Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Sorra nyitnak az éttermek Szegeden

Szeged - Gomba módra szaporodnak Szegeden az éttermek, értesüléseink szerint a közeljövőben hat új vendéglátóhely nyitja meg kapuit. Kíváncsiak voltunk a szegedi vendéglátás helyzetére; mint megtudtuk, a középréteget érdemes etetni.
Egyre több szegedi vállalkozó gondolja: egy étterem megtérülő befektetés lehet. Gombamód szaporodnak a vendéglátóhelyek a Tisza-parti városban.

Még nincs egy éve, hogy megnyitott a Bolero étterem, s tulajdonosa máris új alternatívákon gondolkodik, hiszen elmondása szerint a minőségi vendéglátásra Szegeden nincs elegendő fizetőképes kereslet.

– Számomra szűz pálya volt a vendéglátás. Az első hibát ott követtem el, amikor egy évvel ezelőtt beleszerettem a Bolero-projektbe – mondja Csonka Gábor tulajdonos. – Nem mértem fel a piacot, és a feleségemre sem hallgattam, aki óva intett a beruházástól. Azt gondoltam, át tudom venni azt a szerepet, amelyet bezárásig az Alabárdos étterem képviselt Szegeden: csúcsminőséget biztosítani a vendégeknek. Ez sikerült is, hiszen a Népszabadság a száz legjobb magyarországi étterem közé sorolt bennünket. Hamarosan azonban szembesültem a szegedi valósággal: egészen egyszerűen nincs elég kereslet a csúcsminőségű vendéglátásra. Az étterem kihasználtsága egész évben mindössze tízszázalékos, csak novemberben és várhatóan decemberben lesz nagyobb a forgalom. A januári mérleg után el kell gondolkodnom a folytatáson – mondta a tulajdonos, aki háromféle megoldást tart célravezetőnek, ezek közül fog választani: csökkenti a költségeket, bevon egy üzlettársat vagy a tulajdonában lévő épületet egyszerűen lebontatja, és helyére társasházat építtet, melynek alsó szintjén egy kisebb, minőségi étterem működne.

Átlagos hétköznap a szegedi Bolero étteremben – ebédidőben sem foglaltak az asztalok. Fotó: Segesvári Csaba

A Bolerón kívül számos új étterem nyílik Szegeden a közeljövőben: például a Virág cukrászda zöld szalonjában, a Reök-palotában vagy a Kölcsey utcában. Az Alabárdos és a Tiszavirág is új életre kel. Ezen éttermek tulajdonosait is kérdeztük a vendéglátás helyzetéről. Kiderült, Szegeden a középréteget érdemes etetni.

Hosszú évekig az Alabárdos volt Szeged legelitebb vendéglátóhelye, helyén azonban 2003-tól a Zodiákus üzemelt. Ez nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ezért idén augusztus végén bezárt. Helyén újra az Alabárdos nyit majd ki.

– Rossz állapotban vettük át a helyiséget, ezért az egészet felújítottuk. A falakat kifestettük, a mosdót újracsempéztük – tudtuk meg az Alabárdos étterem tulajdonosaitól, akik azt is elárulták, hamarosan, a nyitás után a régi hangulatot idéző hely várja majd a vendégeket: a borozóban zsíros kenyér, az étteremben elegáns kiszolgálás. Az árak a környező vendéglátóhelyek áraival egyeznek majd.

Tiszavirág a Balassa-házban

A Hajnóczy utcai Tiszavirág étterem a Balassa-házban működik majd. Az ingatlant három évvel ezelőtt adta el az IKV Zrt., liciten 56 millió forintért kelt el. A romantikus stílusú, műemléki védelem alatt álló épületet több mint 100 millió forintból újítja fel a hódmezővásárhelyi Tabán Trafik Kft. – Még nem döntöttük el, hogy mi vezessük majd az éttermet vagy bérbe adjuk. Az azonban biztos, hogy melegkonyhás helyet alakítunk ki, széles réteg számára elérhető árakkal – tudtuk meg Sánta Jánostól, a Tabán Trafik Kft. egyik tulajdonosától, aki azt is elárulta, az átadást 2008 nyarára ígérték, de valószínűleg csúszni fognak.

