Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Sólyom döntéséről kérdeztük Hüvöst, Botkát és Ványait

Szeged - A köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte az országgyűlésnek a december 17-én megszavazott egészségbiztosítási törvényt. Helyi politikusok véleményét kértük Sólyom László döntéséről.
Hüvös László, a szegedi önkormányzat Fidesz-frakciójának vezetője: – Sajnálatos, hogy egy ilyen törvényt egyáltalán elfogadott az országgyűlés kormánypárti többsége. Tekintettel arra, hogy az egészségbiztosítás privatizációja káros az országnak, az embereknek, elnök úr bölcs döntést hozott azzal, hogy nem írta alá ezt a törvényt. Bízom abban, hogy a Gyurcsány-kormány az elkövetkező időszakban belátja saját hibáját és elveti a törvényt, vagy az újratárgyalás során a felelősen gondolkodó baloldali politikusok nem szavazzák majd meg. A szegedi Fidesz-frakció arra kéri a szegedi kormánypárti országgyűlési képviselőket, hogy az ország és az emberek érdekében ne szavazzák meg újból ezt a törvényt.

Botka László, Szeged polgármestere, az MSZP országgyűlési képviselője: – Sólyom László nem utasította el a törvényt, mert akkor az Alkotmánybírósághoz küldte volna. A magam részéről februárban ugyanúgy támogatni fogom a törvényt, mint eddig. Ez a jogszabály ugyanis nem a kötelező társadalombiztosítás felmondása, hanem azt szolgálja, hogy a magyar egészségügy a betegek érdekeit figyelembe véve újuljon meg. Az egész 2007-es év egyik legfontosabb kérdése az egészségügy volt, tehát nem hiszem, hogy elégtelen lett volna a lefolytatott társadalmi vita. Ám ezt rettentő nehéz úgy végigcsinálni, hogy az ellenzék tudatosan olyan dolgokat mond a reformról, amelyek nem igazak. Az pedig nem alternatíva, hogy minden maradjon a régiben.

Ványai Éva, az MDF politikusa, a szegedi önkormányzat egészségügyi és szociális bizottságának elnöke: – Szerintem a változást a köztársasági elnök úr is támogatja. Alkotmányos kifogást nem tett, nem küldte vissza a törvényt az Ab elé, ezzel is gyorsítva a reformot. A társadalmi elfogadottságot kérdőjelezte meg, széles körű egyeztetésre és értelmezésre szerintem is szükség van.

Hetedszer küldött vissza

Az államfő 2005. augusztus 5-i beiktatása óta hetedszer küldött vissza megfontolásra törvényt az országgyűlésnek. Először 2005. december 30-án, az állam tulajdonában álló ingatlanokon pártok számára biztosított ingyenes ingatlanhasználat megszüntetéséről szóló törvénnyel tett így, mert az nem biztosította a pártok esélyegyenlőségét. A javaslatot a szocialista Molnár Gyula visszavonta. 2006. március 2-án Sólyom László megfontolásra visszaküldte az országgyűlésnek az esélyegyenlőségi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényt, mert túl távolinak tartotta az önkormányzati épületek akadálymentesítésére adott határidőt. 2006. augusztus 2-án az egyes törvények mentelmi jogra vonatkozó rendelkezéseinek módosításáról szóló törvényt „dobta vissza" a köztársasági elnök. A parlament ez esetben is elfogadta a törvények módosítását. Csakúgy, mint 2006. november 29-én, amikor Sólyom László az Egyesült Államokba utazók adatai kezelését érintő jogszabállyal kapcsolatos törvényt vétózta meg. Legutóbb idén, július 3-án küldött vissza törvényt.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. zb70 2007. december 28. 23:48
  „Ha Sólyom egy jellem mert miért ne lenne az, hisz nem baloldali politikus és tartja a szavát akkor legközelebb sem írja alá. És ha ez történik akkor megszegi a szabályokat ezért lemond. Ha lemond akkor új államfő népszavazás lesz, és egy kalap alatt lehet szavazni a készülő törvényről... Ha Sólyom jellem ez fog történni.”
 • 20. fogyaszto 2007. december 28. 22:52
  „Nyilvan azert koltunk 40% tobbet a szlovakoknal mert 40% tobben is vagyunk!A kozpontositott TB az Egyesult kiralysagban jol mukodik itt is mukodhetne jol.Attol hogy tobb bizosito lesz az orvosok es a betegek nem fognak megtaltosodni csak az uzletemberek de ok aztan NAGYON!!!!”
 • 19. FerkóPa 2007. december 28. 19:02
  „Ma 40%-kal többet költünk az egyes állampolgárok egészségügyi ellátására mint a szlovákok, több az egy betegre jutó ápolónők és némileg az orvosok száma is. MÉGIS alacsonyabb a várható élettartam idehaza. A Kádár János által kitalált, előbb úgy-ahogy, végül pedig rosszul működő állami rendszert amiben az orvos felett semmilyen kontrollt nem gyakarol a TB, ahol a klinikai nőgyógyászok, fogorvosok, stb. lényegében állami pénzből magánpraxist tartanak fenn és adót sem fizetnek az nem tartható fenn tovább, még akkor sem ha egy népszavazáson az orrukig látók többsége esetleg a komenyizmus fenntartását szavazza meg az egészségügyben.

