Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Sörkereskedők portréi 20 forintért

Szeged - Két darab jubileumi 20 forintos érméért vásárolt meg a szegedi Móra Ferenc Múzeum két múlt század eleji festményt. A régi Szeged utolsó sörkereskedőit ábrázoló festmények modelljei, a hajdani szegedi múzeumigazgató és író, Tömörkény István oldalági rokonai.
Ilyen alku korábban a közgyűjtemény falai között nem köttetett - tájékoztatott kedden Medgyesi Konstantin, a Móra Ferenc Múzeum sajtóreferense.

A szegedi Kultúrpalota gyűjteménye Hutter Károly és Myk Margit portréival bővült. A festményeket az egykori Nyilasy Sándor-tanítvány, Balogh Margit szegedi portréfestő készítette 1920-ban, illetve 1924-ben.

A Hutter család több mint 50 éven keresztül, egészen a II. világháborúig működtette Szeged régi városrészén palackozó üzemét. Számos hazai sörgyár, így a Kőbányai Első Magyar Részvény Serfőzde és a Dreher Serfőzde készítményeit továbbították Hutter feliratú üvegekben főleg a Délvidékre. A cég foglalkozott bor, konyak, pálinka és pezsgő nagykereskedelmi forgalmazásával is.

A hajdani sörkereskedők unokái, Hutter Károly, a Szegedről elszármazott gyulai orvos és Hutter György szegedi műszerész ajánlották fel a múzeumnak a portrékat. A leszármazottak csupán jelképes összeget, két 20 forintos pénzérmét kértek. A kikötésük csupán annyi volt, hogy azok előoldalán Deák Ferenc portréja legyen látható. Az intézmény megszerezte a 2003-ban kibocsátott első napi veretű, forgalomba soha nem került érméket, és a csereüzlet létrejött.

A képadományok a múzeum több mint 130 darabos Balogh Margit-hagyatékát gyarapítják. A válogatott kollekció a festőnő végakarata szerint halála után, 1965-ben került a Móra-múzeum birtokába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az első kapavágástól a nyomdaavatóig

Szeged - A Délmagyarország hazaérkezett – mondta az Országgyűlés elnöke, Szili Katalin, amikor… Tovább olvasom