Olvasóink írták

 • 10. Szimacsek 2007. december 06. 16:36
  „Tjxm.

  A vendéglátást a csumi tette tönkre és teszi tönkre ma is.
  Ebben a folyamatban a vendéglősök bámuló partnerek.
  Ahelyett, hogy a saját bajaikat meg tudnák fogalmazni, egymást
  ellenségnek tekintik.
  Valaki megírhatná mikor hallott vendéglősök tanácskozásáról.
  Köszi”
 • 9. jxm 2007. december 06. 11:38
  „T. szimacsek úr!

  Igaza van! Megjegyeznék 1-2 dolgot azonban...!

  Kényszerpályán mozog az akinek étterme va,n mert a szomszéd vendéglős áraihoz kell igazodnia... vagy nem igazodik....!
  Ki lehet próbálni. A vendég ennyi pénzzzel nem lesz lojális a régi helyhez!
  A vendég többsége csak az árat nézi!!!
  Ezt jól beleverték a színes szóróanyagok és az elképzelhetetlenül alacsony fizetések "segítségével" a fejekbe!
  Nem tesz különbséget a felszolgálás vagy az önki jellegű pultos megoldások között! Csak az ár számít!
  Én azt gondolom h a házhozszállítás (az ellenőrizhetetlensége miatt) a menüztetetés és a tömegigény kielégítése a hibás az elszabott árakért.”
 • 8. c23 2007. december 06. 10:53
  „Kedves Éva!

