Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Sokan akarnak bekerülni a seregbe

Szeged - A biztos fizetés, a kevés álláslehetőség és a kiszámítható jövő miatt akarnak nagyon sokan katonák lenni. A Kelet-Magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság szegedi toborzóirodájában tavaly háromezren fordultak meg, idén már kétezer-ötszáz érdeklődőnél tartanak.
Nem kell mostanában sok pénzt ölnie a Magyar Honvédségnek különböző reklámokba, hogy embereket csábítson a seregbe. Kis túlzással ugyan, de mindenki katona szeretne lenni. Az ok rendkívül prózai: biztos fizetéssel járó betöltetlen álláshelyeket nemigen találni a dél-alföldi régióban. A Kelet-Magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság szegedi toborzóirodájában tavaly háromezren fordultak meg – idén már kétezer-ötszáz jelentkezőnél tartanak.

A 22 éves Szlamcsik Péter nyomdászvégzettséggel a háta mögött szeretne szerződéses katonaként bevonulni a seregbe.

– Voltam már nyomdász, árufeltöltő, és megfordultam az építőiparban is. Munkát még csak-csak találni, de a többség nem nagyon szeret fizetni érte – mesélt tapasztalatairól a fiatalember. Péter szerint fizikailag bírja majd a kiképzést, és ha sikerülne bekerülnie a seregbe, az érettségi vizsgát is megpróbálná letenni a ranglétrán való előrejutás érdekében.

Szlamcsik Pétert édesapja is elkísérte a szegedi toborzóirodába. Fotók: Segesvári Csaba
Szlamcsik Pétert édesapja is elkísérte a szegedi toborzóirodába.
Fotó: Segesvári Csaba

– Az érdeklődők 8-10 százaléka diplomás, 60 százaléka érettségizett, de már orvossal is találkoztunk, aki katona akart lenni – mesélte Mészáros Antal irodavezető. Egy átlagos napon huszonhatan térnek be hozzájuk, az érdeklődők negyede nő. A nagy többség a szentesi vagy a hódmezővásárhelyi laktanyába szeretne bekerülni, ahol jelenleg összesen 300 a betöltetlen állások száma. – 2007 elején volt ez ötszázötven is, de a nagyfokú érdeklődés miatt most háromszázra csökkent le – közölte az őrnagy.

Hogy valaki alkalmas-e katonának, az különböző egészségügyi, fizikai és pszichikai vizsgálatok után, a jelentkezéstől számított 2-3 hónapon belül dől el. A tapasztalatok szerint a jelentkezők 40-45 százaléka felel meg maradéktalanul a katonalétnek.

– Akár a nagyon hiányos, kezeletlen fogsor is kizáró ok lehet a jelentkezéskor. Ha külszolgálatra, például Afganisztánba kerül a katona, és bedurran a foga, nehéz orvost találni a problémájára – magyarázta Mészáros Antal.

Olyanok is próbálkoznak, akiknek semmi esélyük sincs –  A honvédnek bruttó  106 ezer 411 forint  az illetménye.
Lázár János vásárhelyi polgármester, országgyűlési képviselő, a bizottság elnöke
ismerkedik az egyik gépkarabéllyal. Fotó: Segesvári Csaba

Fontos, hogy a jelentkező büntetlen előéletű legyen, ám az irodavezető éppen nemrég kapott visszajelzést féltucatnyi emberről, akiket korábban ittas vezetés, gépkocsilopás miatt ítéltek el. – A jelentkezéskor persze esküdöznek, hogy ők még rendőrt sem láttak életükben, de hamar kiderül az igazság – mondta mosolyogva az őrnagy.

A fizetés

Egy kezdő honvédnek a 106 ezer 411 forint bruttó illetményén kívül – többek között – étkezési hozzájárulást, utazási költségtérítést és idegennyelv-pótlékot is fizet a sereg. Ha mindenben megfelel a követelményeknek, az előrelépés is adva van előtte: egy tizedes keresete már bruttó 120, egy szakaszvezetőé 130, egy őrmesteré pedig 140 ezer forint.

Honvédelmi bizottsági ülés Vásárhelyen

Az országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága tartott kihelyezett ülést tegnap a vásárhelyi Zrínyi laktanyában. Szekeres Imre honvédelmi miniszter beszámolt az afganisztáni helyzetről, majd sürgős okokra hivatkozva távozott az ülésről. A bizottság döntött arról, hogy a 7,7 milliárd forintos gépkarabély modernizációs programra beérkezett kézifegyverek közül nem javasol egyet sem minőségi javítás, majd újabb tesztelés nélkül hadrendbe állítani. A bizottság tagjai az ülés után megtekintették a különböző gyártók gépkarabélyainak prototípusait, majd a Zrínyi laktanyát és az ott használt technikai-harci eszközöket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pelczné: családellenes a szegedi városvezetés

Szeged - Pelczné Gáll Ildikó szerint Szeged városvezetése nem készült fel, hogy a Gyurcsány-Bajnai-csomag okozta szociális problémákat megoldja. Tovább olvasom