Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Sokan nem tudják, mi van a számlájukon

Szeged - „Számlaérték", „hőmennyiség", „általános egy zónaidős" áramdíj – sokan még mindig nem tudják értelmezni közüzemi számlájuk sorait.
A szolgáltatók a jogszabályokra hivatkozva bonyolítják a szöveget. Az interneten ugyan mindent megmagyaráznak – a világhálóra azonban nem mindenki tud eljutni.

„Teljesen követhetetlen az elszámolás a gázszámlámon, én köbméterben olvasom le a gázórát, a szolgáltató pedig megajoule-ban számol, de a váltószámot nem látom" – panaszolják olvasóink Csörög rovatunkban. Járókelőket kérdezve hasonló véleményekkel találkoztunk.

– Nem is tudom, mit fizetek, de lehet, hogy éppen ez a cél. Jobb volt a korábbi rendszer, mikor havonta láttam a fogyasztásomat. Szerintem maga a részszámla a rossz megoldás – vélekedett Tandari Klára, aki még mindig nem szokta meg a 2004 végén bevezetett rész- és elszámoló számlás szisztémát.

– Én igazából csak befizetem, de nem nagyon értem – vallotta be Sándor Emese. A kismama megemlítette: a víz- és áramszámla a legbonyolultabb. Érthetetlen például, mi is az a rendszerhasználati díj, amely januártól tűnt fel a Démász számláin. Barátnője, Móricz Nikoletta elismerte: a bonyolultság nem feltétlenül a szolgáltatók hibája, inkább a jogszabályi kötelezettségből adódik. Maguk a szolgáltatók is erre hivatkoznak.

Móricz Nikoletta és Sándor Emese nem mindig érti a számlát. Fotó: Miskolczi Róbert
Móricz Nikoletta és Sándor Emese nem mindig érti a számlát.
Fotó: Miskolczi Róbert

– A számlák kötelező tartalmi elemeit jogszabályok (áfáról, földgázellátásról szóló törvény) határozzák meg. Ezek sokszor azt eredményezik, hogy nehezen áttekinthető a számla – tudtuk meg a Dégáz kommunikációs osztályától.

Csekkhez személyi

A postai, csekkel történő befizetések egy részénél igazolnunk kell személyazonosságunkat április elsejétől egy európai uniós jogszabály értelmében. Magánszemélyek, illetve nem közüzemi és közszolgáltatók közötti pénzmozgás esetén a csekkre rá kell írni a személyi igazolvány számát. Nem kell ezt megtenni például államigazgatási szervek, az APEH vagy közüzemi és szolgáltató szervezetek által kibocsátott bizonylatokon.

Az általunk megkérdezettek szerint a gázszolgáltató számlái tűnnek a legbonyolultabbnak – a cég honlapján ugyanakkor részletes és érthető számlamagyarázatot találtunk, és az elszámolás módját is részletezik az üzletszabályzatban. Kérdés, mi legyen azokkal, akiknek nincsen internetük.

Interaktív számlamagyarázattal segít honlapján a Démász is. Az áramszolgáltató nyomtatott értesítőjén általában könnyebben eligazodnak az ügyfelek. Bár az év elején feltűnt „rendszerhasználati díj" tételt sokan kifogásolják. Ezt eddig is fizették a fogyasztók – tudtuk meg a Démász ügyfélszolgálatától. Január 1-jétől a korábbinál sokkal részletesebb a számla, amelyből az ár valamennyi összetevőjét – a termék, az energia, a szállítás díját és az egyéb díjtételeket (például az úgynevezett szénfillért) – be lehet azonosítani.

A Szegedi Hőszolgáltató elszámolásaival az általunk megkérdezettek jól boldogulnak. Anita pedig – aki vezetéknevét nem árulta el – azt mesélte, fizetéskor még „licitálni is tud". – A szolgáltató megbecsüli, mennyit fogok elhasználni a következő hónapban. Azt hiszik, egy uszodányi vizet, azért számláznak mondjuk 9 köbmétert? Mindegy, ilyenkor írok nekik, küldjenek új elszámolást – legutóbb, mikor így jártam, ez utóbbi már csak 4 köbméterről szólt – magyarázta Anita. – Ez néhány ezrest azért jelent.

Olvasóink írták

 • 14. El Nyomottka 2008. április 10. 10:01
  „Erről nem lehetett volna népszavazni???

  Ez a szarházi elszámolási rendszer egyértleműen a fogyasztók megkárosítására jött létre, és csak a szolgáltatók érdekeit szolgálja. Tisztázni kéne már végre, hogy mi szolgáljuk őket, vagy ők bennünket!”
 • 13. 4 2008. április 09. 21:47
  „DM. hír.
  "- Idén 20 milliárddal támogat hazánk más országokat."