  A többi étterem pang! Szegeden talán 10 felkapott étterem van tele, azok is általában csak az Ön által megjelölt időpontban.Hétköznap is kell fizetni mindenért a vállalkozónak amikor mindenki az olcsó menüt részesíti előnyben ha teheti.
  Pontos számot nem tudok (miért is nem?) hány étterem kocsma és egyéb vendéglátó van városunkban, de sokan kívülállók azt képzelik: a legjövedelmezőbb vállalkozások egyike a vendéglátás. "Az megy!"
  Persze van még ilyen : a kereskedelem is ide tartozik! Sz...r mindkettő! Mitől lenne jó???
  Pl. az elmúlt kb 10 évtől?
  Az éjjel nappal nyitvatartó boltok belértve a legnagyobbat is olcsó szessszel látják el a várost, országot.
  A fiatalok hátizsákkal érkeznek megpakolják hitvány "pálinkaitaljellegű" pancsokkal kb 650 forintért fél litert.
  Aztán meghülyülnek öszerondítják a falakat a kulturált szórakozás jegyében. Ez kinek jó? Szülőknek? A hatóságoknak? A be....tt fiataloknak?
  Csak annak aki eladta!!!
  15-20 éve megtehette bárki h péntek v szombat este elment szórakozni...akár szerény vacsora is kerülhetett az asztalra. Ha nem igyekezett FOGLALT VOLT MINDEN HELY!
  lásd. "Kishungi, Kishági, Szeged étterem, újszegedi és alsóvárosi Tóth vendéglők, Mátyás vendéglő, Sárkány....a régi Gödör étterem, Kapca,Tiszavirág, Gulyás csárda, a Neylon, Potyka csárda, Béke tanszék...folytathatnám, de nem sokáig mert akkor amikor szinte mindenki megtehette h bedod 1 korsó sört a kedvenc klimójában, elég volt annyi kocsma és étterem. Most amikor gyógyszere nincs pénz akkor meg kb 5x annyi vendégváró hely van. (mint kéne) Ez az ellentmondás.Vagy nem?
  Korábban is írtam: Csak az államnak érdeke h munkanélküli emberek helyett a kényszerből vállalkozó gyarapítsa az államkasszát! Kívülállóként lehet ennek "örülni" de nyitva az út lehet próbálkozni "belülről" is!
  A vendégnek és vendéglősnek sem jó ez.
  Ez az a maszlag amivel a fogyasztót megetették. Majd azért lesz jobb a szolgáltatás mert sok-sok konkurens uzlet nyithat és nyit is. De kinek jobb? A korábban vállalkozónak biztosan nem. Miért nem lehet meg az a biztonsága pl a Fasornak h vele szemben nem nyit ki a Hóbiárt bisztó a maga árszíntjével és teszi tönkre a másik vendégkörét?
  Ki szeretné ezt??? Az egyen parízert meg átcimkézett húst!Az még olcsóbb!!
  Volt már olyan gyanú is h kutyakajából kíszítettek olcsó menüt.
  Nem írom meg hogy kik mert összedarabolnak és esetleg fölszolgának engem is. Édes-savanyúként.”
 • 7. Szimacsek Zoltán 2007. december 05. 19:55
  „Talán annyit szabadjon, hogy valóban egymás alá ígérnek a vendéglők, mert kényszer pályán vannak, amit ők saját maguknak
  köszönhetnek. Ugyan hogyan lehet a mai világban 550, 600ft-ért
  adni kétfogást.
  Megjegyzem , hogy sok önjelölt gasztronómiai Gurunak fogalma nincs , hogy milyen költséggel tud dolgozni egy étterem ,szürkén
  fehéren a mai árakkal szerintem sehogy.”
 • 6. blossom 2007. december 02. 22:34
  „ha mar velemeny akkor legyen!haza mentem hosszu honapok utan,ehes voltam mert kesett a gep.... es egy jo magyar etelre is mar ki voltam "ehezve" ezalat azt ertem a magyar konyhahoz nincs foghato.valahol bementunk egy etterembe.nem volt keszpenzem kerdeztem kartya jo azt mondtak nem hol van egy gep a masik oldalt.ezt csak o tudhata hogy hol mert tok sotet volt es egy autopalya koztunk volt.jo leultun sajna ez nem dohanyzo mi ezt nem ertetuk mert a masik aszatlnal egy no ott pofekelt.ok at ultunk kertuk italt kerdeztem milyen tea van -erre mondja sarga_?hat az milyen o szerinte almale-a masik asztalnal nemetul hablagyolva szomszed orszag beli volt mindegy o kerdezet normalis valaszt kapot o rendelt negyed oaran belul kapott mi kerdeztunk egy normalis valszt NEM kaptunk mi rendeltunk tobb mint felorat vartam-es amikor elkertem a teteles szamlat meg majdnem nem tetszet nekik.a kaja jo volt de a kiszolgalas valami KATASZTROFA A PINCER VAN A VENDEGERT ES NEM FORDITVA ezt talan orok torveny es akkor meg sziveseben menne az ember enni is ja es a masik NEM KOTELEZO borravalot adni.mert hat a fizeteskor igen csak hosszan tartjak a kezuket.”
