Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Sorba álltak a látogatók Munkácsyért Szegeden

Több mint negyvenezer látogatóval minden idők legsikeresebb szegedi kiállítása lett a Munkácsy-tárlat, melyre a hivatalos zárási időpont előtt fél órával is még több százan álltak sorba. A nyitvatartási időt végül este 10 óráig meghosszabbították.
Több százan csak az utolsó napon döntöttek úgy, hogy megnézik a kiállítást. Fotó: Segesvári Csaba
Hosszú sor kígyózott a hét végén a közművelődési palota előtt. Akadt, aki a szegedi Móra Ferenc Múzeum oldalánál lévő trolimegállóban álldogálva várakozott arra, hogy bejuthasson a Munkácsy-kiállításra. Ahogy az már a Chagall-tárlat esetében is megtörtént, most is mindenki az utolsó pillanatban ébredt rá arra: meg kellene néznie a festményeket, melyek többségét valószínűleg soha többé nem lesz lehetősége megcsodálni.

Az utolsó napon, tegnap már reggel 8 órakor a múzeum lépcsőjén kanyargott a sor, mely délután öt órára nemhogy nem csökkent, de nagyjából háromszorosára nőtt. Akik ekkor érkeztek, a kezdeti döbbenet után félve kérdezősködtek: érdemes egyáltalán várniuk? Hiszen úgy volt, hogy a tárlat délután 6-kor bezár. A legtöbben nem tudták, hogy a nyitva tartást négy órával meghosszabbították – egyrészt a hatalmas tömeg miatt, másrészt azért, mert előző nap a helyiségek túlmelegedése miatt már fél 5-kor kénytelenek voltak bezárni.

Békéscsabára utaznak a képek

A milliárdos összértékű Munkácsy-képeket már holnap elkezdik összecsomagolni, a héten ugyanis elszállítják őket Békéscsabára. Július 13-án ott nyílik meg utoljára a vándortárlat, melyre az itt bemutatott negyvenöt festményen túl az Arad Megyei Múzeumi Komplexumból, valamint a Munkácsy-emlékházból is érkeznek képek. Így Békéscsabán egyszerre hetven Munkácsy-festmény lesz látható szeptember 24-éig. Ezután a tárlat darabjai visszakerülnek a múzeumokba, valamint Amerikába, Pákh Imre műgyűjtő lakásába.

Arra a kérdésre, hogy miért az utolsó nap utolsó pillanatában jöttek a kiállításra, a sorban állóktól egyhangú választ kaptunk. – Hát ez az. Ezt mi se tudjuk. Nem gondoltuk, hogy ilyen sokan lesznek – mondogatták. Ideges azonban senki nem volt: még az esőben is nyugodtan álldogáltak, és bíztak benne, hogy nem hiába. Aki a bejáratig jutott, közel két és fél órán keresztül araszolgatott a hosszú sorban.

Az utolsó jegyet este fél 7-kor adták ki. Többen azonban elővételben megvették belépőjüket, így az utolsó látogatónak még sokáig kellett várnia, mire bejuthatott a kiállításra. A késő esti kapuzárással a múzeum minden eddiginél sikeresebb tárlatot tudhatott maga mögött: több mint negyvenezren váltottak jegyet a Munkácsy-képek Amerikából című gyűjteményre.

– Minden várakozásunkat felülmúlta a kiállítás – mondta Vörös Gabriella, a múzeum állásából felfüggesztett igazgatónője. – Hat héttel ezelőtt, a nyitáskor a negyvenezres látogatottságot álomhatárként emlegettük, mint ahogy az is csak egy elérhetetlen álomnak tűnt, hogy egyszer talán kígyózó sorok állnak majd a múzeum előtt. Most mindkettő megvalósult. Úgy érzem, ez pályám legnagyobb sikere. Furcsa kettősség, hogy ezt pont életem legnagyobb kétségével egyszerre élem meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Júliustól új vényeket írnak

Új, uniós receptre írhatják fel mától az orvosok a gyógyszereket. A régi vényeket még egy hónapig… Tovább olvasom