Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Sokan mennek vért adni Szegeden a kedvezmény miatt

A legalább harmincszoros véradóknak júliustól már nem kell vizitdíjat fizetniük. A nagy hőség miatt azonban ennek ellenére sem voltak sokan tegnap a szegedi véradó állomáson. Volt, aki csak az igazolás kiállításáért jött, más a véradásai számát növelte, hogy mielőbb elérje a mentességet.
Többnyire a nyári időszak a legkritikusabb a vérellátás szempontjából: ilyenkor történik a legtöbb baleset, a sérültek kezeléséhez megfelelő mennyiségű vérre van szükség. Ugyanakkor a rendszeres véradók – a szabadságolások miatt – ritkábban jönnek, gyakran elérhetetlenek.
Júliustól a harminc vagy még több alkalommal vért adó donorok felmentést kaptak a vizitdíj- és kórházi napidíjfizetés alól. A szaktárca ezzel a jogszabály-módosítással szeretné fokozni a véradási kedvet, és elismerni a rendszeres véradókat.

Elég vér van

A hőség miatt a héten csak klimatizált helyiségekben adhatnak vért a donorok, ezért a sziksósfürdői hétvégi kamionostalálkozóra tervezett akciót le kellett mondani – tájékoztatott Szekeres Veronika intézetvezető főorvos. Mint a vezető elmondta, jelenleg sem az országban, sem a régióban nicns vérhiány: a készletek a minimálisan előírt három helyett hét-kilenc napig is kitartanak. Sőt június végéig 33 ezer egységnyi vért adtak a Dél-Alföldön, ami az erre az időszakra vonatkozó, kedvező tavalyi adatokhoz képest is több. A véradási kedv nálunk egyébként is kimagasló: tavaly az országos vérkészlet közel ötödét adták a régiós donorok.

Úgy tűnik, a negyvenfokos hőség a kedvezmény ellenére is eltántorította tegnap reggel a véradókat Szegeden. A vérellátóban reggel kilencig mindössze öt donortól vették le a négy és féldecis életmentő folyadékot, noha itt klimatizált helyen várakozhatnak és adhatnak vért. Egy átlagos napon 30-40 donor fordul meg az intézetben. Makra Mihály huszonhatodik alkalommal tartotta oda a vénáját a fehérköpenyes szakembereknek. A hatodik ikszben járó férfi húszévesen, katonaként esett át az elsőn: akkor még a véradásért járó háromnapos szabadság vonzotta. Mostanában inkább megszokásból, a segítségnyújtás szándékával jön, negyedévente. Mint mondta, persze „hajt" a harminc alkalomra is, hiszen – bár makkegészséges – a mentesség jól jöhet még idősebb korában.

Ilyen melegben a véradó annyit ihat a több helyre is kitett szódásballonokból, amennyi csak jólesik neki – a legfeljebb tízperces művelet végén pedig egy csokit kap vércukoremelésként. A nővérek szerint általában csütörtökönként – amikor hatig vannak nyitva – jönnek a legtöbben: ilyenkor a munka után hullámokban érkeznek a donorok. A héten azonban – mint mondják – az iszonyatos kánikula miatt könnyen elmaradhat a „roham".

Miközben a Makra Mihály melletti zacskó lassan megtelt a vöröslő folyadékkal, a váróban Nógrádi László véradó-igazolását intézte. A nyugdíjas tanár harmincötszörös, kitüntetett véradó, de rendszeresen szedett gyógyszerei miatt manapság már nem adhat vért. Katonaként kezdte ő is: akkoriban háromszáz forintot fizettek egy adag vérért – míg a zsold csak húsz forint volt. Az igazolásra – amihez a szükséges iratokat esetében könnyen megtaláltak – azért van szüksége, mert a kora miatt már gyakran kell orvoshoz járnia. Ha nem muszáj, inkább nem fizetne érte. Azt mondta, tanárként rábeszélte diákjait is a véradásra: volt, hogy ő maga már nem is került sorra, annyi fiatalt sikerült beszerveznie egyszerre.


Igazolatlan donorok

Hatszáz igazolást adtak ki július eleje óta a legalább harmincszoros véradóknak a Szegedi Regionális Vérellátó Központban. Aki több városban is adott vért, a jelenlegi lakhelyén kell bejelenteni az igazolási igényét, az iratok felkutatását onnan végzik. Szekeres Veronika elmondta: mindez nagy terhet ró rájuk, hiszen nem egyszerű a gyakran 30-40 éves dokumentumokat előásni. A feladat nagyságát jelzi: csak a szegedi állomáson 70 ezer személyi kartonban vannak adatok, és ott az 1990 óta működő számítógépes adatbázis is. Ezért türelmet kérnek az egykori és mai donoroktól. Előfordul, hogy minden igyekezet ellenére sem sikerül megtalálni a régi iratokat, ilyenkor – ha a donornak sincs erről szóló dokumentuma – nem tudják kiadni a mentességet biztosító papírt. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Májustól szeptemberig – öt hónap a befőzési időszak

A befőzés kemény munkát és szakértelmet is igényel, mégis sok háziasszony órákat áldoz a… Tovább olvasom