ausztriába utaznak a gyerekek.
A hazai téli időjárás szeszélyessége nem veszi el sok százezer sízést szerető magyar kedvét, akik mindig megtalálják azokat a helyeket, ahol kedvenc sportjuknak, szórakozásuknak hódolhatnak. Hazánkban több mint harminc sípálya van – szinte mindenhol működik tárcsás, kampós vagy tányéros felvonó. A magyarok számára mégis a legkedveltebb síterepek az osztrák és az olasz hegyek lejtői. Szlovákiában az elmúlt években kezdték meg a pályák felújítását: a korábban sokat bírált szolgáltatások színvonala egyre javul, egy-egy pálya pillanatnyi állapotáról azonban érdemes tájékozódni. Az árak európai viszonylatban itt igen alacsonyak – főszezonban a napijegy 1500-5000 forintba kerül. A már felújított pályákon – Donovalyban vagy Rózsahegyen – viszont többet kell fizetni. Szlovéniában és Olaszországban a legolcsóbb napijegy 2500-3000, a legdrágább viszont akár 9000 forint is lehet. Ausztriában is hasonló költségekre kell számítanunk, míg a távoli fekvése miatt kevésbé kedvelt Franciaországban akár 10 ezer forintba is kerülhet egyetlen napi
Sílegek hazánkban

Hazánkban a legmagasabban fekvő – 1015 méter – sípálya Kékestetőn van. A leghosszabb – 8 kilométer – erdei lesiklópálya a Nagy-Hideg-hegyen, míg a legtöbb felvonó – nyolc – Bánkúton található. A leghosszabb és egyetlen ülőszékes felvonó Sátoraljaújhelyen van.  
síelés.

A fenti sízési lehetőségek közül válogathatnak azok a szegedi iskolák, amelyek síoktatást szerveznek. A tanárok nem kockáztatnak, kerülik a magyar pályákat és általában Ausztriába vagy Szlovákiába viszik a gyerekeket. A Madách Imre Általános Iskolából a diákok, a tanárok és a szülők közvetlenül a téli szünet után indulnak útnak. Várkonyi Béla testnevelő tanár huszadik éve szervezi az intézmény síoktató túráit: kilenc éve az ausztriai Arnoldstein pályáit járják, előtte tizenegy évig Szlovákia volt a célpont.

– Azért kezdjük hagyományosan síszünettel az évet, mert az osztrákok január másodikától ingyen adják a síbérletet, ami különben öt napra 14 ezer forint lenne – mondta a testnevelő. A Madáchból az idén is százan utaznak a Faaki-tó partjára, a téli meseországba, az olasz–osztrák–szlovén hármas határhoz, ahol 1640 méter magasan egy méteres a hó. A diákok kilencven százaléka testnevelés tagozatos: a kezdők a sítábor végére az erős kék és az elnyújtott piros pályán biztonsággal lejönnek, míg a haladók a kiváló technikai tudást feltételező fekete jelzésű síterepeken kacskaringóznak.

– Húsz év alatt egyetlen balesetünk sem volt – jelentette ki büszkén Várkonyi Béla, aki ezt azzal magyarázta, hogy a gyerekek felkészültek és motiváltak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bagolyraj a Kemes utcában

Több mint száz erdei fülesbagoly költözött a szegedi Kemes utcába. Szokatlanul nagy számukat a… Tovább olvasom