Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Sokemberes munkát végez

A városőrség szegedikum – legalábbis majdnem. Szegeden kívül csak egyetlen városban működik még ilyen szervezet az országban. Kovácsné Vadászi Erika, a szegedi városőrség vezetője hatgyermekes édesanya – az ország egyedüli női mentőautó-sofőrje.
Kovácsné Vadászi Erika hat gyermek és mentősofőrködés mellett vezeti a városőrséget Fotó: Schmidt Andrea
Hogyan lett városőrségi elnök? – Amikor a rendszerváltozáskor városőrség létrejött, a férjem volt az elnök. Aztán munkája miatt egyre több gondot okozott számára e poszt betöltése, és én vettem át a pozíciót – mondja Kovácsné Vadászi Erika. Felsőfokú biztonságszervező iskolát végzett, van vagyonőr-képzettsége, rendelkezik fegyvertartási engedéllyel is. Mi is pontosan a városőrség területe? A közrend, közbiztonság védelmétől a katasztrófa-, közterület-, ifjúságvédelemig minden – elsősorban a megelőzésre összpontosítva, együtt a terület hivatásos művelőivel.

Mostanában, amikor már Szegedről is mennek rendőrök Budapestre, az ottani tüntetések kapcsán – még inkább felértékelődik a városőri tevékenység. Ha egy szegedi rendezvényre, mondjuk, csak öt rendőr jut, beosztanak melléjük öt városőrt is – s az esetleges rendzavarók sokkal inkább meggondolják, hogy akcióba lépjenek-e, mint ha csak feleannyian
Az árvízkor is helytálltak

Az idei rekordárvízi védekezésben is részt vett a városőrség – az elnökével együtt. Sőt az elnöki házaspár gyermekeivel együtt. A hat gyermek közül a tizennyolc éven túliak már ténylegesen városőrként dolgoztak – a kicsik pedig mindig ott voltak, ahol a szülők. S a szülők mindig ott voltak, ahol éppen nagy szükség volt rájuk.  
biztosítanák a rendezvényt. Nemrég egy szegedi középiskola kért rendfenntartást a városőröktől a gólyabáljára, nemsokára pedig a karácsonyi vásár ró a a szervezetre megpróbáltatást: olyankor mindig ugrásszerűen megszaporodnak a zsebtolvajlások, autófeltörések.

– Működik egy móravárosi csoportunk is, Katona Gyula képviselő irányítja. Arra a városrészre nekünk nem is kell összpontosítanunk – mondja Kovácsné Vadászi Erika.

Ez nem is baj, mert Szeged többi része elég jól ellátja a szervezetet munkával. A városőrség elnöke sosem követeli meg a tagoktól, hogy itt meg itt mindenképpen jelen legyenek: társadalmi munkában végzett tevékenység az övék. De azért ahány embernek ott kell lenni, mindig ott van. Ha Kovácsné Vadászi Erika szól, hogy jönni kell – akkor nem könnyű nem jönni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új ruhát kap a Tiszavirág épülete

Több mint 100 millió forintból újítják fel a Tiszavirág zónázó épületét, a Balassa-házat. A műemléki… Tovább olvasom