  Ide kell a sok pénz!”
 • 12. maci52 2008. április 09. 21:38
  „Állítólag szeretett vezírünk vodka,havi 1,5 milliót visz haza anyucinak konyhapénzt.A pisti,a Terrorházas,ujhülye ennek a kétszeresét.Probléma a gázszámla ezeknek a kizsákmányolóknak?:??”
 • 11. hehe 2008. április 09. 21:04
  „Ehhez nem nagyon tudok hozzászólni!Csak fizetünk,csak fizetünk csak fizetünk de hogy mindenért mi fizessünk minden ami plusz, rajtunk hajtanak be mindent,ez már abszurd!miniszter úrrrrrrr nem tudom hogy fizetné e csekély számlákat ha kapna vagy hatvanezret,he”
 • 10. maci52 2008. április 09. 20:25
  „Miből tellene millás fizetésekre?Némelyik irodája olyan mint a török szultáné.Régen 1 m3 gáz x Ft= fizetendő összeg.Ma kiszámolják hogy nekik mennyi kell a zsebikébe,egy kevéske a melósnak,a fogyasztó meg tejel.Szégyen ,gyalázat hogy ez a zsici banda kizsákmányolja ezt az országot.Egyszerűen érthetetlen hogy a magyar népnek ekkora a tűrőképessége.Van egy nagyon gazdag réteg akik aszisztálnak ennek a posztkomcsi tolvaj bandának,a többi meg fizessen,élete árán is,mert kell az adóból az ő dőzsölésükhöz.Undorító az egész bagázs.”
 • 9. nusi 2008. április 09. 16:09
  „van rá mód hogy ez a sok érthetetlen ,hazugságra ,csalásra ,minősíthetetlen szolgáltatásra vonatkozó számlákat kollektiven megszüntettesük!!!!!pl.nem kell befizetni a villanyszámlát amig a felhasználó számára nem érthető és ellenőrizhető módon számolja el.gondolok itt arra,hogy a számlán szereplő adatokat a fogyasztó ellenőrizni tudja minden esetben!!!ugyanez vonatkozik a gázszolgáltatóra.ha a gázszolgáltató KJ.ban óhajt számolni .akkor vegyen erőt magán és szereljen fel KJ.ban mérő hiteles gázórát!!!!!tudja ellenőrizni a kizsebelt fogyasztó miért is fizet!!!! ne KKD.-i a sertástelep trágyájából hasznositott gázért fizetesse a legdrágább KJ.árában a fogyasztást!!!!!!nem elég,hogy ellopták az egész országot ezek a kóka féle debil zs.-k mindennek tetejébe még a számlákkal is lehúzzák az emberről a nyolcadik bőrt is.!!!!kóka-párnagáz-szdsz.ismerős ugye kedves tolvaj urak!!!”
 • 8. radenkó 2008. április 09. 15:47
  „Ez igy igaz a Szegedi Hőszolgáltató Kft például úgy határozta meg a
  lakásonkénti hőmennyiség GJ-át, hogy 5 év átlag számításával
  kalkulált ki. Mindezekre figyelemmel a fogyasztó nem a tényleges elfogyasztott hőmennyiség után fizeti ki a számlát, hanem a kalkulát alapján. Az én véleményem az, hogy megérne egy próba pert elindítani a szolgáltató ellen mivel nem a valós fogyasztás után számláz.
  Evvel sok-sok fogyasztó társunkat kárósítja meg a szolgáltató, azt is mondhatom jogalap nélkül gazdagodik a szolgáltató.”
 • 7. dorevi 2008. április 09. 11:34
  „Azon gondolkodtam, hogy a közüzemi számlák ellenőrzésével megbízok egy szakirányú könyvelőt.

  Történt ui., hogy a DÉMÁSZ valamikor elcserélte a nappali és éjszakai óraszámot, azaz az óraállást.

  Nagydoktori számláján észrevételeztem, és beszóltam telcsin. Mondta a kisasszony, hogy menjünk be. Kérdem: ott meg tetszik tudni nézni az órákat?

  Bementünk, kijöttünk. Mondta, majd jönnek megnézni. Megjelent két valaki, sem kitűző, sem megbizólevél, csak mondták hogy ők azok. Ja, hogy ez digitális mérő, ők még ilyet nem láttak működésben. Fel akarták irni a pillanatnyi fogyi kilowattot. Mondtam, hogy ez nem az állás, várjanak, majd vált, az az igazi.
  De viszont felraktak kb. 12 plombát. Kérdem, miért. Válasz: mert ellenőriztünk. Kérdem: mit? Hiszen az óraállást sem tudták megállapitani.

  Sebaj. Kaptunk levelet, hogy észrevételezték, miszerint az óraszámok el lettek cserélve, fizessük 90 ezret.

  A fogyasztóval való kapcsolattartás minusz 1, a fogyasztó megbecsülése -1, a számla értelmezhetősége 0.

