Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Somfai Vali a szegedi Bánk bánnal fejezi be pályafutását

Csík György tervei alapján korhű lábbeliket készített a szabadtéri Bánk bán-produkciója számára Somfai Vali. A legkiválóbb hazai színházi cipésznek – aki számos színházzal és világsztárral dolgozott már együtt – ez a munka a hattyúdala.
Somfai Vali Marton Évának mutatja Gertrudis cipőjét. Fotó: Schmidt Andrea
Somfai Vali cipőipari technikumban végzett, majd évekig egy cipőgyárban dolgozott. Amikor a hatvanas évek elején cipészműhely-vezetői állást hirdetett az Operaház, megkapta a nagy kihívást jelentő munkát. 1988-ig a dalszínház volt a második otthona, de akkor saját műhelyt indított. – Rengeteg csodálatos produkción keresztül tanultam meg a szakma fortélyait. A speciális színházi cipészetet ugyanis sehol sem tanítják, csak a gyakorlatban lehet elsajátítani a mesterfogásait. Először bizonyítanom kellett, hogy elfogadják, elismerjék a tudásomat. Sok segítséget kaptam a Kossuth-díjas jelmeztervezőtől, Márk Tivadartól, aki ugyan rettenetesen rátarti ember volt, tartotta a több lépés távolságot, de amikor megérezte, hogy valaki teljes odaadással végzi a munkáját, akkor szolgálatkésszé vált, szívesen adott szakmai tanácsot – meséli Vali, aki évtizedeken át a Szegedi Szabadtéri Játékok számára is dolgozott.

– A színházi munka a hagyományos cipészethez legfeljebb annyiban hasonlít, hogy ugyanúgy kell beverni a szöget. Másképp kell megcsinálni egy balettcipőt, egy latin tánccipőt, egy vászon gyakorlócipőt vagy egy olyan míves D’Artagnan-csizmát, amit nemrégiben a Vígszínház számára készítettünk. Ha vannak olyan ötletes jelmeztervezők, mint például Csík Gyuri, aki a Bánk bán ruháit is zseniálisan megálmodta, akkor akár a nagyharangot is rászereljük a csizmákra. Most is olyan gyönyörű lábbeliket tervezett, hogy öröm volt megcsinálni. Mindegyik csizma egy valóságos gyöngyszem! Számomra mindig az a legfontosabb, hogy a színészek, énekesek jól érezzék magukat a cipőimben, hiszen gyakran három-négy órán át állnak bennük a színpadon. A lábbeli nem akadályozhatja őket, kényelmesnek, puhának kell lennie. Tudnom kell, kinek hol van bütyke, keményedése.

Mephistóval is dolgozott

Vali friss munkái közül a Madách Színházban látható Broadway-musicalre, a fergeteges sikerű Producerekre a legbüszkébb. Azt mondja, a szteppjelenetekben szinte élnek a cipői. A bécsi Volksoper az Anna Kareninához, a mörbischi ünnepi játékok a Luxemburg grófjához rendelt tőle lábbeliket. Bécsben Rudolf trónörökösről forgattak nemrégiben egy tévésorozatot, amiben az egyik főszereplőt Szabó István Oscar-díjas Mephistójának címszereplője, Klaus Maria Brandauer játszotta. Vele is tartott Vali cipőpróbát.

Vali az Operaház sztárjaival dolgozott a legtöbbet. Sokszor próbált cipőt a legendás Bánk bánnak, Simándy Józsefnek. Szeretettel emlékszik Németh Marikára, Bessenyei Ferencre is. – Házy Erzsike volt a kedvencem, aki sokszor bejött a műhelyünkbe, bájos és kedves volt, nem nézte le a cipészeket. 71 éves múltam, ma már tisztelnek a korom miatt is, de régen előfordult, hogy az egyik énekesnő elragadtatta magát, és odáig fajult az ügy, hogy a végén a társulat előtt kellett bocsánatot kérnie – emlékszik a ritka kivételre Vali, aki sok forgatáson is dolgozott.
Például a Hídember és Bánk bán filmváltozata számára is ő készítette a lábbeliket.

– Úgy döntöttem, ez a Bánk bán lesz a hattyúdalom. Elfáradtam, a férjem beteg, szeretnék többet mellette lenni, ezért új produkciót már nem vállalok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bérházfelújítás a kiskörúton

A kiskörúti bérházak felújítása a napokban a Lófara felőli oldalon folytatódik. Tovább olvasom