Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

Sok szegedi próbál szerencsét a brit fővárosban

Szeged - Háromból egy Londonban élő ember külföldön született, és legalább tízezer külföldi telepszik le minden egyes hónapban a brit fővárosban. Magyarok is egyre többen vállalnak munkát a Temze-parti metropoliszban.
A legfrissebb nyilvántartási adatok szerint Nagy-London népessége összesen 7,4 millió fő – közülük kevesebb mint 5 millióan brit születésűek. A Londonban élő külföldiek száma a tavaly júniusban regisztrált 2,3 millióról 2,5 millióra nőtt egy év alatt. Magyarok is egyre többen vállalnak munkát a Temze-parti városban. Sok szegedi is nekivág a kalandnak.

Az indiaiak közössége a legnagyobb

A brit Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai szerint az indiaiak mintegy 200 ezer fős közössége a legnagyobb Londonban. Őket a bangladesiek 115 ezres tábora követi, az íreket (113 ezer) és a jamaicaiakat (108 ezer) megelőzve. Mára több mint 100 ezer lengyel él a városban, ugyanennyi a nigériaiak, a pakisztániak és a Srí Lanka-iak száma.

– Az egyik legforgalmasabb turistacsomópontban, egy Trafalgar tér melletti pubban csapoltam a sört egy lengyel és egy walesi sráccal. A két legkedvesebb törzsvendégem skót volt. Sem ők, sem pedig a főnököm nem éreztette velem, hogy bevándorló vagyok – beszélt angliai élményeiről Tóth Géza, a Rádió 88 műsorvezetője, aki három hónapot dolgozott Londonban. Szerinte a lengyel vendégmunkások százezres tömegét legalább öttel meg kell szorozni. – Amikor a thaiföldi szakácsnőnk felmondott, a lengyel séfünk máris beajánlotta honfitársát, aki meg is kapta az állást. Lényegesen összetartóbbak, mint mi, magyarok, ezért is növekszik gomba módjára a számuk a városban – fogalmazta meg véleményét a rádiós.

Földesi Ildikó negyedik éve él Londonban. A szegedi lány a BBC magyar osztályánál dolgozott asszisztensként. Két év után a Turner Médiához, majd tavaly pedig egy gyógyszeripari céghez került. – Új gyógyszereket engedélyeztetünk az Európai Unión belül, ezért a cég alkalmazottai is az unióból érkeznek. Lengyelekkel, szlovákokkal, csehekkel, litvánokkal, portugálokkal dolgozom együtt – árulta el a lány. Ildikó nem szeretne letelepedni a Temze partján, de néhány évig még biztosan nem jön haza Magyarországra.

A londoni városi tanács elnöke, Merrick Cockell azon kardoskodik, hogy ne csak a britek, de a külföldiek is fizessenek az alapvető szolgáltatásokért: – London választókerületei azért harcolnak, hogy összehozzák a növekvő népesség igényeit és a szolgáltatásokat, mint például a szociális gondoskodás, valamint a szemétszállítás – jelentette ki az Evening Standardnek a városatya.

Tóth Géza csaposként dolgozott. Fotó: DM/DV

A Londonban legálisan munkát vállaló külföldiek ugyanakkor állítják: ők megfizetik a közterheket. – Bejelentett munkavállalóként minden kötelezettséget megfizettem magam után, a munkaszerződésem mellett társadalombiztosítási számom is volt. A béremből a tb-t és az adóelőleget is levonták. A háziúr pedig beszámította a lakbérbe a szemétszállítási díjat – sorolta a kiadásokat Tóth Géza.

Ildikó is megerősítette a szegedi fiatalember szavait: – Ugyanúgy fizetjük az adót és az egészségügyi hozzájárulást, mint a britek. Ebből óriási bevétele lehet a kormánynak, ezért is irtják tűzzel-vassal a feketemunkát.

A britek egy része azt szeretné elérni, hogy a nem európai uniós állampolgárok bevándorlását – amely szerintük már elfogadhatatlan méreteket öltött – éves kvótában limitálják. A rádiós műsorvezetőnek erről is megvan a véleménye: – A britek számára kevésbé kényelmes munkákat csak bevándorlók végzik. Ha egy napon az összes külföldi elfelejtene bemenni dolgozni a munkahelyére, akkor London egyik pillanatról a másikra megbénulna.

Olvasóink írták

  • 2. sarga rozsa 2007. november 01. 17:21
    „en is azt mondom m int a tobbi aki csak fekete munkara jon az el se induljon!!!!!mert itt nekunk ugyan ugy fizetunk mindent mint a brittek,es ami jar az csak bizonyos ido utan jar socialis juttatas!!!aki csak azert jon ne induljon el
    ami masik tenyleg igaz nagyon lustak az angolok ha minden kulfoldi haza menne itt kesz csod lenne az allam !!!!!”
  • 1. Soós Tibor 2007. október 31. 10:29
    „Teljesen egyetértek a cikk utolsó mondatával.Hihetetlenül lusta banda az angol társadalom.Kalandnak pedig nem nevezném az itt töltött időt mert távol a családtól, barátoktól,szeretteinktől igen nehéz.Sőt még keményen dolgozni is kell.Fizetni pedig mindent fizetünk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az év babája: Zsolt, a tavalyi abszolút

Szeged - Egy évig viselhette Az év babája címet a szegedi Juhász Zsolt Máté. A tavaly Picur… Tovább olvasom