Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Sokoldalú segítség a patikából

Szeged - Megnőtt az igény a vény nélkül kapható gyógyhatású készítményekre, és az emberek szívesen végeztetik a gyógyszertárakban azon vizsgálatokat, amelyekhez nem szükséges orvos. A szegedi Tisza Palota Patika ingyen végez vércukor-, koleszterin- és vérnyomásmérést, az egyre gyakoribb túlsúly miatt testsúlyt és -magasságot is mérnek.
Egyre több ember keresi fel a patikákat az öngyógyszerelés igényével, vény nélküli szereket keresve gondjaikra, tapasztalják a patikusok. Megnőtt a kereslet az olyan egyszerűen elvégezhető mérésekre is, amelyekhez nincs szükség orvos közreműködésére, ilyen például a vércukor vagy a koleszterinmérés. A gyógyszerészek ebben is segítséget nyújthatnak egy vásárlóbarát patikában. – A patikus munkája ma már nem csak mechanikus gyógyszerkiadásból áll, segítünk eligazodni a vény nélkül kapható készítmények között, ahol egy laikus eltéved – magyarázta Kocsis Éva, a szegedi Tisza Centerben található Tisza Palota Patika vezetője. A reklámok nagy hatással vannak a vásárlókra, de nem biztos, hogy a tévében látott szer az ő gondjukat is orvosolja. Sokan jönnek úgy, hogy azt kérik, ami az ismerősnél bevált, de még nátha és nátha között is lehet különbség.

A patikában koleszterint, vérnyomást és vércukrot mérnek, ezen felül testsúlyt, testmagasságot és derékméretet (testtömegindex) is – mindezt ingyenesen, a hét minden napján, ami egyedülálló a maga nemében. A gyógyszertár vezetője elmondta: egyre nagyobb probléma hazánkban is az elhízás, ami szív- és érrendszeri betegségekhez, kettes típusú cukorbetegséghez is vezethet. Ha a mért értékek eltérnek a normálistól, hasznos táplálkozási tanácsokkal gazdagodhatnak a hozzájuk betérők.

Kocsis Éva gyógyszertárvezető kérésre még a testmagasságot is megméri a patikában. Fotó: Karnok Csaba
Kocsis Éva gyógyszertárvezető kérésre még a testmagasságot is megméri a patikában.
Fotó: Karnok Csaba

– Óriási a patikus felelőssége abban, hogy felmérje: meddig terjed a hatásköre, ha súlyosan magas értékekkel találkozunk, az illetőt azonnal orvoshoz küldjük – írta le a szokásos eljárást a patikavezető. Az enyhe fokú eltérésekre először vény nélkül kapható, gyógynövénytartalmú szereket ajánlanak. Enyhén magas vérnyomásra vérnyomáscsökkentő, enyhén magas vércukorszintre vércukorszint-csökkentő teát javasolnak – a babhéjból készült tea kiváló vércukorszint-csökkentő hatással bír –, de a koleszterinszintet is lejjebb lehet vinni gyógynövénykészítményekkel. A gyógyszerészi képzésbe a gyógynövénytan is beletartozik – Kocsis Éva szerint az emberek sokszor jobban megbíznak a természetes alapú készítményekben, mert tartanak a gyógyszerek mellékhatásaitól. Gyógyszeres kezelést is kiegészíthetnek gyógynövény hatóanyagú szerekkel.

A patika dolgozói nyomon követik a vásárlók gyógyulását is. A betegek mért adatait – a beleegyezésük esetén – naplóban rögzítik, és arra kérik őket, jöjjenek vissza egy hónap múlva, amikor ismételten megmérik az értékeket. Így végig tudják követni, hatnak-e az ajánlott vény nélküli készítmények, és ha nem csökken a magas vérnyomás, koleszterinszint, ha kóros mértékű marad az elhízás, orvoshoz irányítják a beteget. Aki el akarja kerülni az esetleges várakozást, telefonon is bejelentkezhet a mérésekre. Előfeltétele csak a vércukormérésnek van: ajánlott üres gyomorral érkezni, reggel vagy étkezés után legalább két órával, mert étkezés után magasabb értéket mérnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beteg fákat vágnak Szeged belvárosában

Szeged - A favágók éjszaka dolgoznak, és néhány napig közszemlére otthagyják a fatörzsek egy… Tovább olvasom