Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Sokan félnek a guargumitól

A családanya fiai egészségét féltve minden termék összetevőjét átvizsgálja, míg a középiskolás lány nem változtatott vásárlási szokásain. Az idősebbek óvatosabbak lettek, de a boltok polcairól visszahívott túrókrémeket még senki nem vitte vissza a hipermarketbe.
– Amint hallottam a tévében a dioxinszennyezett guargumiról, azonnal kirohantam a konyhába, és megnéztem a korábban vásárolt üdítőport, mert azt mondták, hogy ilyenekben, tejtermékekben és lekvárokban lehet az egészségre káros szerből – mondta Jójárt Mihályné az egyik hipermarket parkolójában. A kétgyermekes családanya a különböző termékek összetevőit a guargumi-hisztéria óta alaposan átvizsgálja.

– Féltem a fiaimat – magyarázta óvatosságát. Elmondta, a gyártó által visszahívott és feltételezhetően rákkeltő dioxint tartalmazó sárgabarackos Túróvarázst, valamint a szintén sárgabarackos Krémes duót eddig sem vásárolták, de a biztonság kedvéért most már semmilyen gyümölcsjoghurtot nem vesznek. – A lekvárt pedig inkább magam főzöm – közölte az asszony, akinek bevásárlókosarában másfél kilós háztartási kekszet láttunk. Rákérdeztünk: ennek is megnézte az összetevőit? Kicsit zavarodottan válaszolt, mondván, nem tudja miért, de pont ennél a terméknél elmaradt az alapos szemrevételezés. Megkönnyebbült, amikor a különböző E-s adalékanyagokat böngészve nem fedeztük fel benne az ijesztő E412-őt, azaz a guargumit.

Nem volt ennyire félős a középiskolás Kovács Vivien, akivel az egyik kisboltban találkoztunk. – Csak a szavatossági időt nézem meg – magyarázta a tejespult mellett. A fiatal lány először azt mondta, még sose hallott a guargumiról, de hamar javította magát, mondván biztos arról az anyagról van szó, amit fertőzötten hoztak be Indiából. A kisboltban egyébként találtunk E412-es adalékanyagot tartalmazó terméket: ugyanannak a cégnek a vaníliás-mazsolás krémtúróját, amely a már említett barackos édességeit visszahívta. – Én megbízom a boltosokban. Szerintem ami ki van téve, az mind veszélytelen – beszélt Vivien.

A hiperben szintén találtunk az előbb említett krémtúróból, illetve a visszahívott fajtákból is, csak más ízesítéssel. A barackos varázs azonban eltűnt. Hosszú percekig szobroztunk először itt, majd a baracklekvárok mellett. Senki nem vásárolt belőlük. Nem messze tőlünk fiatal lány ingyenes ivójoghurt termékmintát kínált a vásárlóknak. Azt mondta, eddig még nem kérdezték meg tőle, tartalmaz-e az epres édesség guargumit. Szautner Péter, a visszahívott termékeket kibocsátó cég kereskedelmi igazgatója ugyan kijelentette, hogy a vevők visszavihetik a boltba a már megvásárolt dioxingyanúba keveredett krémtúrókat, a hipermarket ügyfélszolgálatán megtudtuk, eddig még senki nem élt ezzel a lehetőséggel. A kisboltban arról számoltak be az eladók, hogy a barackos terméket ők nem forgalmazták, de amint olyan áru kerül gyanúba, amiből nekik is van, azt azonnal leveszik a polcról.

– Főként az idősebbek kérdezgetik tőlünk, hogy van-e guargumi abban, amit vásárolni akarnak – hallottunk rövid összegzést az óvatosabbá vált vásárlói szokásokról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tömörkény – rohamtempóban

Bejáráson egyeztetett a szegedi Tömörkény gimnázium feszes tempójú felújításáról a város, az építő… Tovább olvasom