Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Sokan titokban tartják lelki gondjaikat

Szeged - A pszichológusokat még mindig nagyon sokan dilidokinak tekintik, és azt gondolják, segítségükre csak a valóban beteg embereknek van szükségük. Pedig a szakember tanácsaival stresszhelyzeteink, sőt párkapcsolati problémáink is könnyebben megoldhatók.
– Nagyon sokan a pszichés kezelést egyfajta zárt osztályos kezelésként azonosítják. Aki ezen túljut, és különbséget tud tenni a két dolog között, az felismeri, hogy bizonyos esetekben szükség van a lélekgyógyászatra. Sokan misztifikálják a munkánkat, de a pszichológus nem ördögűző. Számos esetben valóban csak szakember segítségével találhatjuk meg a kiutat egy-egy megoldhatatlannak tűnő helyzetből – mondja Szollár György pszichológus, akitől megtudjuk a pszichiáter és a pszichológus közötti különbséget is: míg a pszichiáter pszichés betegségeket gyógyít, a pszichológus a stresszes életvitellel együtt járó megnövekedett terhelést próbálja meg enyhíteni. A pszichológusok segítenek a rendkívül nehéz, vagy fájdalmas időszakokat átvészelni, például egy haláleset idején.

Óradíjak

Mennyibe kerül egy pszichológus óradíja? Csabai Márta elmondta, a magánrendeléseken való részvétel költsége nagyon magas, csak egy vékony réteg engedheti meg magának. Ezek a paciensek a jó módú, iskolázott rétegből kerülnek ki. Szollár Györgytől megtudtuk: az óradíjról az első alkalommal, a diagnózis felállítása után megegyeznek a beteggel. Ez páciensenként, a betegségek függvényében változó összeg.

Szegeden egyelőre csak kevesen fordulnak szakemberhez. Szollár György szerint nem kizárt, hogy előbb-utóbb Magyarországon is bekövetkezik egy olyan időszak, amikor divat lesz pszichológushoz járni. – Filmekben, könyvekben találkozhatunk azzal, hogy valaki rendszeresen az „agyturkászához" jár, de a valóságban ilyennel még nem találkoztam. Szegeden a terápiás kezelések társadalmi elfogadottsága alacsony szinten van, ezért inkább titkolják az emberek.

Csabai Márta, a Szegedi Tudományegyetem pszichológia tanszékének egyetemi docense szerint az emberek sokszor nem is tudják megítélni, milyen esetekben tanácsos szakemberhez fordulni. – A lelki betegségeknek is vannak tünetei, például alvászavar, állandó feszültség érzés. Ha valaki nem tud kijönni a munkatársaival, mindig ugyanazok a problémák merülnek fel még munkahelyváltás után is; ha valaki mindig ugyanazokat a hibákat követi el, ezért folyamatos kudarcra vannak ítélve párkapcsolatai – ilyenkor érdemes tanácsot kérni a szakembertől. A terápia azonban csak abban az esetben hatásos, ha ezt a paciens önszántából kéri – mondja Csabai Márta.

Világnap

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint 400 millió ember van a világon, akik lelki és idegi betegségektől szenvednek. Az ezredfordulóra ez lett a második legnagyobb betegségcsoport. A fölgyorsult társadalmi-gazdasági változások, a háborúk, az erőszak terjedése, a menekült probléma, a migráció, a munkanélküliség miatt a következő évtizedekben minden képzeletet felülmúló ütemben támadják meg az embereket a pszichés betegségek – valószínűsítik. Október 10.-e a lelki egészség világnapja, amelyet Magyarországon 1994 óta tartanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kis kutya, nagy csont

Mamutcsontot talált Nagy-Britanniában egy drótszőrű kis kutyus. Daisy gazdájával gyakran sétál a… Tovább olvasom