Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Sok kárt okoznak a bolti szarkák Szegeden

Szeged - Egy nemzetközi felmérés szerint a magyarok ugyanannyit lopnak a boltban, mint más nemzetek vásárlói: a számítások szerint mintegy nyolcvanmilliárd forint kárt okoznak. Szegedi áruházakat és egy kisebb drogériát kérdeztünk, gyakran fognak-e szarkát.
A magyarországi vásárlók teljesítik a világátlagot: 1,36 százalékos a lopási indexünk. Pont ugyanannyi az áruházi szarka nálunk is, mint más európai és tengerentúli országokban. Lopás és szabálytalanságok – például félrekönyvelés miatt – a magyarországi kár 458 millió dollár, azaz mintegy 80 milliárd forint, állította egy belga napilap, mely a friss információt egy nemzetközi felmérés alapján hozta nyilvánosságra.

Szegedi áruházak vezetőit, eladóit, biztonsági szakembereit kérdeztük a lopással kapcsolatos tapasztalataikról.

– Évről évre egyre több árut tulajdonítanak el. Utoljára három évvel ezelőtt csíptünk el egy nagyobb bandát, akik csak a mi üzletünkből 600 ezer forint értékben vittek el márkás öltönyt, kabátot és egyéb ruhadarabokat. Ők azóta már börtönben vannak – mesélte Varga Péterné, a Skála Áruház igazgatója, aki azt is elmondta: sokan erőszakos eszközökkel még a csipogókat is eltávolítják, felveszik a tiszta, új ruhadarabot, és a koszosat otthagyják a próbafülkében. Olyan is előfordult már, hogy valaki öt pólót vett fel egyszerre, így próbált ingyen ruházkodni. Kisgyermekes áruházi szarkát is fogtak már: a babakocsi jó rejtekhely. Volt olyan idős asszony is, aki meleg kötött sapkát próbált fizetés nélkül elvinni. A biztonsági őrökön kívül az eladóknak is érdekük elcsípni a tolvajokat, hiszen egy bizonyos százalék felett ők fizetik a hiányt. Az ilyen és ehhez hasonló eseteket ők mindig bejelentik a polgármesteri hivatalban.

Feneketlen zsebekbe vándorol évi 80 milliárd forintnyi cucc. Fotó: Schmidt Andrea

Az enyves kezűségre való hajlam nem függ a nemtől, az életkortól és az anyagi helyzettől. Piszár Izabella, a nagyáruházban található Printker papír-írószer üzlet vezetője elmondta: nem vezetnek statisztikát, de havonta körülbelül két-három tolvajt csípnek el. Nincs biztonsági berendezésük, ezért az eladók figyelme különösen fontos. Inkább az apróságokat viszik előszeretettel: tollat, ceruzát, ragasztót, kulcstartót. A gyerekek kedvencei a különböző matricák. A tolvajok leggyakrabban tinédzserek, de vannak visszatérő felnőttek is.

Szigor a drogériákban

A szegedi Rossmann üzletekben mindig fokozott figyelemmel találkozhatunk. Biztonsági őr, áruvédelmi kapu és kamera lesi a vásárlókat. Tóth Zoltán, a Rossmann Drogéria üzletlánc biztonsági és kármegelőzési igazgatója elmondta, nagy szükség van az elővigyázatosságra, mivel például az apró, jól elrejthető dekorkozmetikai cikkek drágák, ezért nagy a kereslet rájuk a feketepiacon. Előszeretettel lopják azokat.

Az egyik szegedi hipermarket negyedéves statisztikája szerint a összbevételük körülbelül 0,7 százalékát teszik ki a lopások. Azért nem lehet pontos adatot mondani, mert a hiányba tartoznak az elkönyvelések, és az is, ha például eltörik valami. A napszemüveg az áruházi szarkák nagy slágere, de a műszaki cikkeknek, például a DVD-nek sincs kisebb keletje. Volt olyan is, hogy valaki felpróbált egy cipőt, de levenni már elfelejtette. A húsételek és a műszaki cikkek, illetve az ünnepek alatt a drága italok csomagolását szintén előszeretettel variálják a trükkös tolvajok. Csakhogy az esetek többségében nyakon csípik őket.

Bűncselekmény lehet

– A vagyon elleni bűncselekmények közül a leggyakrabban előforduló esetek közé tartoznak a bolti lopások. A több éves tapasztalat azt mutatja, hogy ezek a bűncselekmények az ünnepek közeledtével megszaporodnak, ezért a rendőri jelenlét fokozottá válik ebben az időszakban – magyarázta M. Toronykőy Márta, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Azt is elmondta: húszezer forint alatt a lopás – mindaddig, amíg az eltulajdonítás más cselekménnyel nem párosul (például nem távolítják el a csipogót) – szabálysértésnek, 20 ezer felett pedig bűncselekménynek minősül. Szabálysértéskor a jegyző jár el, egyéb esetekben a rendőrség általában bíróság elé állítja a gyanúsítottat. Az esetek többségében gyorsított eljárás zajlik.

Olvasóink írták

  • 1. blossom 2007. november 17. 23:12
    „kulfodon mar jartam boltokba igaz sosem loptam!!!MO-gon sem de az biztos neha a biztonsagi ember olyan pofatlanul nezi az embert hogy sokszor nincs kedve vasarolni az embernek.kulfoldon arra viheti a mar meg vett dolgait a merre csak akarja itt pofatlanul bele neznek a taskakba megfogdosak engem irrital,es mar durva!!de azok akik lopnak siman meg kisetalnak az ajton es az emberunk meg nagyokat koszon iis!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Füstölt az elektromos kábel a szegedi Radnóti gimnáziumban

Szeged - A Radnóti Miklós gimnázium új technikai berendezései miatt az elektromos hálózat felmondta a szolgálatot. Tovább olvasom