Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Sokkal több biciklitartó kellene Szegeden

A szép időben egyre többen járnak kerékpárral a szegedi belvárosban. Mikor célba érnek, járművüket a legkülönfélébb helyekhez kötik: drótszamarakkal „díszítik" a belvárosi kerítéseket, oszlopokat, fákat és padokat.
Bár az újszegedi SZUE mellett a fürdő vezetősége létrehozott egy elkerített biciklitárolót, sokan mégis a környező kerítésekhez láncolják drótszamarukat.

Káosz

A kerékpártárolóknak általában az az intézmény az üzemeltetője, amely előtt állnak – tudtuk meg Varga Gábortól, a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. zöldterület fenntartási részlegvezetőjétől. Kérdésünkre elmondta, sehol nincs nyilvántartva, összesen hány ilyen kerékpártámasztó áll a belvárosban az önkormányzat, és a különböző szervezetek kezelésében.

– Jobban szerettem, amíg be lehetett vinni a biciklit a strandra. A gyerekekkel úgy könnyebb volt. De örülök, hogy ez a tároló egyáltalán létezik – halljuk Horváthné Nagy Ildikótól, aki a rendeltetésszerű tárolót használja. Barátnője, Nagy Szilvia csak a nyári szünetre érkezett haza családjával az Amerikai Egyesült Államokból. – Kint nem biciklizünk, ezért itt legszívesebben mindenhova azzal járok. Sajnos a belvárosban nagyon kevés a biciklitartó. Ha több lenne, az ösztönözné az embereket a kerékpárhasználatra – véli a fiatal anyuka, aki szerint a legpraktikusabb az lenne, ha fedett tárolókat hoznának létre.

Az új klinika előtt van tároló, de ember legyen a talpán, aki a lombos bokor alatt észreveszi. Ha az esős időjárás miatt állandósult sártengeren is átevickéltünk, kiköthetjük drótszamarunkat. Valószínűleg a nehéz megközelíthetőség is oka annak, hogy ottjártunkkor egyetlen bicikli sem volt a tárolóhoz kötve. A szemfüles látogatók inkább a feljáró pihenőjét, és a környező fákat használták megőrzőnek.

Szükség van rá

– Szegediként kifejezetten bosszant, hogy amíg nyugati megrendelőink részére nem győzzük száz- és ezerszám gyártani a különféle, esztétikus utcai kerékpártartókat, addig Szegeden ez senkit nem érdekel – írta szerkesztőségünknek címzett elektronikus levelében Kovács Károly. A panelház-felújítási program nyertesei közül néhányan belátták: nem biztos, hogy szeretnék a frissen vakolt, általában világos színű falaikhoz támasztva látni a kerékpárokat. Ezért tárolót vásároltak.

Ugyanez a helyzet a Nagyáruház előtt. – Most szerencsére még találtam szabad helyet, de sokszor kénytelen vagyok a korláthoz kötni a kerómat. Több ilyen drótizé kellene, legalább a forgalmasabb pontokra – mondja egy főiskolás lány, aki mindenhova kerékpárral jár. A Dugonics téren is kétkerekűek támaszkodtak a szökőkút melletti padok háttámlájához, míg az egyetem épülete előtti tartók üresen álltak. A Kárász utcán egy-két találékony kerekező a pad melletti hatalmas kaspóhoz zárta közlekedési eszközét.

– Mikor mihez. Fához, oszlophoz, padhoz, ablakrácshoz, akármihez – válaszol kérdésünkre az az idős néni, akit a Vasas Szent Péter utcai rendelőintézet előtt kérdeztünk, hol hagyja biciklijét a belvárosban. – Tárolóhoz a legkevésbé, mert abból alig van, de ha talál is az ember, az is ilyen, mint ez – mutat a megrongált vasdarabhoz, amit valószínűleg nem azért feszített fel egy ismeretlen, mert elvesztette a biciklizárja kulcsát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy igazi boszorkány a szegedi platánok alatt

Amit a szervezők csak remélni mertek, az tökéletesen beigazolódott, Szeged egyetlen valódi… Tovább olvasom