Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Sokba kerülhet az ingyentankönyv

Sokba kerülhet az ingyentankönyv
Kevés olyan család van, ahol az ingyentankönyvek bevezetése óta valóban nem kerülnek pénzbe ezek a kiadványok. Van, aki azért veszi meg, hogy sajátként használhassa a gyerek, más azért, mert gyűrött, hiányos könyveket kap az iskolától. És vannak, ahol a kötelező állami mellett magánkiadó könyvét is kérik az iskolák - mert inkább abból tanítanak.
A jelenlegi szabályozás alapján az 1–9. évfolyamon minden diák térítésmentesen juthat hozzá a tankönyvekhez. Ez azt jelenti, hogy a közoktatásban részt vevő diákok immár 85 százalékának nem kell fizetnie ezekért a kiadványokért. Legalábbis elméletben, a gyakorlat ugyanis ennél jóval árnyaltabb. Szinte alig van olyan család, ahol valóban semmit nem költenek tankönyvekre, extrém esetben pedig akár 20 ezer forintot is otthagyhatnak a szülők a tankönyvboltban, ingyentankönyv ide vagy oda.

A probléma alapja az, hogy a diákok nem ingyen kapnak tankönyvet, hanem – ahogyan a rászoruló családok korábban is – térítésmentesen kölcsönözhetik azokat egy évre az iskola könyvtárából.
 

Vagyis a kiadványok az iskola tulajdonában vannak, azokat a tanév végén vissza kell adni. Ezek a tankönyvek aztán még akár évekig is foroghatnak a feljövő évfolyamoknál, az állapotuk azonban sok esetben akár már egy év alatt is kritikussá válhat. Az pedig szerencse kérdése, melyik osztály kap teljesen új könyveket és melyiknél használnak régieket.

– Általában kénytelen vagyok megvenni az ingyenes tankönyvet, mert amit kapunk, az használhatatlan. Idén már lapok is hiányoztak néhány kiadványból – mesélte egy negyedikes gyerek édesanyja.
Vigyázni kell rá – így nehéz belőle tanulni.

Miközben tehát a gyerekek akár egy év alatt elfogadhatatlan állapotúra forgatják a tankönyveket, azokba ugyanakkor se beleírniuk, se aláhúzniuk nem lehet. Ez – főleg egy felsős esetében – már a tanulást is megnehezítheti. Ez a másik fő ok, ami miatt a szülők úgy döntenek, inkább legyen otthon saját.

– Óhatatlan, hogy órán a gyerekek jegyzeteljenek. Ezután a könyvet már nehéz év végén kiradírozva szép állapotba hozni – fogalmazta meg tapasztalatát Fekete Marianna, akinek fia most kezdi a hetedik osztályt egy új iskolában. – Ha nem megfelelő, úgyis ki kell fizetni, de ha mégis visszaveszik ronda állapotban, kitolás azzal a gyerekkel, aki a következő évben megkapja.

Én ezért minden évben megvettem a teljes készletet, az ingyenkönyvet meg ahogy kaptuk, elraktam, és érintetlenül visszaadtuk tanév végén. De így legalább bátran használta a fiam a sajátját. Idén viszont az új iskolában azt mondták, használják a könyvet bátran a gyerekek. Év végén pedig értékcsökkent áron azt vesszük majd meg, amit szeretnénk megtartani vagy nagyon elhasználódott.

Felvételi előtt nincs miből készülni

A kölcsönzött tankönyveknek egyébként éppen ez a másik hibájuk: hogy azok később már nem állnak rendelkezésre. Így ha a tananyagot nem fejezte be az osztály, és átcsúszott a következő tanévre, nincs miből készülni az órákra, ahogyan felvételi előtt sem lesz könyv, amiből át lehetne nézni visszamenőleg a szabályokat, definíciókat. Ezek miatt sokszor azok is saját könyvet vesznek, akik egyébként vadonatúj kiadványokat kapnak év elején.

Amikor a másik jobb

A legrosszabbul ott járnak, ahol az iskola által megrendelt tankönyvekből a pedagógusok nem akarnak tanítani – ilyenre is van példa Szegeden. Egy édesanya elmesélte: az OFI könyveit azért kénytelen megvenni, mert kritikán aluli állapotban kapják meg, viszont azokat kell használni.

