Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

Sole, Pick, Paprika: tiszták, de jelentkeztek

Saját dokumentációjuk szerint tiszták azok a szegedi cégek, amelyek az elsők között jelentkeztek hatósági vizsgálatra, mivel használnak a termékeikben guargumit tartalmazó, úgynevezett E412-es adalékanyagot.
A hatóságok először mára ígérték a guargumi esetleges dioxinszennyezettségével összefüggő vizsgálatok részletes eredményét, de a hatalmas mennyiségű adalékanyag-minta miatt még az is lehet, hogy csak hétfőn teszik közzé. A termékek biztonságáért a gyártók felelnek, így a vizsgálatok költsége is őket terheli.

Guargumit tartalmazó adalékanyagot az élelmiszeriparban állományjavításra, az eltarthatóság növelésére alkalmaznak, Magyarországon legalább 200 vállalkozás használja rendszeresen. A hatóság felhívására – nyilatkozzon az a cég, amelyik felhasznál, vásárol, forgalmaz Indiából származó guargumis állományjavítót – a megyéből a Diabet Trade Kft.-t követően a Sole–Mi-Zo, a Pick Szeged és a Szegedi Paprika Zrt. azonnal, önként jelentkezett és kért független vizsgálatot.

A Sole–Mi-Zo partnerei elküldték azokat az igazolásokat, amelyek bizonyítják, a guargumi-hisztériában hírbe hozott svájci nagykereskedőktől nem vásároltak guarmaglisztet. Mégis kértek független vizsgálatot, hogy tisztázzák magukat a fogyasztók előtt. A szegedi központú tejipari mamutnál a pudingporokat zárolták, mintegy 20 ezer kilogrammot, és az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság honlapja szerint egy termék gyártását le is állították.

Zárolásra akkor kerül sor, ha a cég nem tudja felmutatni a szükséges dokumentációt, de amint megteszi, feloldják a zárlatot – mondta Farle Csaba, a megyei állategészségügyi hatóság igazgatóhelyettese. Amennyiben nincsenek laboreredmények, akkor a hatóság vesz mintát.

A Pick Szeged Zrt. az elsők között jelentette be, hogy termékeiben nincs dioxinnal szennyezett adalékanyag – közölte Kovács László elnök-vezérigazgató. Guargumit bizonyos fűszerkeverékek tartalmazhatnak. „Tisztaságukat" a beszállító mindig hitelt érdemlően dokumentálja, a Pick azonban ezzel nem elégszik meg: maga is bevizsgáltatja független laboratóriummal a szállítmányt. Az új partnereknél az összes tételt megnézetik, a régieknél szúrópróbaszerűen ellenőriznek. A napokban a részvénytársaság mind az öt gyárában megjelentek az állategészségügy szakemberei, s mindenütt elfogadták a dokumentációt. Mintát nem kellett venniük. A Picknél a hagyományos termékek nem tartalmaznak E412-es adalékanyagot, csak az olcsóbb „pépesek", például a virsli és a kenőmájas.

Információink szerint a Szegedi Paprika Zrt.-nél egy kisebb tétel fűszerkeveréket zárolt az állategészségügy.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felavatták Gregor József síremlékét

Többszáz tisztelője jelenlétében felavatták a tavaly októberben elhunyt Kossuth-díjas basszista… Tovább olvasom