Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Sokba kerül a gazdinak, ha megbetegszik a kutya

Szeged - Könnyen otthagyhat százezer forintot is a gazdi egy szegedi állatorvosi rendelőben, ha kedvencét műteni kell. Ezért viszont egy héten belül műtőasztalra, gondos kezek közé kerül a páciens. Akad viszont olyan is, aki inkább elaltattatja kedvencét, ha túl sokba kerülne a kezelése.
A műtét előtti kivizsgálást napokon belül elvégzik, utána pedig nem sokkal műtőasztalra kerül minden páciens. Nincs teljesítményvolumen-korlát és várólista, de van elég gyógyszer és minden szükséges eszköz.

A fenti leírás nem az emberek, hanem az állatok egészségügyi ellátását jellemzi a legismertebb – és vezetője szerint is a legdrágább – szegedi kisállat-rendelőintézetben. Három diplomás állatorvos dolgozik itt, ki hüllőkre, ki díszmadarakra specializálódott – de a pacientúra hetven százalékát adó kutyákhoz, macskákhoz mindhárman jól értenek. A kórházi műtők kicsinyített másában műtőasztal, altatógép, sterilizáló, infúziós állvány, ultrahang, röntgengép található. Ha kell, még CT-re vagy MRI-re is „beutalják" az állatot – bár ezért Pestre kell utazni.

A hároméves Szuri műtét utáni kontrollra érkezett, amikor ott jártunk. A megtermett brit rövidszőrű cicának eltávolították a péniszét, mert nem tudott pisilni – mondta el nyugtató simogatások közepette gazdája, Boros Ilona. A félénken nézelődő, műanyag galléros macska lábába a műtét előtt kanült vezettek – ezt is kivette most Rengei Antal állatorvos.

A kutyust nyugtatja a gazdi jelenléte, sőt segíthet is az orvosnak. Fotó: Schmidt Andrea
A kutyust nyugtatja a gazdi jelenléte, sőt segíthet is az orvosnak.
Fotó: Schmidt Andrea

Mellettük közben egy kiskutya füléből szedtek ki toklászt – beleszúródott növénydarabkát –, Angie a művelet közben fájdalmasan nyüszített. Utána viszont elégedetten ugatott a nála tízszer nagyobb, több mint negyvenkilós és tizenhárom éves leonbergire, aki a Kenza névre hallgat. – Daganat van a szemhéján, amit le kell műteni. A múltkor viszont sürgősen kellett hoznunk, mert agyvérzése volt – magyarázta Guth Éva, miközben az óriási eb a vizsgálóasztalon várt a zsibbasztó injekcióra és az infúzióra. Műtétjének idejét másfél órára taksálták.

– Minden altatás kockázattal jár – hívta fel a figyelmet Rengei doktor, Kenzát viszont – akárcsak a többi háziállatot – csak így lehet megműteni. Bár Guth Éva minden pénzt megadna házi kedvencei gyógyulásáért, ezzel nem mindenki van így. Rengei szerint van olyan ár, ami lélektani határt jelent egy-egy gazdinak. Ennek mértéke viszont változó. Ha sokallja a több tízezres, esetleg százezres számlát, kereshet más állatorvost – vagy a kedvencet „átsegítik a halálba". – Nem hagyjuk, hogy szenvedjen egy állat. Ebben a gyógyászatban van lehetőség az eutanáziára, és élünk is vele, ha kell – magyarázta az állatorvos.

Az ivartalanítás a leggyakoribb

Az említett szegedi kisállatrendelő ártáblázata szerint például egy ultrahang vagy egy daganateltávolítás is 10 ezertől kezdődik, egy zöldhályogműtétért 25 ezret kell fizetni. Ebben nincs benne a felhasznált eszközök, gyógyszerek ára. Egy felszívódó fonal például 3500 forintba kerül. A kiírt ár négyszeresét is elkérhetik viszont a szakemberek ügyeleti ellátásban. Évente 4-5 ezer beteg fordul meg Rengeiék rendelőjében, az ellátások 15-20 százaléka kisebb-nagyobb műtét. A leggyakoribb az ivartalanító műtét: nőstény macskáknál ez 16, kandúroknál 11, míg egy harminckilós kutyánál 40 ezer forint is lehet. Gyakran azonban a vizsgálatok ára több, mint magáé a műtété.

