Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Sok nevetés, kevés pirulás A Zördög előadásán

A Hetek csoportja – Koncz Gábor vendégszereplésével – az elmúlt pénteken és szombaton kacagással töltötte meg az Újszegedi Szabadtéri Színpadot. A Zördög megmutatta: a nemiségről nem csak szemlesütve vagy a tabuk kibeszélésének vágyával lehet szólni.
„Tudja az egész falu" – bizonygatja pletykáját a menyecske, miközben végigmutat az Újszegedi Szabadtéri Színpad közönségén. A Zördög előadása valóban mintha egy falu közösségévé kovácsolta volna a nézőket. Az eső okozta bő félórás késés ellenére igen jó hangulatban telt a premier.

A szexualitásról manapság szemlesütve vagy épp a tabuk kibeszélésének túlfűtött vágyával szólunk. A Hetek csoportja Móricz-novellákat és vajdasági népmeséket feldolgozó darabja azonban mindkét csapdát elkerülte. A népi nemi játék leplezetlenül mutatta be egy paraszti közösségnek a szexualitáshoz való inkább szabad, semmint szabados hozzáállását.

A Zördög – Szurdi Zsolték zenéjével, a Hóra Színház táncával – egy lakodalom karneváli hangulatát idézte, amikor minden a feje tetejére állhat, és mulatva, vérbő meséket hallgatva lehet elfelejteni a hétköznapokat. Az előadás történetei egységes világképet mutattak be, ahol minden ugyanarra irányul: a másik megszerzésére, megtartására.

Harsányi Attila ötletes rendezése a Magyar népmesék rajzfilmsorozatra is utalt: a pityergést hegedűcincogás, a nevetést bőgőbrummogás helyettesítette. A példázatos Móricz-jelenetekben a szereplők láthatóan lubickoltak a bevállalt, jóízű ripacskodásban: Borsos Bea és Horváth Gábor akárha mesefigurák lettek volna, Borovics Tamás és Gömöri Krisztián párosa most is kacagtatott. Janik László hiedelmekkel teli eszmefuttatását a lélekvándorlásról aligha fogjuk elfelejteni. Melkvi Bea úgy volt igazi komika, hogy még keserédes drámát is csempészett az estébe.

Koncz Gábor pedig olyan természetességgel mesélte a pajzán történeteket, mintha egy családias fonóban ülnénk. A népies stand-up comedy szabadszájúságán először talán még meghökkentünk, de pár perc után mindenki önfeledten nevetett – néha annyira, hogy magának Koncznak is nehéz volt folytatnia mondókáját. „Ne sírjatok, lányok, rátok is sor kerül" – mondta a lakodalom vőfélyeként az előadás végén. A látottak alapján mégse tudjuk eldönteni: ez most vigasz vagy fenyegetés?

Turi Tímea

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromszázmilliós kórházi gyors segély

Háromszáznegyvenmillió forintos kiegészítő támogatást ad a szaktárca a Csongrád megyei egészségügyi… Tovább olvasom