A pedagógusok viszont a Mozaik Kiadó könyveinek tematikája alapján tartják az órákat, azok alapján írják a vázlatot is, így ha érteni is akarja a gyerek a leckét, hozzá kell olvasni azt is. A dupla tankönyvcsomagot ő idén 20 ezer forintért tudta megvásárolni.
 

– Felső tagozatosok elsősorban a továbbtanulásra való felkészülés miatt vásárolnak saját tankönyvet, illetve sok esetben azért jönnek, mert a magántanár vagy a kiszemelt középiskola más könyv ismeretét kéri, mint amiből az iskolában tanítanak – foglalta össze tapasztalatait Molnár Imréné, a Fókusz Könyváruház üzletvezetője. Náluk most nagyüzem van – több népszerű tankönyv már az első napokban elfogyott, így rendelést kell leadniuk a szülőknek. Tegnapra azonban megérkezett az első utánpótlás szállítmány.

A hetedik osztályos Szőke Csanád is szerdán vásárolt édesanyjával: biológia-, kémia-, földrajz-, fizika- és történelemkönyvet a Mozaik Kiadótól. – Tavaly még ilyen könyvekből tanultunk, és nagyon szerettem. Most más tankönyveket kaptunk a suliban, amelyek egyrészt használtak, gyűröttek, másrészt szerintem nem is ilyen jók. Ezekből jobb lesz tanulni – magyarázta. Nekik 10 ezer forintba került az ingyenes tankönyvcsomag kiegészítése.

Jövőre eltűnhetnek a magánkiadók tankönyvei

Öt magán-tankönyvkiadó indít pert a magyar állam ellen, mert az eljárás lefolytatása nélkül visszautasította májusi kérelmüket, hogy még öt évre meghosszabbítsák tankönyveik engedélyét. Információink szerint köztük van a szegedi Mozaik Kiadó is, erre vonatkozó, több hónappal ezelőtti, majd két nappal ezelőtt megismételt megkeresésünkre azonban a cég nem reagált.

A pert indító kiadók összesen 21 tankönyvre adtak be hosszabbítási kérelmet, így a bíróság 21 külön tárgyalást tűzött ki az ügyben. Ha a tankönyvkiadók elveszítik a pert, jövőre már csak állami tankönyvekből taníthatnak a magyar iskolákban.

Megkérdeztük szegedi olvasóinkat: Megőrizte a tankönyveit?

Dorogi Tamás (takarító):

Nem őriztem meg a régi tankönyveimet. Nem emlékszem, mi lett velük. Elvesztek, elkallódtak valahol az idők során, de azt sem tartom kizártnak, hogy még megvannak a padlás vagy a pince egy eldugott részében egy doboz legalján megsárgulva.

Kovácsné Héja Annamária (pszichológus):
Noha nem használom őket, de eltettem a régi könyveimet, amikor befejeztem az iskolát. Amennyire tudom, a szüleim padlásán porosodnak, oda kerültek iskola után, mert nem volt már rájuk szükségem, de azért kidobni sem akartam őket, hátha egyszer majd kellenek.

Petrovitz Dezső (nyugdíjas segédmunkás):
Nem tettem el a régi tanulnivalót. Oda se adtam a fiatalabbaknak. Szerintem az idő során elvesztek valahol. Sokat költözik az ember élete során, egy-egy ilyen alkalommal pedig elkallódhattak. Az sem kizárt, hogy annak idején direkt hagytam el őket.

Csényi Viktor (tanuló):
Akad olyan tankönyv, amit bedobozoltam, mert már nagy valószínűséggel nem kell. Olyan is akad, amit elöl hagytam, ha kellene, miután befejeztem az iskolát. Ilyen a magyar vagy a töri. Mivel továbbtanulok, szükségem lehet még rájuk a közeljövőben.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ajvárt ettek, kólót roptak Deszken

Ajvárt ettek, kólót roptak Deszken
Magyar, szerb, bolgár, makedón és görög táncosok roptak kólót a deszki focipályán, miközben rezesek fújták a talpalávalót szombat délután. Tovább olvasom