  LEHETSÉGES hogy a mostani reform nem minden lépése jó, lehet benne káros elem is DE a jelenlegi rendszer megtartása lenne a legrosszabb.

  Ja, és jó lenne erről a témáról értelmesebben beszélgetni és nem századjára viszontlátni a politikusok szájából kipotyogott sablonos érveket és szófordulatokat (tömeggyilkosság, zavaros törvény, stb.). Sikerült átnéznem a jogszabályt, és ha valaki nem érti az valószínűleg nem jogász.”
 • 18. egal 2007. december 28. 18:59
  „Lehet, hogy nem jól tudom, de szerintem f i z i o therapia csak az Anna-fürdőben van, f i z i k o th. pedig az I-es Rendelőben.”
 • 17. gyalogkakukk 2007. december 28. 17:41
  „Tivadar elvtárs!
  fizioterápia
  rendezettebb
  Szegeden
  utána
  egyeseknek
  Általános iskola 3. osztályban tudni kell...
  Mennyi adósságot halmozott fel Bottka?????”
 • 16. Tivadar 2007. december 28. 17:21
  „csak a tények kedvéért:
  6-évvel ezelőtt Mikola István akarta a feleségével együtt a
  szegedi Járóbeteg ellátásra rátenni a kezét.
  3-éve Szegeden a járóbeteg ellátásban a fizikóterápia,a labor,a gastroenterológia,..Stb.magánkézben üzemeltetik.Változott valami? Igen. Fejlesztették a müszerparkot,rendezetebb az egész rendszer,nem kell több órát várni.
  Aki pedig Botkát szidja az egyszerüen csukott szemmel jár szegeden.Jelenleg is 28-nagyberuházás folyik arról a 25 milliárdos
  beruházásról,ami Szeged közlekedési rekonstrukcióját jelenti
  2010-ig,már nem ia beszélve.Hát Igen ezek tények,ezeknek utánna lehet nézni,a tények pedig makacs dolgok.Soha ilyen fejlődés még nem volt Szegeden.
  Jó lenne már eggyeseknek a szürkehályogot a szeméről levetetni.”
 • 15. Lappland 2007. december 28. 17:13
  „A nagy hülye botka már megint a fönökei süket dumáját fujja,nincs önálló gondolata.Az egészségügy reformja egyenlő a magánkézbe tőrténő átjátszással?Ez a magyar beteg érdeke-hülye elvtárs?A lefolytatott társadalmi vita csak a szadesz szerint egyértélmű,még a komcsiknál is vannak belső ellenzők.Remélhetőleg a maszopos képviselők is átgondolják februárig ezt a zavaros törvénytervezetet/apropó,a törvénytervezet az interneten hol található meg,egy ideig fenn volt!/”
 • 14. madártej 2007. december 28. 16:40
  „Azt nem tudom, hogy milyen alapon adnak el, mint állampolgárt a magánosított eü.-nek. Erre nem terjedt ki senki figyelme? Eddig az állam húzta le a lóvét a fizuból, ezután a magánbiztosítókat tömhetjük. Aki meg nem, az kap két aszpirint minden bajra, oszt jónapot.”
 • 13. ditti 2007. december 28. 15:47
  „Sólyom hozta a formáját! A nagy horderejű dolgokat nem meri felvállalni! Ennél jóval kisebb jelentőségű ügyekben az Alkotmánybírósághoz fordult, ezt meg átengedte!
  Nagyot csalódtunk benne!”
 • 12. Balog Jenő 2007. december 28. 15:40
  „Nesze semmi fogd meg jól!
  Sólyom elnök úr Ö tudja miért nem akar az mszp-vel tengelyt akasztani.
  Tiszta világos, hogy egy követ fújnak, ha nem úgy lenne az Ab-nek tivábbitotta volna.
  Igy csupán időhúzás az egész!
  Újra megszavazzák, de Sólyom úr már akkor nem tehet semmit!
  Az egész reform egy piszkos üzlet, ami egyenlő a Népnyúzással!”
 • 11. sevenof9 2007. december 28. 15:08
  „En meg mindig nem latom at,hogy az a bizonyos szoksasos szoclib 8% eszkozaranyos nyereseg-garancia (lasd degaz,demasz es tsai-suchmann elvtars,koszonjuk NEKED!) miert jobb,mintha ez a 8% a TB-nel maradna.

