Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Sörcímkék a világ minden tájáról

Kelsch Róbert szegedi sörfőzőmester tizennyolc év alatt 194 ország sörcímkéit gyűjtötte össze. A legolcsóbb tizenhat forintot, a legdrágább több száz eurót ér.
– Négy ország kivételével a világ minden tájáról tudok mutatni néhány darabot – büszkélkedik Kelsch Róbert sörfőzőmester. Tizennyolc éve alapította meg gyűjteményét, egy házi főzésű magyar sör címkéjével. – Általános iskolás koromban dobozokat gyűjtöttem, de mindig leborultak a polcról. Ezért tértem át a címkékre. Az évek folyamán 102 ezer 211 darabot szereztem be – mondja. Komolyan veszi hobbiját, hiszen a Magyar Sörcímkegyűjtők Klubjának alapító tagja. Gyáraknak ír, gyűjtőtársaival cserélget vagy éppen – mint az első kétezer darabnál – bolhapiacokon bukkan rá egy-egy régi üvegre, amiről leáztathatja a cédulát. Hozzá nem értő szemnek ezek csak papírcetlik, de a gyűjtő tudja, melyik igazi érték. – Hatforintostól a több száz eurót érőig terjed az értékskála. Az ár attól függ milyen régi, mennyire ritka és hogy milyen messzi országban készítették.

Legek

Kelsch Róbert 102 ezer 211 címkéje közül a legértékesebb az a Löwenbrau, amelyet az Arab Emírségekben készítettek, hiszen az országban egyedül az ő gyűjteményét gyarapítja. A legrégebbi egy 1900 előtt készített címke, mely a Barát Malátasör üvegét jelezte anno. A legszebbek a Németországban és az Amerikai Egyesült Államokban készített darabok. Róbert számára mégis a magyar, házi főzésű sörök címkéi a legkedvesebbek, hiszen – állítása szerint – ezekhez sokszor nehezebb hozzájutni, mint a Salamon-szigetekihez.

A címkék iratgyűjtőkbe pakolva, ábécérendben, sörgyárak és országok szerint, katonásan sorakoznak a Kelsch család – sörszobájában. A többemeletes polcokon a mappákon kívül különleges, régi dombornyomatos üvegek is sorakoznak, szintén a világ minden tájáról. A férfi ezekből 325 darabot halmozott fel az évek során. Kezdetben a hálószoba egyik sarkában szorítottak helyet az üvegeknek, mára azonban szinte az egész lakást behálózza a polcrendszer, így képek helyett sörösüvegek díszítik a falakat Kelschéknél.

A gyűjtő a munkáját is hobbijának köszönheti. – Címkét kérni mentem be a szegedi sörfőzdébe, így hallottam meg, hogy felvételt hirdetnek. Jelentkeztem és azóta is a Fonógyári úti üzemben dolgozom. Így a munkám, egyben a hobbim is – örvendezik a sörfőző mester, aki nem csak készíti, szívesen fogyasztja is a folyékony kenyeret. Kedvence a díjjal is jutalmazott Szögedi Sör.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilencven éve halt meg Tömörkény István

Kilencven éve hunyt el Tömörkény István író, régész és etnográfus, a Szeged környéki népélet írója,… Tovább olvasom