Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Sört és virslit osztottak

Békésen demonstráltak Szegeden a véleményüket az utcára vonulva kifejezők. A tüntetőknek tegnap sört és virslit osztottak. Ma gyertyás felvonulást tartanak, a hét végén nem demonstrálnak Szegeden.
Fotó: Segesvári Csaba
A szegedi tüntetéssorozat tegnapi estéjén 19 órakor kevesen álldogálták a Széchenyi téren, fél nyolckor körülbelül kétszáz ember skandálta a már ismerős „Ébresztő!", „Gyurcsány, takarodj!", „Táncolj, Feri – búcsúbuli!" jelszavakat.

Új transzparenst is hoztak a tüntetők. Ezen „Gerincesek?" felirat szerepelt, alatta néhány kormánypolitikus fotója. Új jelszóként felbukkant: a „Nektek is hazudtak!" Ezzel a demonstrálók a szegedi járókelőket igyekeztek megszólítani, miközben a megszokott útvonalon a múzeum felé haladtak.

Az időközben négy-ötszáz fősre növekedett csoport „Székhelyi, takarodj!" kiáltással „köszönt" a színházhoz érve, majd „Próbáljatok! Próbáljatok!" – mondták néhányan, de az ellenvéleményt elnyomta a fújolás, a sípok és dudák hangja.

A múzeum előtt az István, a király című rockopera hangjaira gyülekeztek a tüntetők: „Töltsd el szívünk, békesség!" – hallatszott az ének. A tüntetőkhöz forduló Péter Árpád József Attila szavait idézve utalt arra, hogy az evés, ivás és a szerelem is veszélybe került a kormány politikája miatt. „Ne feledjétek, nem vagyunk egyedül" – utalt arra, hogy tegnap is több településen tüntettek az országban a kormány lemondását-leváltását követelve. A szónok elmondta azt is, hogy a Sólyom Lászlót köztársasági elnöknek jelölő védegylet és a korábbi államfő, Mádl Ferenc is lemondásra szólította föl a közelmúltban a kormányfőt. „Mondjon le!" – válaszolt a tömeg. Később Déváról az árvaházakat működtető Csaba testvér levelét olvasta fel, melyben az szerepelt, hogy tetteiért felelni kell a méltóságát elvesztő miniszterelnöknek, de a gyújtogató fiataloknak is. A határon túl élő magyarok tiszteletére a tüntetők elénekelték a székely himnuszt.

Fotó: Schmidt Andrea
A kivetítőn „Gyurcsány-videoklipet" mutattak be: összevágott híradó-tudósításokat és Gyurcsány Ferenc korábbi szavait helyezték ironikus ellentétpárokká – a klip Gyurcsány balatonőszödi beszédének legismertebb részével zárult. Közben a múzeum oldalánál felállított pultnál ingyen csapolták a sört, és virslit is osztottak – mustárral és lágy kenyérrel, sokak örömére.

A katolikus püspöki kar szóvivőjének üzenetét olvasta fel az új szónok, Spányi Antal. Így arról esett szó, hogy a társadalom morális válságba került, s hamis eszközökkel csak hamis célokat lehet megvalósítani. A szónok hozzátette: szerinte a kormánypártok listákat írnak arról, kik jelennek meg a tüntetéseken. Beszédét azzal az óhajjal zárta: legyen olyan a kormány, hogy arra minden magyar felnézhessen.

Lapzártakor a békés tömeg Péter Árpád szavait hallgatta. A szegedi tüntetők vezetője ma este hétre csendes, gyertyás fölvonulásra szólított föl az eddig megszokott útvonalon. Hétvégére viszont – tiszteletben tartva a rendfenntartók kérését – Szegeden nem szerveznek tüntetést. A szónok úgy fogalmazott: ha nem sikerült elérni a demonstrációsorozat célját, vagyis a kormányváltását, akkor a tüntetés a jövő héten folytatódik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dalí magyar hangja: Gesztesi Károly

Dalí ürügyén a magánéletéről – Liptai Claudiáról, a két hónapos Pankáról és más élvezetekről… Tovább olvasom