Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Somló Tamás zenéről, lemezekről és stílusokról

Eredetileg a budapesti zsidó nyári fesztiválra szerveződött a Havanna Gila nevű formáció, amely a kelet-európai klezmermuzsikát ötvözi a latinos, kubai ritmusokkal. A négy énekes szólista: Bíró Eszter, Gerendás Péter, a Cotton Club Singers frontembere, László Boldizsár, valamint Somló Tamás legújabb formációjukkal hétfőn este 7 órától játszik a Szegedi Ifjúsági Házban.
Somló Tamás szinte minden hangszeren játszik. Fotó: DM/DV
Izgalmas estének ígérkezik a Havanna Gila hétfői szegedi koncertje, hiszen a klezmerzenét és a latin dallamokat ötvöző, a Buena Vista Social Club produkcióira jellemző hangzásvilágú muzsika két egymástól távoli világ zenéjét gyúrja össze. Része van ebben négy szólistának, akik közül Somló Tamást faggattuk a különös formációról.

– Ez a zenekar Gerendás Péter és László Boldizsár találmánya. Az ő ötletük volt, hogy ezt a két műfajt ötvözni kellene egymással. Továbbá ők hívták meg a produkcióba Bíró Esztert, és engem is. Az egészet Cseke Gábor hangszereli és koordinálja zeneileg, az ő zenekara kísér bennünket.

Somló bevallja: eleinte kicsit kételkedett abban, hogy ez a két műfaj összegyúrható. Ám a próbákon kiderült: jól van kitalálva, s hogy a kétféle dolog, a klezmer- és a latin zene összeegyeztethető. Valóban működik. A Havanna Gila zenéjének érdekessége a szokatlanságában van.

Somló mesél arról is: az énekesi feladatok mellett például László Boldizsár konferálja az estét nagyszerű humorral, Somló Tamás pedig szaxofonon játszik néhány dalban, olykor improvizál. Ezzel kapcsolatban megoszt velünk egy kedves történetet.

– Van egy közös dalunk Bíró Eszterrel, egy nagyon szép lassú dal. Az első előadást látta a hatéves kislányom is. A koncert után bejött az öltözőbe, és megkérdezte: „Papa, abba a szép számba miért kellett neked beletrombitálni?" Részéről ez volt a kritika.

A Havanna Gila mellett Somló Tamás másfajta muzsikával is foglakozik. Zenész baráti körével – Závodi Gáborral és zenekarával – dolgozik, fellép. Kicsit csalódottan mondja: mostanában keveset, mert élőkoncertre manapság keveset hívják őket, Szegeden is régen jártak. Závodiékon kívül egy debreceni csapattal is fellép olykor, a Zabrak a Zabra nevűvel.

Cirkusz és lemez

Zenebohócból Magyarország egyik legsokoldalúbb hazai muzsikusa lett Somló Tamás. Cirkuszi zenebohócnak tanult, szinte minden hangszeren játszik, a hegedűtől a gitáron át a szaxofonig. Emellett kiválóan énekel. Pályafutását artistaként kezdte, a magyar zenei életben a hatvanas években tűnt fel. 1964-ben belépett és rövid időt töltött az Omegában. 1973-ban az LGT tagja lett. Hat évig Dániában élt, végül Demjén Ferenc meghívására tért vissza Magyarországra. Első szólólemeze 1992-ben jelent meg. Számos előadó koncertjén és lemezén vendégszerepelt. 1996-ban megírta a Patika filmzenéjét. Best of Somló Tamás című válogatásalbuma 2004-ben jelent meg.

És még nincs vége a zenészek sorának: két fiatal tehetséges muzsikussal, Rigó Tamással és Müller Zsolttal készítenek felvételeket, s hamarosan kiadnak egy négyszámos maxi CD-t. Somló úgy tervezi: jövőre összeáll egy lemez is. A lemezkiadásról egyébként keserűen beszél.

– Az egész lemezeladás, úgy, ahogy van, borzalmas Magyarországon – panaszolja –, nem lehet eladni a lemezt. Mert az interneten minden megszerezhető. S mivel nem fogynak a lemezek, nem kapunk visszajelzéseket a közönségtől, hogy az emberek tudnak-e a lemezről, tetszik-e nekik vagy sem. Mindenkinek kevés albuma kel el, ettől az ember sokkolva van, mert nem érzi a visszajelzést a közönség részéről.

Somló hozzáteszi: az élőkoncert viszont más. Manapság ez az egyetlen egy formája a zenészi létezésnek. Azt mondja, nem tudja még, hogy hány fellépést él meg a Havanna Gila. A koncerteken jól érzik magukat, mindenki nagyokat mosolyog, élvezik a muzsikálást. És az sem utolsó szempont, teszi hozzá, hogy ebbe a produkcióba nagyon jó képességű, tehetséges zenészek jöttek össze, akik tudásuk legjavát adják. Somló Tamás bízik benne, hogy a szegedieknek is tetszeni fog.

Olvasóink írták

  • 1. Saci 2008. január 10. 07:46
    „!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felesküdött a szegedi képviselő-testület

Botka László polgármester és a szegedi képviselő-testület tagjai tegnap letették a hivatali esküt.… Tovább olvasom