Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Sorompómustra Szegeden

Szeged - Kíváncsiak voltunk, mennyi ideig kell vesztegelni a sorompó előtt néhány szegedi vasúti átjárónál. A legkevesebbet a Dorozsmai úti sorompónál várakoztunk, itt egy óra alatt mindössze kétszer három percet állt a forgalom. A kecskési és a hattyastelepi átjárónál tíz perc is elegendőnek bizonyult három kényszerstophoz.
Elsőként a Dorozsmai úton található vasúti sorompót vettük célba. Több mint negyedórája várakoztunk, amikor először pirosra váltott a lámpa, így volt időnk megszámolni, hogy a kétszer kétsávos főúton percenként átlagosan 10-15 gépkocsi és kamion robogott el. Rövid fejszámolás után kikalkuláltuk, hogy egy ötperces sorompó legalább ötven járművet fogna meg. Igen ám, de egy teljes óra alatt mindössze kétszer engedték le a vasszerkezetet, ráadásul három percnél tovább egyik alkalommal sem kellett várakozni. Kiskunhalasra tartott Bor Norbert, aki megerősítette, ritkán rostokol itt hosszadalmasan. – Gyakran járok erre, de öt percnél tovább nem szoktam várakozni, sokszor még a motort sem kell kikapcsolnom. Bezzeg Kiskunfélegyháza környékén olyan sorompó is akad, ahol húsz percet is ücsöröghetek – dohogott a férfi, de már szállhatott is vissza a kocsijába, mindössze két percre tartotta fel a piros lámpa. Berszán László nagy komótosan, kerékpárral tekert át a síneken. Szabad volt a jelzés, de azért kifaggattuk, hogy átsurranna-e bicajjal a piros lámpán. – 53 évet már megéltem, reszkírozzak azért az öt percért? – kérdezett vissza a tejipari munkás.

Elosztják a csomópontokat

103 vonat robog át hétköznapokon oda és vissza, budapesti, szabadkai, valamint békéscsabai irányba Szegeden. A 60 fővárosi szerelvény négy kiemelt csomóponton halad át, a 14 szabadkai vonat csak a hattyasin és a kecskésin, míg a 28 békéscsabai a bajai vasúti átkelőn zakatol át.

A következő sorompónál Ruck Béla autója vezette fel a sort. A domaszéki férfi Szegedre iparkodott a feleségével. Járó motorral várakoztak, mert mint mondták, bizakodnak, hogy jön a vonat. – A kecskési átjáró sokkal rosszabb. Sokszor két sorompót is végig kell várnunk, mert hiába nyitják fel, nem ér végig a sor, és az orrunk előtt újra lecsukják. Máskor meg tíz percig kell várni a csukott sorompónál, hogy végre arra pöfögjön valami vonat – panaszkodott a nyugdíjas férfi.

Magunk is tapasztaltuk: a kecskéstelepi átjárónál jóval sűrűbb a vonatközlekedés. Tíz perc alatt háromszor csukták le a sorompókat. Ennek ellenére a többség türelemmel várta, hogy átzötykölődjön a négy pár vasúti sínen. A kecskési Ördög Antal kifigyelte, ha az állomás felől jönnek a vonatok, akkor két perccel tovább vannak lecsukva a sorompók. A nyugdíjas férfi szerint a rendezővonatokra többet kell várni, mint a személyvonatokra. Igen ám, de információnk szerint itt már nem tolatnak. A Hattyasra igyekvők azonban gyakran láthatnak tolató szerelvényeket a közeli rendező pályaudvar miatt. Itt, a kis őrházban bakter segíti a vonatközlekedést. Markó Balázs azonban csak a váltókat kezeli, a személyvonatokhoz automatikusan csukódik a sorompó. A váltókezelő nap mint nap tapasztalja, hogy sokan fittyet hánynak a piros jelzésre: – Rengeteg a felelőtlen ember. Sokan egyáltalán nem törődnek a lecsukott félsorompóval, egyszerűen kikerülik, és áthajtanak a síneken, pedig azért a pár percért kár rohanni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borost és Bochkort kalitkába zárták

Szeged - Szegedről, a Széchenyi térről szólt kedd reggel a Sláger rádió reggeli műsora, a Bumeráng.… Tovább olvasom