  Hamar reform: privatizaljak a korhazat. Olyan kikotessel,hogy az allami betegeket el kell latni a maganbetegektol meg annyit kernek,amennyit nem sajnalnak. Ennek legalabb lenne befektetoi oldalrol is nyeresegszaga. A penztar-biztosito privatizacio nyilt szocimutyi, egyertelmuen penzlopasrol van szo.”
 • 10. marskutató 2007. december 28. 12:54
  „Az a baj, hogy Ványai az eredeti szakmájában is ugyanennyit ártott volna. Beépített tag, nem tudom, mennyire büszkék rá a gyerekei.”
 • 9. madártej 2007. december 28. 11:52
  „Érdekes, dr.Ványai mennyire mellé beszél, noha eddig ő volt a városi szószólója az eü. átalakításának. Talán Ibólya leszólt nekik, hogy más a kása Mása? :)”
 • 8. triatlonos 2007. december 28. 11:34
  „T. Dezső Bá!
  Most ez a törvény az SZDSZ-ről, és az MSZP-ről szól. Ha nehezen is de megszülték, áterőszakolták saját magukon, erről beszéljünk! Most a FIDESZ nem játszik! Maradjunk a tárgynál. Mi is a lényege ennek a törvénynek?”
 • 7. Ellenzéki 2007. december 28. 10:48
  „Dezső Bá!
  Az írás amihez hozzá fírkáltál másról szól!
  Nem mondták!?
  Figyelj már öreg a részletekre is!”
 • 6. Ellenzéki 2007. december 28. 10:41
  „Dezső Bá!
  Nem kell itt a rizsát szornia, főleg nem fogadatlan prókátorkodnia!
  OLVASSA EL A TÖRVÉNYT ÉS UTÁNA DUMÁLNI!
  Én elolvastam, mint a 111 oldalt!
  Nekem van jogom dumálni róla, magának meg nincs!
  Megkérdezem, mennyit fizet magának az MSZP-SZDSZ az itt bedobott dumájáért?!
  Maga egy sz@rkavaró!”
 • 5. "Dezső Bá" = "Logaritmus" = "Garfield" = ??? 2007. december 28. 10:40
  „http://www.delmagyar.hu/forum/az_egeszsegugyi_ellatasrol/33/205/?action=kifejt&ord=1&limit=10&page=5
  Logaritmus "Dezső Bá", ezt már #603. Szerző: Garfield 2007-12-25 - 10:55 ó. néven megírtad, tudjuk kívülről. A szóhasználat árulkodó, v.ö. http://www.google.com/search?&q=logaritmus+fidesz+%C3%A1lszent”
 • 4. Dezső Bá 2007. december 28. 09:43
  „A Fideszről ennyit:
  http://index.hu/politika/belfold/heves8764/

  Álszent csapat. :)”
 • 3. Ellenzéki 2007. december 28. 09:04
  „A Botka féle nyilatkozat nem más mint EGY SZAVAZÓGÉP NYILATKOZATA!
  Nála első a párt, második a párt, harmadik a párt, a többi meg nem számít.
  Ványai, meg egy megélhetési helyezkedő!
  Csak azt nem értem, hogy miért nem igazol át az MSZP-be, hiszen ott a helye!”
 • 2. szögedi 2007. december 28. 08:44
  „Bottkától megszoktuk, hogy a nép ellen szavaz.
  Ványai egy megélhetési politikus, mindig oda-nyal, ahonnan koncot vár - nem létezik ennél undorítóbb jellem.”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Székhelyi József: Tettem a dolgom, dirigáltam

Szeged - Csak utólag derült ki, hogy a szegedi színház karácsonyi gáláján Garamhegyi Ábel… Tovább olvasom