Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Sörlimonádé: a nőknek sem kell szomjazniuk

Szeged - A Szögedi Sörfőzdébe látogattunk. Kíváncsiak voltunk a kis főzdének miért éri meg működni, mikor ma már a nagy gyárak az egész piacot beterítik termékeikkel.
A vállalkozás igyekszik évről évre újítani: sörlimonádéval és nyárra egy új barnasör-különlegességgel próbál kedvében járni az ínyenceknek.

A Szögedi Sörfőzdébe lépve megcsapta orrunkat a maláta édes illata. A főzőházban kellemes a klíma, 25 Celsius-fokon tartják a hőmérsékletet. A három méter magas, négy-öt köbméter nagyságú főzőüst, szűrőkád, meleg vizes tartály és örvénykád folyamatos felügyeletet igényel. Ottjártunkkor egy 31 éves fiatalember vigyázott, hogy minden rendben menjen a főzőházban. Kelsch Róbert eredetileg sörcímkéket gyűjtött, már 116 ezer darab van a birtokában, a Magyarországi Sörcikkgyűjtő Klub alapító tagja. Öt évvel ezelőtt „ereklyékért" ment a sörfőzdébe, de éppen üresedés volt, így ott is maradt. Négy másik munkatársával dolgoznak a sör előállításán. Itt mindenki ért minden munkafolyamathoz.

Miután a főzőházban keserű festő-, édeskés karamell- és sima malátát kóstolgattunk, átmentünk a hűvösebb, 12 Celsius-fokos erjesztőbe, ahol a hat köbméteres, öt-hat méter magas tartálymonstrumokban erjesztik, ászokolják, azaz kondicionálják, szűrik és pasztőrözik a sört. Néhány méterrel odébb pedig műanyag palackokba vagy hordóba töltik a termékeket.

Két éve a szegedi sörfőzde gyémánt oklevelet is kapott. Fotó: Miskolczi Róbert
Két éve a szegedi sörfőzde gyémánt oklevelet is kapott. Fotó: Miskolczi Róbert

A töltőgép mellett álltunk, mikor felfigyeltünk a Szögedi Sörlimonádéra. A citromos ízesítésű, üdítő jellegű itallal a nőknek kedveskednek a gyártók.
– Az osztrákoknál és a németeknél régen divat volt, hogy a nők is elmentek a férfiakkal sörözni. Csakhogy az asszonyok kevésbé bírták az alkohol hatását, ezért került a palackba a női ital, mely egyharmad részt sör, kétharmad részt limonádé. A hagyományt mi is meghonosítottuk – magyarázta a citromos ital eredetét Kelemenné Tikos Annamária, a Szögedi Sörfőzde szaktanácsadója. A szakember elmesélte, 1992 óta lehet szabadon sört főzni. A kilencvenes évek közepén már hat-hét száz kisebb-nagyobb főzde működött az országban. Az állami szabályozás és a nagy sörgyárak betelepedése miatt azóta ez a szám jelentősen megcsappant. Ma alig hatvan működő kisüzem van Magyarországon. Csongrád megyében, Szentesen, Zsombón és Szegeden működik sörfőzde.

Gyógyító erő

A színlé, azaz a maláta cefrézése utáni termék kiválóan alkalmas a torokfájás gyógyítására, és a szoptatós anyák tejét is gyarapítja. Az édeskés ízű malátanektárt régen a kőbányai sörgyárban gyógy-tápsörként palackozták. Gyerekek is iszogatták.

– Tizenöt évvel ezelőtt alakult a családi vállalkozás. Kocsmát üzemeltettünk a városban, ahol hiánycikknek számított a csapolt sör. Mivel sehol nem lehetett beszerezni, úgy döntöttünk, megtermeljük magunknak – mesélte megalakulásuk történetét Sipos Tamás, a sörfőzde tulajdonosa. A sör egyre kisebb hasznot hoz, a pozitív visszajelzések azonban kompenzálják a sörfőzőket. A Red Devil ír típusú vörössör például gyémánt oklevelet kapott a 2006-os kisüzemi sörfőzdék nemzetközi versenyén, így a Szögedi Sörfőzde hozta el a legtöbb érmet. Azt is megtudtuk, a terméket néhány helyi kocsmában és kisboltokban vásárolhatjuk meg. Ezenkívül Pécsre és környékére, Csongrádra, Kecskemétre, Budapestre és Érdre szállítanak a főzde termékeiből.

Hatféle szögedi folyékony kenyér

A láger típusú, édeskés ízű, világos Szögedi Ászokot és a kesernyésebb pils típusú Szögedi Sört készítettek először a Szögedi Sörgyárban. Később jelent csak meg a Red Devil, karamellmaláta hozzáadásával készült, ír típusú vörössör és a barnasör-különlegesség, a Szögedi Boszorkány és a Szögedi Sörlimonádé. A Szögedi Boszorkány magas – nyolcszázalékos – alkoholtartalma miatt csak télen kapható, de az ínyenceknek nyárra új típust állítanak elő: a Nyári Boszorkányt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszületett Valéria Mária

Szeged - Születése után néhány órával megtartotta élete első sajtótájékoztatóját Botka Valéria Mária, Botka László Szeged polgármestere és Lugosi Andrea harmadik kislánya. Tovább olvasom