Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

Slam Szeged: farzsebbe a versekkel!

Szeged - Tiszta szívvel slammelnek ma este a Rongy kocsmában, hogy megmutassák: Szeged mindig költőváros volt, és most is az.
– Szeged mindig költőváros volt, szomorú, hogy több éve elindult már a slammozgalom, de itt nincs kiforrott kultúrája. Annyi tehetséges ember akad, aki csak az asztalfióknak ír egy kicsit máshogy, nem feltétlenül a kortárs irodalom nyelvén. A slam poetry viszont pont arra való, hogy az alternatív irodalmi irányzatot képviselő alkotók kiállhassanak a színpadra... ne kelljen már ezért Pestre menniük! Elvégre gyönyörű egyetemi város vagyunk fantasztikus kultúrával, meg kell teremteni a bemutatkozási lehetőséget – magyarázta Mészáros Péter, miért szervezett többedmagával ma estére slam poetry versenyt. A Tiszta szívvel slammelni című megmérettetést a szegedi Rongy kocsmában tartják 19 órától: a 20 versenyző már készülődik, de az „open mic" keretében még 5 fő színpadra állhat a közönségből.

Mészáros Péter a II. Országos Slam Poetry Bajnokság selejtezőjében

– A slam poetry olyan kritikai beállítottságot adhat a fiataloknak, amelynek köszönhetően mindent meg tudnak kérdőjelezni. Szükséges nevelnie, mert képes megfogni a hallgatóságot – ezért nagy a felelőssége az előadónak, azaz a slammernek, hallgatnak a szavára. Aki a színpadra lép, annak meg kell mutatnia, hogy merjünk máshogy gondolkodni, merjük azt is megkérdőjelezni, miért szívunk levegőt – beszélt a slammer feladatáról Péter, aki maga is „állandóan pörgő aggyal" készül a hétfőre, mert az írás a slam poetry legkönnyebb része: a témát kitalálni a nehéz.

A 21 éves alkotó már az iskolai dolgozatait is pársoros versikékkel zárta, mint mondja, a serdülőkori identitásválság során mindenki költő lesz, ezekben az években „ragadt" maga is a költészetbe. – Azóta rendületlenül serdülőkori identitásválságban vagyok és írok – mesélte nevetve. – Nem tudom magamban elkülöníteni a költészetet és a slamet, mert mindkettő önkifejezési forma. Persze, szeretnék költő lenni, csak nem tudom, mitől válik valaki azzá: attól, hogy publikált, hogy könyve van, vagy mert részt vesz egy csomó rendezvényen. Azt tudom, hogy megállás nélkül írni szeretnék, majd kisül belőle valami – mondta el a szegedi alkotó, aki jelenleg az ELTE-n tanul pszichológiát, de kreatív írást is hallgat a bölcsészkaron – Megállás nélkül olvasni kell ahhoz, hogy írjunk– vallja Péter, aki szabadidejében a fővárosban is versel, slamversenyekre és -klubokba jár.

Az esti megmérettetéssel szegedi közösséget kíván építeni és egyben fellépési lehetőséget szeretne teremteni, hogy a fővárosi fősodor, és az aktív pécsi, győri slamélet mellett városunkban is kialakuljon a műfaj kultúrája. Péter úgy véli, a kocsmázás ehhez a műfajhoz hozzátartozik, de tartalommal tölti meg a slam a poharazgatást. Így rengeteg, nem csak a sörtől csillogó szempárt remél a hétfő esti slamversenytől, és külön felhívta rá a figyelmet: farzsebbe gyűrt versekkel várnak szeretettel mindenkit, 3 perc 15 másodpercre bárkié lehet a színpad.

Itt slammelnek tiszta szívvel

A Rongy kocsma rendezvényére 400 forintos áron váltható belépő. A kapukat 18 órakor nyitják, a verseny 19 órakor kezdődik. Az open mic nevű részben még 5 fiókköltő megmutathatja, mit tud.


Legyélvers (2)
Légy huszonöt éves
légy férfi
sétálj az utcán éjszaka
hajolj bele kilencven fokig az alkoholmámorba
legyél téglapor a társadalom épületében
homokszem a Fogaskerékben
elcsépelt hasonlat egy versben
értelmiségi egyetemista
fizesd a tandíjt alkalmanként füvet vegyél a szoctámból
sétálgass a blahán
meglátsz egy nőt
tántorog
tűsarkúja EKG görbéket rajzol a járdaszegélyen
lásd ahogy elejti a tárcáját
felveszed. miért ne,
te ambivalens szexista,
aki meg akkor sem ütne meg nőt,
ha az a saját sáladdal fojtogatna
csak kicsit. azt is lelkifurdalva.
ilyen szó nincs.
kinyitnád az ajtót is előttük,
de azért köszönjék csak meg.
rohanj a tárcával utána
műkorcsolyásokat megszégyenítő eleganciával.
észrevesz, megretten tőled magához szorítja virágos retiküljét
futni kezd
te utána
lóbálod a pénztárcáját és tünde nyelven közölni próbálod vele segítő szándékodat
kommunikációs csatornáitok sajnos annyira sem találkoznak mint Magyarország a demokráciával
sikít és rohan
te már ilyenkor annyira önzetlenre sprintelted magad
hogy kigombolódott fekete szövetkabátod
sajnos ing nélkül
csak egy koszos trikóban mert az inget lehányta egy napszemüveges rendőrsapkás néger a buliban
sikít és rohan
egyszer csak összebicsaklik a leányzó lába s mínusz két centiméterről
harminchárom milliméteren át megszemlélte
arcával a kövezetet
csupa vér minden, te ott állsz felette leopárdmintás tárcájával kezedben,
köréd gyűlnek a megállóban várakozó katasztrófaturisták
Vérszagra gyűl az éji vad. nyam nyam.
arcodon rettenet.
felpattansz az éppen akkor megérkező négyeshatosra kapkodod a levegőt mintha
szkafanderedből kifogyott volna az oxigén
hazaszégyenkezel.
reggel fölkelsz
kotyogtatsz magadnak egy kávét megnézed az így jártam anyátokkal legújabb részét az indavideón És azon gondolkozol,
hogy végülis tényleg elloptad annak a lánynak a tárcáját.
Végülis...

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepi ülés a Szegedi Ítélőtáblán

Az előadások között és a tanácskozás zárásakor volt pályatársak, kollégák, egykori tanítványok méltatták Maráz Vilmosné és Fedor Attila bírói és oktatói tevékenységét. Tovább olvasom