Makói árak

Sok szegedi, akinek vékonyabb a pénztárcája, Makóra, Sebő Ottó állatorvoshoz viszi házi kedvencét. A makói rendelő felszereltsége, a doktor szaktudása ugyanolyan, mint a borsosabb áron dolgozó szegedi kollégáké. Ügyfélkörének fele szegediekből áll, de sokan jönnek Vásárhelyről és Békés megyéből is. Az árakat az átlagos fizetésekhez szabta – tájékoztatott az orvos. Például nőstény macskát 8, kandúrt 5, egy harminckilós kutyát 20 ezer forintért ivartalanít. Sebő hozzátette: az ő árai viszont a makóiak szemében számítanak drágának.

Olvasóink írták

 • 8. Pearl 2008. június 07. 09:26
  „A tengerimalacra szerintem kérdezz rá a kisállat ambulancián. Árat sajna nemtok mondani, de azért javaslom őket, mert én annak idején a vadászgörivel sem tudtam csak úgy bárhova menni, ugyanis volt aki nem vállalta az ivartalanítást, mert nem végzett még ilyet görin. Szerintem telefonon érdeklődj náluk, aztán meglátod.”
 • 7. Kolompár Rómeó 2008. június 06. 23:34
  „Malacos Laci, én ingyen tökönrúgom, csak szólj :-)”
 • 6. Malacos Laci 2008. június 06. 20:40
  „Sziasztok, esetleg tudnátok ajánlani egy dokit hím tengerimalac ivartalanításhoz? Kb mennyibe kerül?”
 • 5. Pearl 2008. június 06. 17:51
  „Számomra a kisállat ambulancia a legjobb választás volt. Nem csak hozzáértően ellátják az állatot, hanem látszik, hogy szeretik is őket, tanácsot, segítséget adnak, és nem sajnálják a rendelési időt arra, hogy amit tudni kell, azt érthetően elmagyarázzák. Ha hozzájuk megyek mindig érzem, hogy az állatom egészsége számukra is ugyanolyan fontos, mint számomra. Tisztelem azt is, hogy világosan közlik a tényeket, jó, de esetleg várható rosszhírek esetén is, mert így tudom, hogy megbízhatom bennük. Ezt nem mindenhol kapja meg az ember...az orvosi ellátást azt igen...”
 • 4. fagyi 2008. június 06. 12:00
  „Kedves Árpád

  Ki a túró beszél itt az emberek orvosi ellátásáról?:))
  Rengeiék hozzáértése előtt le a kalappal,de tényleg elég drágák.
  Én is jártam már náluk többször is,néha örültem,hogy egyáltalán volt nálam annyi pénz,hogy ki tudjam fizetni a számlát!”
 • 3. Kiss Árpád 2008. június 06. 11:52
  „bezzeg a klinikákon 6 hónap-másfél év a várakozás. Úgy látszik kutyába sem nézik az embert!! árpád”
 • 2. Molnár György 2008. június 06. 11:10
  „Már 19 éve vagyok aktív kutyás, és macskás, állíthatom, Szegeden
  kimagaslóan nagy szaktudású állatorvosok vannak, akik még vasárnap is hajlandók ügyeleti díj nélkül segíteni, vagy este 11 óra
  után, mint dr. MAKSAI FERENC. Ők mind állatbarátok is egyben.
  Dr. SEBŐ OTTÓ fülszabályozási módszere is egyedülálló, mert ha
  időben kerül hozzá a kutya, pl. American Staffordshire Terrier, akinek az egyik füle előre nől, azt símán rózsafül állásba rögzíti,
  és nem kell csonkolni a fület. Mindezt rendkívül olcsó áron, és Ő is
  bemegy vasárnap a sürgős esetben, mert az első a hívatása.”
 • 1. papsajt 2008. június 06. 09:05
  „És itt szeretnék megemlékezni Dr. Elefánti Gyuri bácsiról, aki Makó főállatorvosa volt. Nála lelkiismeretesebb és aranyosabb doktorbácsit még nem láttam! Sajnos egy erőszakos támadás után elhunyt, támadói tudtommal nincsenek meg.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mától a mozikban a Szex és New York

„Modern vígjáték, amelyben nyíltan beszélnek a szexről – szabad szájú és férfifaló… Tovább olvasom