Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Sok tízmilliós a szegedi vízmű kintlévősége

Egy hatezer forintos be nem fizetett vízszámlát másfél évnyi huzavona követett egy szegedi lakótelepi család életében. Annak ellenére, hogy a lakó rendezni akarta az adósságát, és a vízmű, valamint a lakóközösség érdeke is azt diktálta, hogy fizessen – a segítségünkre volt szükség az eldurvult vita rendezéséhez.
A szegedi Mityók Sándor több mint másfél éve elfelejtett befizetni egy hatezer forintos vízszámlát. Állítólag nem vette észre a következő számlákon a vízmű értesítését a tartozásáról, és nem kapta meg a felszólításokat sem. Mivel az ügyfél egyszer sem reagált, a vízmű megírta neki és ezúttal már a százhatvan lakásos Budapesti körúti panelház közös képviselőjének, hogy szerződést bont. Mityókék azt állítják, egyikről sem hallottak.

Türelmes a szolgáltató

Két-háromezres tartozásnál négy felszólításig türelmes a közműszolgáltató, harmincezer forinton túli tartozás esetén viszont az első felszólításkor szerződést bont. A Szegedi Vízmű Zrt.-nek évente ezer hasonló szerződésbontásos ügye van, több tízmillióval tartoznak neki – ám ez az értékesítési osztályvezető szerint még jó helyzetnek számít. Az utóbbi öt évben összességében javul a fizetési morál.

Mityók Sándornak csak az tűnt föl idén februárban, hogy hónapok óta nem kap vízszámlát. Vízük volt, csak nem volt kinek fizetni érte. A családfő végül a vízmű ügyfélszolgálatán megtudta, hogy szerződést bontottak vele hat hónapja. És ahhoz, hogy a kapcsolat közte és a szolgáltató között helyreálljon, nem elég kifizetnie a hatezres alaptartozását, hanem ki kell egyenlítenie a szerződésbontás óta használt víz árát is. Hogy az mennyi? Mivel a nemfizető lakók helyett a panelházi közösség fizet, a közös képviselő az összes tartozást egyenlő részekre osztva hajtja be a nemfizető lakóktól, vagy leolvassa a lakók vízóráját, és az aktuális tarifával számlázza nekik. Ez utóbbira kérte Mityók a közös képviselőt, de az nem állt szóba vele, amíg nem szerződik újra a vízművel.

A vízmű az új szerződés előtt viszont látni akarta a közös képviselő igazolását, hogy a hiányzó vízmennyiséget rendezte a lakó. Róka fogta csuka. Mityók Sándor a napokban belefáradt abba, hogy a közös képviselő és a szolgáltató egymáshoz küldözgeti, holott ő „csak fizetni szeretne". Felkereste szerkesztőségünket, mi pedig megpróbáltuk összehozni a feleket, de a családhoz csak Bóka József, a Szegedi Vízmű Zrt. értékesítési osztályvezetője jött el, a közös képviselő nem. Mityók némi vita árán elfogadta a szolgáltató feltételeit az új szerződéshez. Ezután a vízmű emberével együtt felkerestük a közös képviselőt, aki vonakodva, de megértette, hogy fizető ügyfelet „hoztunk". 

Másfél év és rengeteg huzavona után rendeződik a helyzet – de miért kellett ehhez újságíró?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged napja: készülődik a város – Holnaptól borfesztivál

Az utolsó simításokat végezték el a holnap megnyíló 13. borfesztivál pavilonjain tegnap. Lázasan… Tovább olvasom