Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 27°C Még több cikk.

Solymosi Frigyes, a legismertebb magyar kémikus

Szeged - Öröm számára a kutatómunka: bár március 30-án lett 80 éves, a nála fiatalabbakat megszégyenítő lendülettel dolgozik Solymosi Frigyes akadémikus. A Szegedi Tudományegyetem professor emeritusával a teljesítményről és a támogatásról is beszélgettünk.
– Különszámában köszönti az egyik legjelentősebb nemzetközi kémiai folyóirat. Meglepetés?
– Nem lelkesedem ezért a jubileumért. De azt már nem tudtam elérni, hogy a világ különböző országaiban élő barátaim és tanítványaim ne szervezkedjenek: 20–25 tudományos dolgozatot küldtek a Catalysis Today nekem dedikált különszámába. A Nobel-díjra is jelölt Sir John Thomas, az egyik cambridge-i intézet vezetője, a Brit Királyi Akadémia tagja írta az előszót, ami igazán megtisztelő.

– Alkotókedve és lendülete töretlen. Az elmúlt három évben 20 publikációja jelent meg. Mi a titka?
– Nem magamnak, a génjeimnek köszönhetem a munkabírást: hétfőtől péntekig mindennap reggeltől estig a laboratóriumban dolgozom a körülöttem lévő 5–6 fiatallal. Örömet szerez a munka. Semmihez sem hasonlítható jó érzés, ha egy feladatot sikerül megoldani.

– Most éppen milyen munkának jutott a végére?
– Tiszta, szén-monoxid-mentes hidrogént sikerült előállítanunk kiemelkedő hatásfokkal! Ez eddig senkinek sem ment, pedig bontották, bontottuk már az etanolt, a metanolt, a metánt, de mindig ott maradt a szén-monoxid is, amely mérgezi az üzemanyagcellákat. Az eredmény jelentőségét jelzi, hogy dolgozatunkat rekordsebességgel már meg is jelentette egy rangos nemzetközi folyóirat.

Fotó: Schmidt Andrea
Solymosi Frigyes 11. a világ  kémikusának rangsorában.
Fotó: Schmidt Andrea

– De hogyan mérhető a tudományos teljesítmény? 1998-ban az Applied Catalysis elkészítette a katalizis és felülettudomány területén dolgozó több mint 100 ezer kutatónak a rangsorát. E névsorban Solymosi Frigyes a 11.
– Ez az előkelő helyezés valóban „sokat ér". De arra is büszke vagyok, hogy egy lengyel kutató kimutatta, „Solymosi, aki a heterogén katalízis területén dolgozik, sokkal több hivatkozással rendelkezik, mint bármely lengyel kémikus". Örömöt szerez az is, hogy a tudománymetria hazai bevezetése óta első vagyok a magyar kémikusok között: 9240 hivatkozási számmal és 50 Hirsch-indexszel. Utóbbi azt jelenti: van 50 olyan dolgozatom, amelyikre legalább 50 hivatkozás van.

– A tudománymetriát a teljesítménycentrikus amerikaiak találták ki a 70-es, 80-as években. Az Unió átvette, pályázati pénzek előosztásánál döntő szempont. De önnek mint a társadalmi visszásságokat folyamatosan ostorozó közírónak mi a javaslata arra, hogy a tudomány számok uralta világversenyében felzárkózhassanak a nyugatiaknál régóta rosszabb körülmények között dolgozó kelet-európai kutatók?
– Csak úgy, ha speciális segítséget kapnak. Ezért javasoltam Orbán Viktornak, hogy Magyarország EU-elnökségi időszakában kezdeményezze a kelet-európai, volt szocialista, mára uniós tagországok kutatói számára egy külön pályázati pénzalap létrehozását. Ezzel a kedvezménnyel néhány év alatt felzárkózhatnánk, erősíthetnénk Európát a nemzetközi versenyben – a jövőben. Aztán azt kellene elérnünk, hogy a tudomány területén összhangban legyen a teljesítmény és az anyagi támogatás.

Olvasóink írták

 • 9. öregvegyész 2011. április 04. 14:49
  „Mégegyszer leirom, genealógiai ügyekben ne a telefonkönyvből informálódjunk,mert az ,hogy valaki azonos nevű még nem jelenti,hogy rokon is.Mindkét részt jól ismerem. Most aztán tessék moderálni! Magyarul valami okosabb embert szeretnék látni moderátornak.De kérem most ne tegye, mert semmi alapja nincs rá!”
 • 8. öregvegyész 2011. április 02. 14:17
  „moderálva> Valamivel közelebbről ismerem a családot. Lennél szives először tájékozódni?
  SF.nekem tisztelt kollegám volt,de soha sem értettünk egyet,ma sem. Nem az impakt faktor számít ,hanem becsületes törekvése. De lényegében nagyot nem alkotott,mindig ott van az a makacs kis csak még. Teszem azt a metánt régóta tudjuk szénre és hidrogénre bontani,pl igy gyártják a kormok egy részét.Nagy hajcsár volt, aki minden ötletét kitapostatta az embereiből, de ma ez egy stilus. Én a cikk számmal nem dicsekednék. A másik politikai érzékét célirányosnak tartom. Magánügye. Nem lenne szüksége rá.”
 • 7. varadipal 2011. április 02. 13:56
  „Isten éltesse, csak fel ne robbantsa a panellakást,a házi barkácsolással, mint Pesten a kollégája.”
 • 6. sevenof9 2011. április 02. 00:46
  „meg kell szeliditeni a villamokat es vizet bontani veluk:)
  vagy homokot olvasztani,ahol az eddigi legjobb redneck-filmben tettek:)

  Alapvetoen elvezet kicsit belulrol nezni a Guczi-Somorjai-Olah-Lercher-Yates...meccset:)”
 • 5. deszkás 2011. április 01. 23:31
  „Nem is "szereti" a hatalom.”
 • 4. kalkutta 2011. április 01. 20:50
  „Solymosi professzor valóban tiszteletre méltó. Ráadásul közéleti írásai is vannak.”
 • 3. Mike3 2011. április 01. 13:02
  „Gratulálok! Nagyszerű ez az elhivatottság!
  Nagyapámra emlékeztet... Kicsit volt csak fiatalabb Solymosi Úrnál amikor rosszul lett a kutató intézetben. Többé nem tért vissza dolgozni. Emlékét rengeteg szabadalom, számtalan kitüntetés és egy Kossuth díj őrzi, annak ellenére, hogy soha nem volt párttag és nyíltan bírálta a rendszert...

  Jó egészséget és eredményes munkát kívánok!”
 • 2. jq 2011. április 01. 12:59
  „Isten éltesse!”
 • 1. frakk 2011. április 01. 12:21
  „Solymosi úr gratulálok a sikereihez, és kiváló nevelő munkájához. Azt hiszem diákjai között szerepel az egyik "London fiú" is. Ezek közül a fiatalok közül hamarosan új Nobel díjasa lesz Szegednek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bilbaóban muzsikál a szimfonikus zenekar

Szeged - Spanyolországba indul ma a Szegedi Szimfonikus Zenekar, amely már visszatérő… Tovább olvasom