Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Sokan megspórolják a fürdőbelépőt

A városi tavaknak csak a partjára merészkednek, a megáradt Tiszától azonban nem félnek azok a szegediek, akik a fürdők helyett az ingyenes strandolást választják.
Lele József 1964 óta minden évben megmártózik a Tiszában. Fotó: Karnok Csaba
Megspórolják a fürdőbelépőt azok a szegediek, akik a városi tavak mellett pihennek délutánonként. A vízpartélmény adott – békakuruttyolás, nád, vízpára, csörgedező szökőkút a tó közepén – csak a hűsítő úszás hiányzik. Már akinek.

– Nem tudok úszni, a Balatonban is csak megmártózom – mondja a Vértó partján napozó Kató Zoltánné, Erika. Az asszony munka után feküdt ki strandtörülközővel és vízzel felszerelkezve a tó melletti domb tetejére, úgy tervezi, 2-3 órát marad. Gyermekei a nagymamánál vannak, férje dolgozik. Körülötte szintén napozók – csupa nő – hevernek. A Vértóba egyikük sem vágyik, szerintük azt csak a békák és a horgászok használják. Strandra menni sajnálják az időt, barnulni itt is lehet.

– Az újságtól jöttek? Fotózzák csak le, hogy milyen koszos a víz – mondja egy skót juhászát sétáltató fiú a Zápor-tó mellett. A tavat hínár fojtogatja, a fürdést tiltó tábla csak formaság, ebbe úgysem merészkedne senki. Partján és stégjén azonban fürdőruhás alakok fekszenek. Egyikük úgy tudja: a Plaza-tóban úszni is lehet.

– Valóban szoktak fürdeni a vízben, néhányan vízibiciklivel mennek a közepébe, és onnan ugrálnak – magyarázza Balogh Roland Sándor a vízibicikli-kölcsönző ártáblájának dőlve. A pláza melletti „vízirájder" húsz percre 370 forint, fél órára 550. A fiú elárulja: néhány fiatal pár nem a vízbe, hanem a nádasba vágyik, oda tekernek be a vízi járműveken.

Tegnap délben mi csak kacsákat, halakat és ebihalakat láttunk.
A tavakat igen, a Tiszát csak messziről csodálják a fürdőruhások. Bár tilos az úszás, nemrég a Stefánia közelében többen is tempóztak a folyóban. Köztük Lele József, aki 1964 óta minden évben úszik a Tiszában.

– Kellemes a víz, sajnálom, hogy nincs rajtam fürdőruha. Holnap visszajövök, és úszom – tervezget a mártélyi Zelenyák Éva, aki combközépig áll a folyóban. Az asszony a természetes vizeket kedveli, a Laposra, a Fokára, holtágakra jár. Most megteszi a megáradt Tisza is. Hogy szabálysértésnek minősül itt az úszás, nem ijeszti meg. – De állni csak szabad a vízben, nem? – kérdezi.

– Úszásért még úgysem csuktak le. Igaz, másért sem – mondja Levente lábát lógatva a langyos folyóba. Barátaival Debrecenből érkeztek öt napra Szegedre. A kérdésre, hogy miért nem a strandot használják, ez az egyszerű válasz: mert nem tudjuk, hol van. Útbaigazítjuk őket, búcsúzóul megkérdezzük, nem félnek-e, hogy elkapnak valamit, esetleg betegséget, fertőzést szednek össze a vízben.

– Ugyan mit kapnánk el? Legfeljebb egy harcsát – hangzik a válasz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A körforgalom hangsúlyos üzenő felület

Megszerettük a körforgalmat! Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a kilencvenes évek óta nő a… Tovább olvasom