  Az ügyfélszolgálati főfőfővezető nem is válaszol az e-mailemre. Ez ám európai minőség.”
 • 6. DÉLVILÁG 2008. április 09. 10:49
  „Így igaz ,egy mérőóraállást kellett mostis bediktálni!
  Miért?
  Akkor csak az az alap?
  Vagy mi van ?
  Milyen fűtőértékről beszél -nek?
  Valamikor amikor mindenkit beleugrasztottak a gázbevezetésbe akkor volt fűtőérték!
  Miért nem használhatjuk a Makó alatti gázt a későbbiekben??
  Miért kell 4 ezer kilóméterről hozni és a költségeket a lakosságra verni??
  Bolond ország ez ,bolond vezetőkkel.”
 • 5. szkeptikus 2008. április 09. 10:27
  „Mint megannyi mást ezt is elkúrtuk, nem kicsit nagyon...)))))))))))”
 • 4. Barna Miklós 2008. április 09. 09:40
  „Az üvegiparban eltöltött néhány év tapasztalata alapján ki merem jelenteni, hogy a gáz fűtőértékén bizony nem kis haszon keletkezik a szolgáltatók oldalán egyaránt. Megérte a kalóriamérő beszerzése a cégünknek annak idején, noha nem ismerték el a mérésünket hitelesnek, de volt miről vitázni. Nem eredménytelenül! Sajnos a lakosság viszont kiszolgáltatott. Jó esetben az átlag szerint fizet...
  A DÉMÁSZ elszámoló számlaformátum szerzőjének csak annyit üzenek, hogy munkája értékelhetetlen. Feladványnak kiváló, de azt nem a DÉMÁSZ-tól várnánk. Ugye nem baj...”
 • 3. csapodár 2008. április 09. 09:26
  „Minden szolgáltató abból él amit elad.A lenyulás társadalmában-mivel ez nem más-minden költséget ami egy szolgáltatónál felmerül a fogyasztóval fizettetik meg és ehhez azért statisztál az állam bácsi,mivel az államközi szerzödésekben ezt maguk között szépen felosztják.Ergó elöször megegyeznek,hogy miként lehet becsapni a fogyasztókat,utána ehhez törvényt-energia felhasználási törvény-alkotnak úgy hogy az állampolgár azt sehogysem tudja követni,még szakirányú diplomával sem.Ha a gáz fogyasztást m3-ben olvassák le akkor azután kellene fizetni,vagy akkor cseréljék le a mérőket olyanra ami megajoult mérSTB,STB.
  A szolgáltató csak az elfogyasztott energiát számlázhatná,de ebben az országban mindent szabad nekik a fentiek miatt!Monopolhelyzetben vannak!A saját fentartási költségeiket egy jól hangzó és a törvény által levédett jogszabály alapján mindent a fogyasztóra hárítanak.Még ilyen szemét társadalmat amiben most élünk nem tapasztaltam sohsem.Velünk fizettetik meg a hálózat fentartását,fejlesztését a asaját tulajdonukat képező mérőóra vásárlásokat és hitelesítéseket és még sorolhatnám estig a valós tényeket,amelyhez az állam aszisztál jó pénzért.A megtermelt profitot pedig zsebrevágják.Másképp hogy lehet az hogy egy DÉMÁSZ I.n.éves nyeresége több milliárd forint????!Így!A gáz fűtőértéke itt volt mindig a legjobb csongrád megyében,még a régi mértékegység szerint 7800Kcal/h.Tehát mostanság a nyomásszabálytóknál nemcsak szagosítót kevernek hozzá,hanem mást is ami növeli a profitot,viszont kétszer annyi ideig fözől meg egy tojáslevest,mivel már másra,ha így megy tovább nem telik.Horn ott szarta el meg a többi politikus mikor az energiaszektorokat-ami tudva levő,hogy stratégiai iparág-szarért és húgyért kiárúsították "kedves"barátainknak a franciáknak,akik szívből utálnak bennünket 2 évszázada.Lásd Trianoni békeszerződés.Magyarok nyilaítól ments meg ISTEN minket ágálta annak idején egész Európa.Tendencia eltüntetni
  a hajdan Európa legerösebb országát mindenáron.”
 • 2. nyugdíjas 2008. április 09. 06:46
  „Szerintem Nikoletta és Emese soha sem érti a számlát. Egy hete illetéket fizettem be, az illetékhivatal által kiküldött csekken postán, és kérték a személyi igazolvány számot! Egyébként nevetséges, hogy a közüzemi számlák ´elolvasásához´ minimum közgazdasági egyetemi végzettség szükségeltetik...”
 • 1. sevenof9 2008. április 09. 05:18
  „ha a degaz nem bir egy eves atlagarbol profittal kijonni,akkor igencsak szar lehet a gaz minosege. megse jo az iso minosites? vagy a molosok visszacsurgatnak nemi penzt az ossze-vissza hazudott futoertekert? ejnye,de rossz vagyok...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ádámot már vihetnék szülei a kínai őssejtkezelésre

Szeged - Éppen telefonon beszéltünk kedden a Varga Ádám kínai őssejtkezelését intéző S. O. S.… Tovább olvasom