Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Sokkolta a külföldi diákokat a tranzitzóna látványa

A határzárat is megnézték azok a külföldiek, akik egy nemzetközi egyetemi program részeként Szegeden tanulnak két hétig. A Berlinben, Prágában és más európai egyetemeken tanuló indiai, brazil diákokat sokkolta a tranzitzóna látványa.
– Engem sokkolt a tranzitzóna látványa – az indiai Priyam Goswami Choudhury szerint, aki egy berlini egyetemen tanul már két éve, a valóságban ők maguk a migránsok. A lány azokra a diákokra gondolt, akik világszerte különböző egyetemekre pályáznak, keresztbe-kasul utazzák az európai és más országokat. – Jól beszélünk nyelveket, tanulunk és hosszabb ideig egy-egy országban élünk – az Indiában született nő szerint élesen el kell választani a menekülteket a migránsoktól – az előbbiek támogatásra szorulnak.
Kékesi Márk (jobbról) mutatta meg a hallgatóknak Röszkénél a határzárat. Fotó: Török János
Kékesi Márk (jobbról) mutatta meg a hallgatóknak Röszkénél a határzárat. Fotó: Török János

Hatvan egyetemi hallgató egy nemzetközi program részeként utazott Szegedre, ahol kéthetes intenzív kurzuson vesznek részt. A hároméves programban, amely a kora modern kori válság jelenre is érvényes összefüggéseit keresi, tíz európai egyetem vesz részt. Az elméleti programba három intenzív kurzust építettek be, ezek egyike a szegedi, ahol a migrációs krízist közelítik meg több szempontból. Ennek egy része volt a kirándulás a határzárhoz.

Nem börtön, de úgy néz ki

– Jó lett volna találkozni a tranzitban élőkkel – véli az indiai lány. – Azt a kevés intim szférájukat is elvettük volna – ellenkezik Priyammal a Prágában tanuló, portugál Rui Rato. Ebben nem sikerül dűlőre jutniuk, de abban egyetértenek, hogy a tranzitzóna valami teljesen más, mint ami innen pár száz méterre történik. A brazíliai Daniel Floquet nem is szépíti, amit gondol: koncentrációs táborra hasonlít a határzárba épített átmeneti migránstábor. A jelenleg Portugáliában élő Daniel azt is hozzáteszi, hogy amikor Tahitiből a földrengés miatt tömegesen menekültek hozzájuk, őket is hasonló táborokban helyezték el addig, amíg el nem döntötték, hogy befogadja-e őket Brazília vagy sem. Azt azonban teljesen képtelen dolognak nevezte a fiú, hogy naponta öt embert engednek be a tranzitba, majd többeknek ott kell tartózkodniuk akár egy éven át is.
Erasmusos diákok a határzárnál. Fotó: Török jános
 

Mindenkinek van saját tapasztalata

– Nálunk nem újdonság – a portugál Rui szerint hozzájuk régóta folyamatosan mennek Afrikából. Bár az emberek egy része idegenkedik az érkezőktől, a közbeszéd mégis a lehetőséget hangsúlyozza ebben, hiszen Portugáliában recesszió van, elöregedett a népesség.
– Brazíliában befogadták például a Tahitiből menekülőket, de azzal már nem törődött a kormány, hogy mi lesz velük – Daniel ezt saját hazája hibájaként említi. A brazil fiú szerint a honfitársai akkor sem háborodtak fel, amikor 2015-ben a kormány a nagyobbacska menekülttömeg befogadását ajánlotta fel.

– India hatalmas ország, több száz nyelvet beszélnek – magyarázza nevetve Priyam, hogy miért értette félre a kérdést. Először ugyanis az indiai lány a belső migráció okait próbálta megmagyarázni. Miután megértette, hogy az országon kívülről érkezőkre kérdeztünk, akkor az ötvenes években, Tibetből érkezőket említi, akik azóta is a kormány által kijelölt telepeken élnek, szigorúan ellenőrzik őket. Sokan mennek Afrikából is, nekik számolniuk kell azzal, hogy Indiában még mindig az európaiakat fogadják szívesebben, pedig már elindult a gyarmatosításkori szemlélet megváltozása.

Nem csak európai probléma

– A menekültek nagy része haza fog menni, ha ott nem kell a terrortól, a háborútól félniük – Rui Rato szerint a jelenlegi hullám alkalmasint lecsenghet, de a krízisnek mégsem lesz vége, mivel a víz- és az élelmiszerhiány miatt máshonnan indulhatnak el tömegek. A fiatalok azt nem tudják, mi lehet a megoldás, de hallgatóként információkat gyűjtenek, figyelnek. – Ha nem hoz döntéseket Európa és a világ, akkor vagy katasztrófában, vagy valami felismerésben fog végződni, de semmiképpen nem kerülhetők el a veszteségek – értettek egyet a diákok.


 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kellemes nyári időt ígérnek Medárd napjára, adjuk mellé a szokásos hírösszefoglalót

Kellemes nyári időt ígérnek Medárd napjára, adjuk mellé a szokásos hírösszefoglalót
Örülünk, mert ha ma esne, abba sem hagyná negyven napig. A csütörtök kispéntek, már csak egy hideg… Tovább olvasom