Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Sokan kutatják a hosszú házasság titkát - nincs recept

Szeged - Az újságok lapjairól időről időre ránk mosolyog egy idős házaspár, amely aranylakodalmát ünnepli. Ugyanakkor azt is halljuk, hogy manapság minden három házasságból kettő válással végződik. A hosszú házasság titkát már sokan szerették volna megfejteni. Vajon mitől függ, hogy az eskü tényleg holtomiglan-holtodiglan tart, vagy csak az első tányértörésig?
Már a lánykéréskor eldőlhet, hogy egy házasság tényleg egy életre szól vagy sem. Nem túl jó ómen, ha valaki úgy indul neki: „ha nem sikerül, legfeljebb elválok". Bár nem lehet sablont húzni az emberekre, ez a látásmód és az élettársi viszony preferálása azt mutathatja: az illető egyfajta kiskaput hagy magának, hogy könnyebben kiléphessen a kapcsolatból. Harasztiné Soós Márta klinikai szakpszichológus, párterapeuta szerint az, hogy két ember együtt éli-e le az életét, attól is függ, hogy milyen mintát kaptak szüleiktől, környezetüktől. A statisztikák kimutatták, hogy az elvált szülők gyermekei gyakrabban válnak el, mint azok, akik ép családban nőttek fel. – A mai kor kultúráját sajnos az eldobhatóság jellemzi. Beépült a tudatunkba, hogy ha valami elromlott, azt kidobjuk, és nem fektetünk energiát a megjavításába. Pedig nagyon sok házasságot meg lehetne még menteni – hangsúlyozta.

Nem szégyen segítséget kérni

Aki úgy gondolja, hogy terapeuta segítségét szeretné igénybe venni, a megfelelő képzettséggel rendelkező szakemberek listáját megtalálja a Magyar Családterápiás Egyesület honlapján: a www.csaladterapia.hu oldalon.

Szerinte egészen addig van remény a kapcsolat megújítására, míg az egyik félben meg nem erősödik a válás gondolata. – Ma divat azt mondani: a házasság intézménye válságban van. Szerintem inkább az általános emberi értékek, erkölcsi szabályok vannak válságban. Nincs meg az egymással szembeni alázat, egymás felvállalása és az odafigyelés. A leggyakoribb probléma, hogy a felek nem tudnak kommunikálni egymással, vagy rosszul teszik azt. Mindketten mondják a magukét, gyakran egy időben, és így csak hallják, de nem értik egymást. A problémák szőnyeg alá söprése növeli az elégedetlenséget és feszültséget, és hamar ott terem egy harmadik, aki vigaszt nyújt – figyelmeztetett. A pszichológus úgy látja: mivel a házasságba a pár két eltérő kultúrájú és értékrendű családból érkezik, ki kell alakítani a közös szokásokat. Sokan csak egy terápia során döbbennek rá, hogy milyen tudattalan elvárásaik vannak a párjuk felé.

Keresztes Ildikó a nehezebb utat választotta

A többszörösen díjazott énekesnő szerint törvényszerű, hogy az a fajta szerelem, amit az első évben érzünk, elmúlik. – Az a lényeg, mi marad utána. Mi szerencsések vagyunk, hiszen egy mélységes szeretet és megbecsülés maradt a párom és köztem. De senki ne gondolja, hogy nem voltak hullámvölgyek a kapcsolatunkban. Az ember folyamatosan változik, már mi sem vagyunk olyanok, mint 20 évesen, amikor egymásba szerettünk. A szüleimtől mindig azt hallottam, hogy egy okos nő pontosan tudja, mit kell elnézni a másiknak, és szerintem ezzel így van egy okos férj is – mondta.

Olvasóink írták

 • 3. rézike 2010. június 07. 15:12
  „Jó kapcsolat- a varázsmondat. Szerintem ettől jó egy házasság.
  Mindegy, hogy közben pörölnek vagy csendesek, hűségesek vagy hűtlenek, gazdagok vagy szegények.
  Ha jó barátságban vannak egymással, tisztelik egymást, - baj nem lehet.”
 • 2. asztenoszsz 2010. június 07. 14:37
  „Az én receptem: szerelmi házasság köttessen, tudják elfogadni egymás családját is. Legyen közös érdeklődés, közös hobbi. Egyezzenek a gyermeknevelési elveik.
  Ha a gyermekeik körül rendben mennek a dolgok (jól neveltek, jól tanulnak, tiszteletre, szeretetre nevelik őket - ami persze sok áldozattal, lemondással jár), akkor méltán lehetnek büszkék rájuk, és ez évtizedekig összeköti a szülőket. Nagyon fontos, hogy érvényesüljön az "addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér...". Ha egy feleség erején felül hajszolja a férjét (vagy fordítva) az anyagiakért, ebbe a másik fél előbb-utóbb belefárad.”
 • 1. Naca 2010. június 07. 12:36
  „Lehet egy házasság hosszú, de nem mindegy a minősége. A családunkban is volt olyan idős pár, akik közel 60 évet éltek le együtt, állandó civakodás, olykor tettlegességig fajuló veszekedések közepette. Aztán az 50. évfordulón párás szemmel rebegték el újra a hűségesküt, a rokonság meg csak mosolygott rajtuk, mert pontosan tudták, hogyan élnek. Ezt a fajta életet ma már nem lehet elvárni. Nem él a mondás, hogy az asszony köténye mindent eltakar. A nő sem köteles semmit eltűrni, különösen ha gyerekei és saját jövedelme van. Valaha nagy visszatartó erő volt a válástól, hogy a nők nem dolgoztak, teljesen ki voltak szolgáltatva a férjnek. De valamilyen szinten még ma is él a társadalomban az a nézet, hogy a férfinak sokkal többet szabad, mint a nőnek. Lehet egy nő okos és elnéző, ha ugyanezt nem kapja meg a másiktól, esetleg egész mást kap, mint amit vár.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Papír kell a horgászathoz

Csongrád megye - Csongrád megyében szinte minden településről viszonylag rövid idő alatt vízpartra… Tovább olvasom