Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Sorok az uniós kártyáért

Sokan érdeklődnek az új, az Európai Unió minden országában érvényes egészségbiztosítási kártya iránt. Bár a plasztik lapot egyelőre csak annak érdemes megcsináltatnia, aki elutazik, szerda óta hosszú sorok kígyóznak az egészségbiztosító ügyfélszolgálati irodái előtt.
November elseje óta váltható ki az úgynevezett európai egészségbiztosítási kártya, mely az Európai Unió államaiban egészségügyi ellátásra jogosító E 111-es nyomtatványt váltotta fel. Az érdeklődés hatalmas: az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szegedi ügyfélszolgálati irodájában már az első munkanapon, szerdán több mint száz kérelmet regisztráltak. Pedig aki mostanában nem utazik, annak felesleges sorba állnia, hiszen a kártyának csak külföldi tartózkodás idején van jelentőssége.

Míg az E111-es nyomtatvány 90 napig volt érvényes, az európai egészségbiztosítási kártyát egy évre adják ki. A plasztik lapocska az EU tagországaiban mindenhol egységes: név és azonosító szám szerepel rajta. Azok igényelhetik, akik járulékfizetés vagy más jogcímen jogosultak ez ellátásra. Ennek felmutatásával az unió bármely országában ottani tartózkodásuk idején ugyanazt az ellátást kapják, mintha abban az országban lennének biztosítva, vagyis ugyanazon az áron válthatják ki gyógyszereiket és ugyanannyiba kerül ellátásuk, mint az ottani állampolgároknak.

– Természetesen ezeket a szolgáltatásokat csak a biztosítóval szerződésben álló intézményekben lehet igénybe venni, tehát ha valaki magánorvoshoz megy, biztosítási kártyája ott ugyanúgy nem lesz érvényes, mintha itthon tenné ugyanezt. Éppen ezért utazás előtt érdemes tájékozódni a szerződött intézményekről – mondta Schleining Ibolya, a Csongrád Megyei Egészségbiztosítási Pénztár igazgatója.
Sürgős esetben a kártyát azonnal kiállítják, egyébként viszont elég a nyaralás előtt két héttel felkeresni az ügyfélszolgálati irodákat Szegeden, Vásárhelyen vagy Szentesen. Csupán a személyi adatok, munkáltatói, iskolalátogatási vagy nyugdíjas-igazolvány, valamint a taj-számot igazoló okmány szükséges a kiállításához.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napszámosa gyújtotta fel az idős asszony tanyáját

Akkor is a tanyáján akar élni az a hetvenéves bordányi asszony, ha agyonüti a napszámosa, aki a múlt… Tovább olvasom