Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Sokan érdeklődnek az újszegedi vízügyi emlékhely iránt

A Tisza-töltés mellett található az újszegedi vízügyi történeti emlékhely. Egykor gátőrház volt – ma múzeum. Számtalan, az árvízvédelem hőskorából származó kincs látható itt. A tavalyi rekordárvíz óta különösen sokan érdeklődnek az egyedülálló érdekességű gyűjtemény iránt.
– Közvetlenül a gát mellett vagyunk. Pár méterre tőlünk emeletnyi magasan állt a víz, a töltés másik oldalán. De a töltés olyan szilárdan állt, hogy még csak át sem vizesedett ez az oldal. Mert hát a 2006-os újszegedi töltés nem az 1879-es petresi töltés – mondja Miklós János, az Atikövizig kezelésében lévő emlékhely őrzője, aki bemutatja nekünk a kiállítást. Vízügyi iskolát végzett, emberemlékezet óta a vízügynél dolgozik, 2005-ben ott volt a Bánságban, a temesi ár- és belvízvédekezésnél. A tavalyi rekordárvizet is védekezési munkával töltötte, a védelmi osztag tagja. Órákig tud minden kiállított eszközről-műszerről mesélni.

Hatszázféle tárgy, ezerkétszáz könyv, százötven térkép között vezet minket végig. Mi az, amire minden betérőnek fölhívja a figyelmét? Például az 1879-es nagy árvíz idejéből a híres távirat fénymásolata, amit Novák József, az algyői szakasz védelmi vezetője küldött Kende Kanutnak; nevezetes, kezdő szavai: „Petresben töltés elszakadt..." Vagy egy kendődarab. Puszta életén túlmenően csak kendőjét tudta magával menteni tulajdonosa. Halála után nyolc gyermeke a kendőt nyolc részre darabolta, s egymás között szétosztotta; az itt látható darabot egy unoka elküldte a múzeumnak. Vagy egy érintőgombos írógép az 1800-as évekből – szintén a nagy árvíznél teljesített szolgálatot. Műszerészek mondják: ilyet soha nem láttak, ilyenről soha nem hallottak.

Várják az érdeklődőket

A vízügyi történeti emlékhely Újszegeden, a Szövetség utca végén található. Látogatási idő: hétfőtől csütörtökig reggel 8-tól délután 3-ig, pénteken délután 1-ig. Csoportok előzetes bejelentés után munkaszüneti napokon is látogathatják.

Eredeti, szentesi típusú kubikostalicskáktól kétkerekű kordéig – amit olaszok honosítottak meg nálunk – számtalan egyéb vízügyi érdekesség is látható itt. Tábori kohó, melyet a szabad ég alatt bárhol működésbe lehetett hozni, s a kicsorbult szerszámokat kovácsolással újraélezni. Kerekeken gördülő csatornanyitó eke – óriási, háromszögletű vasát lánctalpas traktor vontatta, nem kellett kézi erővel árkot ásni. És így tovább...

Egy múzeum nem múzeum látogatók nélkül. Ottjártunkkor éppen Tarnai Eszter nyitott be, a nyitvatartási idő iránt érdeklődve. Rövid terepszemle után annyira fölkeltette érdeklődését a bemutató, hogy mondta: néhány napon belül családostul jön vissza. – A rekordárvíz óta megtöbbszöröződött a látogatólétszám – halljuk tárlatvezetőnktől. De nincs az a múzeum, amelybe ne férnének az éppen ott lévőknél mindig többen!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

35 éves Szeged első koedukált kollégiuma, a Herman

Régi kollégisták tértek vissza az elmúlt hét végén az újszegedi Herman Ottó Kollégiumba, amely… Tovább olvasom