Délmagyar logó

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 27°C Még több cikk.

Sorra bejöttek a pályázatok, de saját erőből is fejlesztenek: odafigyelnek a gyermekeikre a tömörkényiek

Tömörkény - A tömörkényi polgármester évértékeléséből az derült ki: nagyon sok gondot fordítanak a faluban élő gyermekek jólétére. Tavaly pályázatok terén is sikeres volt az önkormányzat. Amit nem sikerül fejleszteni, annak az az oka, hogy saját erőből nem megy.

– Elégedett vagyok a 2017-es évvel, nagyon sok, korábban beadott pályázatunk nyert – összegezte Bánfi Sándor, Tömörkény polgármestere. – A pénz jó részét felújításokra költjük. Az egészségházra 35 milliót, az óvodára 56 milliót, az idősek nappali ellátását célzó intézményre 60 milliót, energetikai korszerűsítésre 40 milliót fordíthatunk
– részletezte.

A polgármester említett olyan beruházásokat is, amelyeket saját erőből oldanak meg. Ilyen a főzőkonyha teljes felújítása, a buszváró megszépítése, a templom előtti járda kialakítása, illetve a temetőnél az út rendbetétele. Az utak mellé 38 lámpatestet sikerült elhelyezni. Bővült a kamerarendszer, ennek következtében a falu vezetője szerint szinte megszűntek a bűncselekmények Tömörkényen. Arra is nagyon büszke, hogy 57 óvodásuk van, tavaly 12 baba született a faluban, és idén is hasonló jó hírekre számít, mert már most 7 kismamáról tudnak. Az önkormányzat nemrég 383 köbméter tűzifát kapott, ez az eddigi legnagyobb mennyiség, ennek a szétosztása jelenleg is zajlik, mondta.

– Korábban megvásároltunk egy egykori lakóházat, ott bölcsit alakítunk ki. A terveink szerint idén már fogadunk kisgyermekeket. Most nyertünk 40 milliót egy úgynevezett gyermekház létesítésére. Ott majd olyan, főként óvodáskorú kicsikkel foglalkoznak szakemberek, akiknek segíteni kell valamilyen téren a közösségbe való beilleszkedését. Mikulásra, illetve karácsonyra minden óvodás és iskolás csomagot kapott, amelyekbe ajándékot, déligyümölcsöt tettünk – idézte fel Bánfi Sándor.

Az új esztendő reményei szerint főként arról szól majd, hogy az összes megnyert pályázatot sikeresen teljesítsék. Tömörkényen a lakosok nagyon szeretik a rendezvényeket. A sorban az első a motorostalálkozó, amelyet idén áprilisban is megszerveznek. A retró diszkók, a lovasnap, a falunap, a szüreti bál mindig hatalmas érdeklődés mellett zajlik. Bánfi Sándor azt viszont hiányolja, hogy továbbra sincs a szennyvízhálózat kialakítására megfelelő pályázat. A bentlakásos szociális otthon felújítására sincs, pedig nagy szükség lenne rá: 50 lakójuk van, de ugyanennyien vannak várólistán, hogy bekerülhessenek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olvasónk írta - Emlékek a kollégiumból

"Köszönet és hála a kollégiumok létesítőinek és fenntartóinak." Tovább olvasom