Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Sok múlik az időbeosztáson

Szeged - Egy nemzetközi felmérésből kiderült, hogy a magyarok többsége nincs megelégedve időbeosztásával. Ismert befektetési szakembert, politikust és művészt kérdeztünk, hogyan egyeztetik össze munkájukat családi életükkel.
A magyarok többsége elégedetlen a jelenlegi időbeosztásával, több időt töltene a családjával és a munkájára is még több figyelmet fordítana, viszont kevesebb házi munkát végezne – derült ki egy nemzetközi felmérésből, amit hazánkban a Tárki végzett. Ismert befektetési szakembert, művészt és politikust kérdeztünk elégedett-e időbeosztásával, hogyan változtatna rajta, ha tehetné.

A több gyermeket nevelő Pitó Enikő az ITD Hungary Zrt. regionális képviseletének vezetője. Reggel nyolctól délután fél ötig dolgozik az irodában, majd miután lefektette a kisebb gyerekeket, sokszor késő éjjelig folytatja a munkát.

– Képes vagyok egyensúlyt tartani a családom és a munkám között. Két saját és három nevelt gyermekről gondoskodunk a párommal. A jövőben szeretnék még több időt tölteni a szeretteimmel – mondta Pitó Enikő, aki azt is elárulta: a hét vége náluk tabu. Közösen főznek és szabadidejüket a friss levegőn, a Tisza-parton vagy a vadasparkban töltik. Gyakran csatlakoznak hozzájuk a barátaik is, akik egyébként a gyerekek délutáni programjainak megszervezésében is segítenek.

– Amit nagyon szeretnénk, arra van idő – állította Botka László, Szeged polgármestere, országgyűlési képviselő. A rendszeres hivatali teendők mellett lakossági programokon vesz részt, vendégeket fogad és minden héten egy napot Budapesten tölt a Parlamentben.

– A gyermekeim, az első osztályos Zsófia és a négyéves Veronika születése óta megváltozott az időbeosztásom. Igényeik meghatározzák a családunk életét. Nemsokára megszületik a harmadik gyermekem, igyekszek minél többet velük lenni: régen gyakran fürdettem őket, sokat társasjátékozunk és esténként Zsófi bemutatja a házi feladatát. Havonta csak egy-két szabad hétvégém van, olyankor kimegyünk a vadasparkba, vagy elutazunk a Mátrába és túrázunk – osztotta meg velünk időbeosztását Szeged polgármestere, aki bevallotta: a házimunkából csak hét végén veszi ki a részét: olyankor főz a családjának.

Gyüdi Sándor
, a szegedi szimfonikusok igazgató-karnagya azt mondja: ha ébren van, dolgozik. – Irányítom a zenekart, próbálunk, szakmai, közéleti szerepeket vállalok. Este, miután minden elcsendesedik, odaülök a számítógéphez. Sokszor a hétvégéim is zsúfoltak. Akkor tervezem meg a napomat, amikor éppen nem kell gondolkoznom, azaz fogat mosok vagy közlekedek. De nem panaszkodom, hiszen az életem a munkám. Az időmet én osztom be, így minden fontos családi eseményen részt tudok venni – magyarázta Gyüdi Sándor, aki két felnőtt fiú, valamint két kisebb lány édesapja. Elmondta, a művészléttel együtt járó rendszertelen életmódban egyedül az a rossz, hogy nem tud eleget pihenni.

A spanyolok a legelégedettebbek

Az ISSP felmérésében azt vizsgálták, mire fordítanának az emberek több időt: pénzkeresésre, háztartásra, családra, barátokra, vagy éppen pihenésre. Úgy tűnik a spanyolok a legelégedettebbek időbeosztásukkal, mi, magyarok viszont minden egyes tevékenységre több időt fordítanánk. A bolgárokat kivéve a legtöbb országban a családjukra szentelnének több időt. Magyarországon és Németországban a pénzkereső tevékenység kiemelkedő jelentőséggel bír. A legtöbben Szlovéniában, Oroszországban szeretnének többet foglalkozni a háztartásukkal. A barátokra fordított időt a skandinávok keveslik a legjobban, úgy tűnik, a volt szocialista országokban a barátság nem kap ekkora hangsúlyt. Az ott élők nem töltenének el több időt barátaikkal. Ez az arány Bulgáriában és Oroszországban a legnagyobb. Dél-Európában relatíve alacsony a több kikapcsolódásra vágyók száma, kivételt képeznek a magyarok és a csehek, az Egyesült Államokhoz hasonlóan többet pihennének.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Űrutazó Vasarely-kép Szegeden

Szeged - A gyerekkorunkban legendássá vált Grätzer József-féle Sicc-könyv játékos ábráit idézte az első Szegedre érkezett Vasarely-kép, amikor pénteken a Móra-múzeum képzőművészeti osztályvezetője, Szabó Tamás kicsomagolta – úgy káprázott a szemünk. Tovább olvasom