 • 5. Éva 2007. december 02. 20:42
  „K. c23!
  6-7000-t kell fizetni pl. a Boleróban..(ezt én sem tudom megfizetni) ezt hallottam. És ezekre és az ilyen éttermek vezetőire gondoltam, mikor írtam, hogy rövid idő alatt akarnak meggazdagodni, pedig nekik is a krumpli ugyanannyiba kerül a piacon, mint pl. a Hóbiártnak.
  Panganak az éttermek? Melyik?
  Vasárnap dél, Fasor vendéglő: alig van hely és 3-kor bezár. Szombat dél: Jobb, mint otthon: percek alatt megtelik, aki nem igyekszik, már nem tud leülni. hétköznap este: Gőry Pince: teli: Mert nagyok az adagok, jó az étel, jó a kiszolgálás és az ember érzi, hogy megkapta a pénzéért, amit elvárt.”
 • 4. c23 2007. december 02. 09:41
  „K. Éva!
  Hol és miért kell 6-7 ezret fizetni? hány személyre vagy hány fogásért?
  1300-1500 Ft-ért biztosan kaphat étel (esetleg italt is) aki akar!
  Egymás alá kínálnak az éttermek is (!!!)
  Számtalan ellenőrizhetetlen cég bizonytalan eredetű kaját kicsipézé házhoz viszi az ételt. Ezzel tették tönkre a vendéglátást részben. Meg a szeged Kárász utcai áprilistól késő őszig tartó majdnem ingyen teraszokkal a diákoknak!
  Panganak az éttermek...hihetetlen szegények a szaros 3-400 eurónyi pénzükből az emberek !
  Annyira nem hülyék h étteremben egyenek amikor a nagymama 30 ezerből él. Ha van még...!
  A vendéglátás csak kullog a sor végén, de a hatalom 7 hatóságot is rájuk küldött most nov-dec-januárban.”
 • 3. sió 2007. december 01. 17:22
  „Furcsamódon megfigyelhető, ahogy csökken az életszínvonal, úgy szaporodnak a vendéglátóhelyek. Ezt okozhassa a munkahelyek fogyatkozása, és a remény hogy ilymódon túlvészelhető legyen az élet. Nem tudom hogyan lehetséges, de úgy látom, a vendéglátóhelyeknek sikerül fennmaradniuk. Miért is ne? Rizikót vállalnak, adót fizetnek, ahogy kiszolgálnak, úgy üdvözülnek, mindezt azért hogy fenntarthassák magukat, az okos állam élni hagyja őket, hogy legyen aki adót fizessen.A nem okos állam megszünteti az adófiztőit a túlzott adóztatással.Ha fennmaradnak a vendéglősök, akkor az állam elég okosnak bizonyulna.”
 • 2. jikanv 2007. december 01. 08:48
  „Nem jo otlet a restaurant. Magyarorszagon egyaltalan nincs ra igeny. Penzuk nincs az embereknek az a kicsi akinek van ra abbol viszont nem lehet megelni. Azok az emberek ekik neha neha kimennek enni vagy csaladok abbol viszont megint nem lehet megelni. Tudom az ellentmondast hopgy "ez is meg az is mar ott van evek ota, meg ez is az is hazat vett miota etterme van, stb, stb"
  Honnan tudod???? Honnan tudod mibol vette? Hatha az utolso szalmaszal amibe kapaszkodik es azert vett hazat mert minde vesztve van es meg mutatni akarja masoknak. Pont mint a romlo hazassag. SOkan azert vesznek hazat mert a hazassaguk romloban van es azt hiszik ha uj helyre koltoznek uj hazba akkot jobb lessz. Vagy ha elmennek egy egyiptomi nyaralasra akkor meg marad a hazassag. Ez vett egy hazat hogy pszichologiailag jobban erezze magat de kozben tonkre ment. Lehet hogy a restaurantot hasznalta a kolcson felvetelere amit szinten fizetni kell.
  Rossz otlet azt a romlo ettermet felujitani mert a fu csak addig zoldebb a masik oldalon mig at nem ersz. Fektesd be azt a penzt mashol es hagyd a McDonald ceget etetni az embereket.
  Na Amen ratok es halljuk az ellenveteseket.

  Bennem bizhattok en DOKTOR vagyok!!!!!”
 • 1. Éva 2007. december 01. 08:31
  „Alapvető probléma, hogy a vendéglátósok rövid idő alatt akarják kivenni a befektetett pénzt. Bármilyen vállalkozás és vendéglátóhely felfuttatására is sok erőfeszítés és több év szükséges. Azon meg nem kell csodálkozni, hogy nincs vendég, ha fejenként a számla 6-7 ezer ft-ból úszható meg.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

900 közalkalmazott vesztítette el az állását idén a megyében

Szeged - Köztisztviselőket, közalkalmazottakat, köztük pedagógusokat, orvosokat, ápolókat és… Tovább olvasom